GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Изпълнителният директор на Eon призовава към интегриран енергиен пазар и общоевропейска политика

January 22, 2011

Изпълнителният директор на Eon  Johannes Teyssen, най-голямото електроразпределително дружество в Германия, в своя реч в Берлин в сряда призова правителството на Германия да даде приоритет на общата европейска политика в енергийния сектор пред националната си политика, за да противостои на конкуретния натиск от страна на Китай. Противоречивите национални политики в Европа според него пречат на внедряването на технологични иновации и забавят необходимата модернизация на европейската енергийна мрежа.

„Европа трябва да напълно да преодолее до края на това десетилетие различията в националните енергийни политики. Няма друг начин да бъдат постигнати амбициозните цели, без това да претовари икономиките“.

Според Teyssen „действаща европейска енергийна стратегия и интегриран енергиен пазар ще създадат сигурност за инвеститорите и биха могли да бъдат основа за една успешна Европа.“ Той призова енергийните министри на предстоящата им среща на 4-ти февруари да преосмислят сегашната европейска енергийна стратегия и да работят за засилване на интеграцията .

Министърът на околната среда на Германия Norbert Roettgen, който подготвя позицията на Германия за срещата, изрази подкрепа за интегриран енергиен пазар.

През 2010 година към мрежата в Германия бяха присъединени приблизително 10 гигавата соларни инсталации, в сравнение с 4 гигавата през 2009 година.

Един от световните лидери в областта на енергията от ВЕИ, Германия има над 340 000 работни места в този сектор. Делът на енергията от ВЕИ достигна 17%.

По материали от: energy-daily

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, Германия, енергия от ВЕИ, политика

  1. […] Според Йоханес Тисен, противоречивите национални политики в Европа според него пречат на внедряването на технологични иновации и забавят необходимата модернизация на европейската енергийна мрежа, пише greentech-bg.net. […]

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>