GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Гигантски хангар край Берлин е превърнат в тропически курорт

January 22, 2011

Въпреки студената и мрачна зима в Берлин, жителите му могат лесно да си позволят бягство в тропически рай – и то само на километри от града си. Тук цъфтят пищни орхидеи и се оглеждат в кристални води – под купола на гигантски хангар, превърнат в атракцията Tropical Islands.

С обем от 5,5 милиона кубични метра и 70 000 кв.м. покрив,  това е една от най-големите сгради в света. Първоначално е използвана от CargoLifter AG, които разработват прототип на дирижабъл. След техния банкрут през 2002 година, сградата е закупена от малайзийската компания Tanjong, която изгражда курортно селище, воден парк и най-големия  закрит басейн в света, равен на 4 басейна с олимпийски размери.

Тропическата атракция в сърцето на Европа вече са посетили над 1 милион посетители. Те са се възползвали от 180-метровата плажна ивица и 9 етажната водна пързалка, по която спускащите се достигат скорост от 60 км/ч. Под купола също така се намира най-голямата изкуствена тропическа гора с над 50 000 дървета от 600 различни вида.

Разбира се, подобно на Inhabitat и Webecoist, от които научихме за този тропически парк, и ние се съмняваме доколко зелен е подобен проект, като се има предвид какви огромни количества енергия и вода вероятно поглъща ежедневно. Но въпреки това, не можем да не се възхитим на спиращите дъха мащаби. От друга страна може би спестените емисии от самолетни полети до истинските тропически острови са достатъчни, за да оправдааят разходите за поддържането му.

По материали от: webecoist

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: зелен дизайн, зелен свят, иновативен дизайн

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>