GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

5 емблематични зелени новини от старата година

January 5, 2011

През изминалата година естествено не успяхме да ви разкажем за много от важните събития и открития, които се случиха. Ето няколко от тях, които задължително трябва да споделим:

1. Ватикана стана най-зелената страна по отношение на използването на енергия от възобновяеми източници – след присъединяването на изградените соларни инсталации, малката държава си осигурява 200 вата мощност на глава от населението, което е далеч над 80-те вата на досегашния рекордьор Германия.

2. В Съединените щати използваната енергия от възобновяеми източници настигна енергията от АЕЦ. По-точно електричеството от ВЕИ е 11 % от общата консумация, като увеличението спрямо предходната година е с 5,7%, докато при електричеството от АЕЦ (което е също 11% от общата консумация) се наблюдава спад от 0,5% спрямо произведеното през предходната година. През последните 2 години пък няма нито една нова централа на въглища, която да е присъединена към мрежата.

3. Учени доказаха, че  вятърните турбини подпомагат развитието на земеделските култури около тях.  Освен че генерират чисто електричество, вятърните ферми осигуряват охлаждане и намаляват влагата, така че в горещите и влажните дни осигуряват по-добри условия за развитие на растенията.  Освен че ги предпазват от гъбични заболявания,  по-активното движение на въздуха спомага и за по-добро фиксиране на въглеродния двуокис в процеса на фотосинтеза.

4. MiaSolé постигна рекордните 15,7% ефективност на своите тънкослойни copper indium gallium selenide (CIGS)-панели, с което достигна ефективността на силициевите панели. При това тази стойност е измерена на панел с площ от 1 кв.м. от поточната линия, а не в лабораторни условия. По-този начин тънкослойните фотоволтаици си възвърнаха конкурентността, която беше сериозно застрашена след драматичния спад в цените на силициевите панели.

5.Philips представи Econova LED TV, който беше отличен с наградата European Green TV 2010-2011 от European Imaging & Sound Association. 42-инчовият LED телевизор консумира само 40W в екорежим. Дистанционното се захранва със соларни панели, а ръководството за ползване е в електронен вариант. Целият телевизор е изработен от рециклиран алуминий. Използваните светодиоди са от последно поколение и благодарение на тях консумацията е намалена с 60%, докато качествтото на картината е от най-висок клас. Econova LED TV е снабден със Zero Power Switch, с което консумацията на електричество в изключено положение е 0.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: LED, алтернативна енергия, енергия от ВЕИ, енергия от вятъра, енергия от слънцето, зелена електроника

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>