GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Global Cleantech 100 за 2010 година

December 27, 2010

Водещата световна консултантска и изследователска организация Cleantech Group™, LLC тази година за втори път направи класация на 100-те най-обещаващи компании в областта на чистите технологии. Според експертите тези компании имат най-големи шансове да се наложат на пазара в следващите 5-10 години, като са избрани от 4 616 компании от 50 държави.

Cleantech 100 показва кои са технологичните области, в които са съсредоточени усилията на иновативните компании от гледна точка на пазара. В сравнение с резултатите от класацията за 2009 година се забелязва увеличаване на броя на компаниите от Азия, намаляване на броя на компаниите от сектора на ВЕИ и диверсификацията на иновациите в чистите технологии. Чистите технологии са далеч по-широка област, която не съдържа само чиста енергия. Недостигът на ресурси започва да привлича все повече вниманието на предприемачите и иноваторите по света.

Основни изводи и факти:

Секторът на чистите технологии е изключително динамичен. В класацията за 2010 година присъстват само 43 компании от миналогодишната класация. Това е резултат от мощната вълна на иновации и тяхната сравнително ниска степен на пазарна зрялост.

Делът на компаниите от Северна Америка се е повишил от 55% на 57%, делът на компаниите от Азиатско-Тихоокенския регион от 3% на 7%, докато делът на компаниите от Европа и Израел е паднал от 42 на 37%. Съединените щати остават доминиращата страна в сектора, което отразява техния успешен модел за създаване и растеж на иновативни технологични компании с подкрепата на venture-капитали.

През 2010 енергийната ефективност е на върха, представена от 15 компании, като изпреварва соларните технологии и биогоривата, представени с по 14 компании. Броят на компаниите от ВЕИ сектора е паднал от 37 на 33.

Повече от 200 инвеститори от над 20 страни имат дялове в 100-те компании в класацията, като най-добре са представени VantagePoint Venture Partners с участие в 13 компании, следвани от Kleiner Perkins с 12.

Засилва се представянето на азиатски компании, като само Китай има вече 3 компании, при нито една в миналогодишната класация.

Засилва се активността на големите корпорации в областта на иновациите в чисти технологии – като инвеститори, партньори, клиенти – Google, GE, IBM, PG&E и Siemens са най-изявените сред тях. Най-много партньорства има в сектора на Умните мрежи (Smart Grid). Начело на класацията е компанията Silver Spring Networks, която предлага на електроразпределителните компании решения за smart-metering, които да инкорпорират съществуващите вече системи и не обезмислят направените до момента инвестиции.

Пълната класация може да намерите на сайта на Cleantech Group и на сайта на Guardian .

По материали от: cleantech.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: smart grid, Енергийна ефективност, енергия от ВЕИ, чисти технологии

  1. Честита Коледа 🙂

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>