GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

„Супер улици“ пестят време и намаляват инцидентите

January 16, 2011

Перфектно проектирани „супер-улици“ могат да съкратят значително времето за придвижване, като същевременно намаляват драстично инцидентите и задръстванията. Това е реално постижимо според научен екип от North Carolina State University.

При супер-улиците няма възможност автомобилите от страничните улици да се включат в движението чрез ляв завой. Те се пренасочват и първо трябва да направят десен завой, след което да обърнат посоката на движение с друг завой.

Въпреки че това на пръв поглед изглежда доста разточително, в крайна сметка се оказва, че води до значително съкращаване на времето за придвижване. Шофьорите не са принудени да чакат дълго, за да направят ляв завой. По-точно изследването показва, че спестеното време е 20% в сравнение с обичайната организация на движението.

“ Ние установихме също така, че при този тип организация на движението има 46% по-малко пътни произшествия и 63% по-малко пострадали.“ – казва доктор Joe Hummer, професор по гражданско и пътно строителство към NC State и един от авторите на изследването.

Данните за изследването са събрани от реални „супер-улици“ в Северна Каролина. Идеята за подобна организация на движение се е появила преди повече от 20 години, но до момента никога не е била така подробно изследвана. Това изследване е най-продължителното и най-подробното, правено някога по темата, при това в съвсем реални пътни условия.

По материали от: spacemart

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: градоустройство, Транспорт, устойчива градска среда

 1. бай професоре
  16 Jan 11
  5:17 pm

  Има такива големи широки улици и в Молдова, ако някой е ходил и е имал време да обикаля, сигурно е виждал. Едно от нещата по време на соца навремето е че се строеше с размах – мащабно, където е възможно и където са реализируеми гранд амбициите на окръжния комитет. 🙂
  Което в един по-късен момент се оказва, не е чак толкова лошо с оглед на добрия резервен капацитет който се осигурява. Движението също е организирано по подобен начин, явно тогава на специалистите им е дадено да мислят и реализират добри идеи свободно. Става въпрос за преди 30-40 години строителство. Което си е все пак част от пика на индустриализацията в източния блок, като в момента оставяме негативите настрана.
  Прави интересно впечатление, в тези два града че не са с много голямо население – от порядъка на 50 000 души. За това пък с тези широки улици и широки тротоари, необичайни за българската действителност човек определено има усещането за спретнато, подредено и поддържано селище. Ще питам колегата кои точно бяха градовете, за да съм конкретен.

  Добра и интересна статия! Поздравления за материала!

 2. singu
  16 Jan 11
  5:51 pm

  Т.е. някой е открил наново топлата вода / кръговото движение ?

 3. Севдалина Пеева
  16 Jan 11
  7:25 pm

  Благодаря! 🙂

 4. Tonchev
  16 Jan 11
  9:45 pm

  singu
  има известно право. При кръговото движение няма ляв (в Англия, Япония ..десен) завой,
  Казаното в статията може да се приеме като модификция на кръговите кръстовища.При тях се върти винаги н една посока – у нас по часовниквота стрелка.

  А движението в статията е възможно да бъде по същия начин или по друг. Не става много ясно. Но във всички случаи става въпрос за въртележки не на едно кръстовище.

 5. Tonchev
  16 Jan 11
  9:46 pm

  У нас обратно на часовниковата стрелка.

 6. Киров
  22 Jan 11
  6:55 pm

  При кръговото движение нито риска от инциденти е по-малък, нито движението се разтоварва, в сравнение да речем със светофарното регулиране. Друг и наистина ефективен начин са „детелините“. Тогава няма конфликт, особено при повече ленти. Намаляването ,или по-скоро практическото им ликвидиране, на престоите за изчакване (пред светофари и кръгови движения) води не само до по-бързото придвижване, но и намаляват изхвърлените газове при празния ход на моторите. Така, че решението са именно тези пътни съоръжения, но друг е въпросът за средствата необходими за построяването им и поддръжката им.

 7. Tonchev
  23 Jan 11
  12:58 am

  Киров.
  Така е. И това много важи за София. Но няма детелини. Вярно е, че са скъпи, но и спортната зала не е евтина, но се строи. Иначе 2 000 000 в София се душим и болеем от мръсния въздух, И заради ненаправените кръстовища. И заради липсата на електромобили – вижте такива по БГ патенти на
  http://www.b2b.bg/bgcar.html

 8. Киров
  29 Jan 11
  8:19 pm

  Тончев, докато не се спрат да крадат ще е така. Докато не се въведе референдум други ще определят приоритетите. Така, че за сега мръсен въздух, задръствания, катастрофи и загинали, но поне надежди за спортни успехи.

 9. Tonchev
  29 Jan 11
  10:18 pm

  За съжаление – само надежди.
  Иначе те никога няма да спрат да крадат. А референдум сега няма да се случи, защото идват избори 3 в 1.
  А за София изобщо не е предвидено да има референдуми. Така, че ще си крадат и ще си слагат приоритети, както си искат.
  То и без спортна зала нашите волейболисти са сред най-добрите в Европа.Те няма да се върнат заради новата спортна зала. А младите, като се научат да играят в новата зала, пак ще идат в чужбина. А през това време и в бъдеще ежегосно хиляди ще боледуват и умират от мръсния въздух в София.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>