GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Най-интересното за 2010 в областта на новите материали

December 29, 2010

Графенът е материал, който се описва предимно със суперлативи – най-добрият проводник на електричество при стайна температура, най-здравият материал, който някога е бил тестван…  Andre Geim и Konstantin Novoselov от University of Manchester – учените, провели първите опити с графен, получиха Нобелова награда за физика за 2010, само шест години след техните основополагащи експерименти с този невероятен материал.

Причина за това толкова скорошно признание е фактът, че в този кратък период графенът излезе от лабораториите и е основа на прототипи на нови устройства. Един от най-впечатляващите примери е графеновият транзистор на IBM, който работи със скорост от 100 гигахерца – включва и изключва 100 милиарда пъти в секунда – 10 пъти по-бързо от най-бързия силициев транзистор.

С помощта на въглеродни нанотръбички изследователи от Northwestern University и University of Minnesota създадоха най-бързата печатна платка. Това прави възможно производството на гъвкави електронни устройства в големи серии и при ниска цена. Изследователски екипи от Stanford и University of California, Berkeley, създадоха сензори за налягане, които са чувствителни колкото човешката кожа.

MC10, стартираща компания от Cambridge, Massachusetts, работи по електронни устройства, отпечатани върху различни субстрати, дори и коприна, които могат много успешно да се използват като импланти в медицината.

Доминиращите в момента LCD екрани с тяхния голям разход на енергия и високо тегло, заради използваното стъкло, срещат все по-голяма конкуренция. Армията на САЩ въведе нови икономични и гъвкави екрани, които се монтират на китката и използват органични светодиоди (OLED). LG прави също сериозни стъпки за подобряване на ефективността на екраните, като използва quantum-dot light-emitting diode. Sony също разработиха прототипи на нови гъвкави ултратънки екрани, използвайки също OLED с дебелина от едва 80 микрометра, които могат да работят дори навити на руло. И от  Samsung използват гъвкавостта и проводимостта на графена, за да разработят нови гъвкави екрани. По всичко личи, че и гъвкавите електронни вестници и списания са само на крачка от нас.

Монополът на Китай (към момента 95% от добива в света е на Китай) върху редките земни елементи е едно от големите препятствия пред развитието на чистите технологии, но това пък стана причина за търсене на алтернативи. GE Labs и Hitachi работят по нови магнити, които ще съдържат минимални или никакви количества от редките земни елементи.

През годината ви разказахме още истории за нови и чисти материали и технологии:
– устойчива и екологична алтернатива на пластмасите – т.нар. Liquid Wood, която се получава чрез комбиниране на лигнин (отпадък от обработката на дървесината) и натурални смоли, лен и други натурални влакна.
алуминиеви сплави, които имат здравината на стоманата. Използването на леки и здрави материали е от изключителна важност за постигане на по-големи икономии на гориво от автомобили и самолети.
заместител на оловото, който може да се използва широко в електрониката. Изследователи от Norwegian University of Science and Technology (NTNU) разработиха метод за индустриалното му производство.
– Изследователски екип от Yale University също разработи нов вид магнитен припой, който не съдържа олово и може да се използва за по-евтино и по-ефикасно производство на електроника.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Нови материали, чисти технологии

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>