GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Норвежци строят първата осмотична електроцентрала – ОЕЦ

October 7, 2007

Saltkraft_tcm4-7796 Норвежката компания Statkraft реши да започне строителство на първата в света електроцентрала, която произвежда електричество чрез осмоза. Осмозата е процес, при който солена морска и речна вода създават налягане между мембрана, което се използва за производство на енергия. Този процес е практически неизчерпаем и напълно чист енергиен източник.

Електроцентралата ще бъде построен в норвежкият град Buskerud и ще има капацитет от 2 до 4 киловатчаса. Очаква се строителството да приключи до края на 2008г.

Анализи на осмотичните енергийни източници в световен мащаб показват че те могат да произвеждат до 1600 тераватчаса електроенергия, 200 от които в Европа и 12 в Норвегия, което се равнява на 10% от потреблението на страната.

Как работи ОЕЦ?

osmotic_tcm4-5382 Когато река се влива в морето се отделя голямо количество енергия. Тя не се вижда лесно, но е резултат от разликата в солеността на речната и морската вода. В ОЕЦ тези два типа вода са разделени от мембрана, която пропуска вода в посока на солената част, но не позволява солта да преминава в обратна посока. Така налягането в контейнера със солена вода ще се увеличи до максимум от 26 бара, което съответства на 270 метрова колона пълна с вода. Точно това налягане се използва като енергиен източник.

Източник: Statkraft

Био на автора: Ангел Кафазов:
Аз съм създател на GreenTech-BG. В момента живея в Свиленград и интересите ми са свързани с технологиите включително зелени/еко, софтуер/хардуер и др.
Теми: електроцентрала

  1. Може би това ще е бъдещето за производство на енергия

  2. Може би 🙂 Такава инвестиция се изплаща за няколко години и цената на електроенергията ще е рентабилна. Не мисля че може да покрие 100% от нуждите, но определено заслужава внимание – евтино е и е чисто, какво повече може да се желае!

  3. Краси
    08 Oct 07
    3:51 am

    С тези 2-4 квч не можеш един апартамент да захраниш …

  4. Поправям се – в прес новината пише 2-4 киловата енергия

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>