GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Германия стимулира добива на геотермално електричество

June 6, 2008

След като държавната подкрепа за соларни проекти направи Германия световен лидер в добива на соларна електроенергия и в производството на соларни панели, в момента немското правителство прилага мерки, стимулиращи използването на геотермална енергия за добив на електричество. Резултатите: бум в строителството на нови електроцентрали и дефицит на сондажно оборудване.

„…Германия би могла да генерира хиляди мегавати електроенергия от геотермални източници в рамките на само няколко десетилетия. Няколко централи, в Sauerlach, Dürrnhaar, Riedstadt, Speyer, Gross Schoenebeck и Mauerstetten, някои с капацитет от 8-10 MW, се очаква да започнат работа през 2009-2010. През следващите 3-5 години се очаква старта на още стотици. В момента 150 проекта очакват зелена светлина, общата им стойност възлиза на 4 милиарда евро. Геотермалните източници могат да осигурят електричество, 600 пъти повече от реалното потребление в Германия в момента.”- казва Werner Bussmann,представител на German Geothermal Association. German Geothermal Association [Geothermische Vereinigung]

„През 2004 едва 0,4% от общото произведено електричество в Германия е от геотермални източници. След влизането в сила на закона, с който се регламентира субсидиране с EU €0.15 на kWh електроенергия от геотермален произход, настъпва истински строителен бум в сектора. Днес, четири години по-късно, вече се очаква да започнат работа първите нови централи.
Голямото предимство на тази технология е, че източникът е достъпен 24 часа в денонощието, 365 дни в годината. Това го прави изключително надежден и предвидим. Забележителното е, че в Германия, за разлика от Италия, Исландия или Индонезия, няма вулканична активност, нито подземни резервоари на води с висока температура. Използваната тук технология е специална, поради факта, че водите са със сравнително по-ниска температура.
В момента в Германия разходите за изграждане на геотермална електроцентрала с капацитет от 3.5 MW са от 30 до 40 милиона евро, като жизненият и цикъл е над 30 години. Около 60% от тази стойност са разходите за сондажни работи, чиято цена се е удвоила през последните 4 години.

Чувствителният производствен сектор в Германия в момента наваксва, за да отговори на засиленото търсене на сондажна техника, с което най-сериозното препятствие по пътя на налагането на този тип електропроизводство ще бъде отстранено. Същевременно разработването на по-модерно сондажно оборудване ще намали сериозно цените по изграждането на новите геотермални електроцентрали. Което от своя страна ще се отрази благоприятно и на цената на доставяната електроенергия.

Най-подходящият район за изграждане на геотермални централи е Южна Бавария – там на дълбочина от 5 000 метра могат да се добиват води с температура над 140 °C. Подходящи условия има също така в Горен Рейн и в северната част на страната.

Първата геотермална централа в Германия се намира в североизточната и част – Neustadt-Glewe. Тя има мощност от 230-kW, кладенецът е с дълбочина от едва 2250 метра и водата е с температура от 97 °C. Тя отоплява 1300 домакинства и доставя електроенергия за още 500.

Друга работеща централа е 3.5-MW-та централа в Мюнхен, Бавария, която отоплява и снабдява с електричество 20 000 домакинства. Централата в Unterhaching пък е първата, която работи по технологията „Kalina“, която позволява да се добива енергия от вода със ниска, до средна температура. Тук водата се добива с температура от 122 °C на дълбочина 3500 метра с дебит от 150 литра в секунда.

Друга действаща централа е тази в Ландау, където от дълбочина 3 000 метра се добива вода с температура 150°C. До есента ще започне работа и нова централа с капацитет от 550-kW в Bruchsal. Сондажът е с дълбочина 2500 метра и температурата на водата е само 128 °C.

Ако геотермалното електропроизводство в Германия е още в детската си възраст, то използването на геотермални води за отопление има дълги традиции и същевременно активно се разраства. През 2007 г. 130 000 геотермални помпени инсталации са осигурявали отоплението на частни жилища,офиси и обществени сгради. Всяка година се инсталират между 25 и 30 хиляди нови геотермални помпи. Според Bussmann разходите за инсталиране на геотермална отоплителна инсталация са около 18 000 евро за отопление на жилищна площ от 150 кв.м.

По материали от: RenewableEnergyWorld, CleanTechnica

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, възобновима енергия, геотермална енергия, Германия, електроцентрала, производство, чиста енергия

  1. Благодаря за интересната и информативна статия. Аз живея в Германия, а какви интересни неща не съм знаел 🙂

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>