GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Два интересни експоната на Consumer Electronics Show

January 7, 2011

На Consumer Electronics Show вчера компанията  Green Plug е представила своя Green Power Processor, който ще бъде на пазара през второто тримесечие на 2011 г. Този чип е предназначен за новите дигитални адаптори, които вероятно много скоро ще заместят сегашните аналогови.

Когато се вгради в захранващо устройство, процесорът може да определи точно колко е необходимо за захранване на конкретния  компютър или телевизор. Това ще позволи електронните устройства да понижат консумацията на електричество и напълно ще предотвратява т.нар. vampire power – консумацията в режим stand-by.

Компанията Green Plug е основана през 2006 и е базирана в San Ramon, Calif. Тя търси своите клиенти сред производителите на захранвания, като начин да се подобри енергийната ефективност на електронните устройства. Адапторите и захранванията конвертират променливия ток от мрежата в постоянен, който се подава към електронните устройства.

„Производителите на захранвания разполагат с технология, с която могат да заменят грозните тухли с елегантни дигитални устройства, които могат да обменят информация между източника и консуматора и да регулират захранването точно според нужното за продукта.“ – казва Frank Paniagua, CEO на Green Plug.

Компанията Idapt пък представя новото си универсално зарядно устройство – i1 Eco. То притежава едновременно USB port и панел с подвижни накрайници.Това позволява да работи с над 4 000 различни електронни устройства, включително iPhone, iPad, BlackBerry, Xbox контролери, конзолите на Nintendo и различни GPS и Bluetooth джаджи.

Какво още го прави „зелено“- изработено е от рециклирани материали и може да се рециклира самото то напълно. Изключва се веднага, щом измери, че съответното електронно устройство е напълно заредено. Може да се ползва с мрежата или да се зарежда в автомобил чрез специален адаптор.

i1 Eco ще бъде на пазара още през тази пролет, но засега няма никакъв намек за цената му.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Енергийна ефективност, зелена електроника, отпадъци, Рециклиране

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>