GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Мини вятърни турбини за дома

December 5, 2010

Как ви се струва идеята да имате собствена мини-вятърна ферма директно върху стената на собственото ви жилище? При това изградена от самите вас от стандартни вятърни генератори, които просто изваждате от кашоните и монтирате сами? Точно такава идея имат дизайнерите Liao-Hsun Chen и Wen-Chih Chang. Всяка турбина се състои от витла, генератор, телескопично стебло (което може да се удължава или скъсява по желание), ключ и елекрически извод. Според изчисленията на авторите, система от 15 подобни вятърни генератора може да осигури консумацията на четиричленно домакинство.

Един от тези генератори, наречени “Wind Cubes”, може да осигури месечно 21,6 киловатчаса електроенергия. Умножено по 15 това прави 324 киловатчаса, колкото според авторите е средният разход на домакинство от 4-ма. Изглежда перфектно,нали?

Начинът, по който работят отделните минигенератори е изключително опростен – монтират се на стената с три винта, след което се задейства ключа и се настройва телескопичното стебло. Ако се комбинират повече, това допринася не само за повече генерирана енергия, но и за по-голяма устойчивост на цялата система. При изключително лошо време, перките могат да се приберат, за да се предотврати повреда.

По материали от: yankodesign

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: енергия от вятъра, иновативен дизайн, мини вятърни генератори

 1. lilia
  05 Dec 10
  11:34 pm

  Много ми е интересна мрежовата форма на пчелни килийки, както и мобилните перки.Доста практично изобретение.Сигурно ще стане доста често използвано

 2. pipibg
  06 Dec 10
  9:36 am

  О не. С точно този тип перки това няма да има никаква ефективност, дори да е на стената на планинска хижа на гол планински връх!

 3. Кърмит
  06 Dec 10
  1:48 pm

  Как очакват авторите на тази статия да вземаме този сайт насериозно, при условие, че цитират всяка нова нереалистична измишльотина с такава сериозност и убеденост?

 4. Tonchev
  06 Dec 10
  6:54 pm

  Тези генератори далеч не са от най-ефективните, но ако има вятър, все някак ще се въртят. А колкото и малко да се въртят, то е за сметка на безплатна енергия. В този смисъл те са винаги по-ефективни, от всякакви елгенератори, използващи платено гориво. И са 100% екологични. Затова всичко е въпрос на някякви предпочитания и сметки.

  Без съмнение, за градски условия, има и по-удачни решения за вятърни турбини – вижте снимки и видео на http://www.b2b.bg/malkiturbinibg.html

 5. gambone
  12 Dec 10
  3:59 pm

  Къде им е торбината на тия перки, много ненадежни ми се виждат.

 6. иван
  14 Aug 11
  8:39 am

  Може ли някой да ми каже къде може да се намери контролер за 300w вятърен генератор.

 7. Joro
  15 Aug 11
  10:14 am

  1. Специализирани фирми, търсиш само контролера. Tonchev очевидно не е на линияя може да има нещо или да те насочи.
  2. Ти да си го направиш ако имаш нужните познания, не вярвам да е сложно.

 8. Tonchev
  15 Aug 11
  11:32 pm

  Да си направиш контролер за акумулатор не сложно. Но да направиш добър контролер не е просто – а той готов с 5 г. гаранция струва стотина долара. Един от най-добрите контнролери виж на

  http://www.absak.com/catalog/product_info.php/cPath/27_138/products_id/444

  Но най-трудно е да направиш вятърна турбина за ниски ветроскорости. Такива не се предлагат на пазара.

  виж повече на http://www.tonchev.org/malkiwindbg.html

 9. valio
  12 Nov 11
  6:59 pm

  znae li niakoi ot kade moge da si kupa tova generator4e.

 10. Tonchev
  12 Nov 11
  11:47 pm

  такова генераторче просто не може да работи ефективно, защото на картинката е пред стена, а тя спира вятъра.

  За генераторчета в къщи има други решения

  http://www.b2b.bg/malkiturbinibg.html

 11. Boycho Boychev
  17 Nov 11
  9:52 am

  Привет търсих в интернет от къде може да се закупи такава, но ненамерих ако имате възможност бихте ли ми дали сайт (дори на не е български) от които мога да закупя такъв ветрогенератор.
  С Уважение

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>