GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Пробив в производството на кристали от титанов двуокис

June 18, 2008

Миналата седмица съвместна група изследователи от Австралия и Китай изнесоха информация, че са осъществили още една важна стъпка по посока на евтината и достъпна енергия от слънцето.

Според професор Max Lu от Университета на Queensland, Австралия екипът е успял да създаде първите кристали от титанов двуокис, които имат голяма реактивна повърхност, нещо което доскоро се считаше за невъзможно. Титановият двуокис е широко разпространен нетоксичен минерал, който често е съставка на белите бои /титанвайс/. Неговата способност да абсорбира UV-лъчи,при което се отделят електрони, е добре известна и той е използван вече като компонент на соларни клетки – т.нар. Gratzel cells . Също така той има способността да разлага различни замърсители, с които е в контакт и се използва в някои специални видове цимент.

Постижението на Max Lu и неговият екип е в разработването на изключително проста и евтина технология за получаване на кристали от титанов окис – толкова проста, че може да бъде сравнена с „изпичане във фурната”, а самото използване на получените кристали може да се сравни с „обикновено боядисване”.

Освен за производство на евтини соларни панели новият материал може да се ползва и за пречистване на води, както и на въздуха в големите градове, като съставна част на интериорни и екстериорни мазилки.

По материали от:
http://www.treehugger.com/files/2008/06/solar_breakthrough_titanium_oxide.php
UQ и Chemistry World

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: cells, Chemistry, Gratzel, Max Lu, алтернативна енергия, Екология, енергия от слънцето, Нови материали, пречистване на вода, слънчеви панели

  1. материалознанието в последно време рулира !

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>