GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Твърде хубаво, за да е истина

June 20, 2008

Автомобил, задвижван с вода

Като правило при всяко ново покачване на цените на петрола журналистите правят сензационни разкрития – различни варианти на автомобили, задвижвани с вода или мистериозни „perpetuum mobile – двигатели”. Този път новината за автомобил, който се движи само с вода дойде от Япония и авторите на откритието са от компанията Genepax.

Конспирацията около този тип автомобили се подхранва обикновено с разпространяването на видео материали, в които въпросните автомобили се движат и ни оставят с впечатлението че всичко е съвсем наред. Но след това вече не се чува нищо повече за тях. И остава тягостното усещане, че съществува заговор на големите петролни корпорации, които пречат на развитието на подобни технологии, за да гарантират оцеляването на собствения си бизнес и печалби.

Но истината е по-различна. Наистина е възможно да се конструира автомобил, който да се движи с вода, без да се нарушава първия закон на термодинамиката. Обикновено това става с помощта на метални хидриди, които реагират с водата, при което се отделя водород. Именно той след това представлява горивото, което задвижва автомобила. Но тези хидриди се изчерпват с течение на времето и трябва да бъдат заредени нови свежи количества. Това означава, че в действителност металните хидриди са горивото, а не водата. Тъжното е, че за тяхното производство се използва повече енергия, отколкото може да се получи от тях като енергиен източник.

Има истинска опасност в широкото разгласяване на подобни сензационни съобщения, без да се вниква в детайлите или поне без да се представят убедителни доказателства в тяхна подкрепа. Опасността е в това, че у хората се създават напразни надежди, които несбъднати после прерастват в истинска апатия. Хората започват да вярват, че има лесни и достъпни решения на енергийните проблеми, следователно не е необходимо да се тревожат или да полагат някакви усилия. След дългото напразно очакване на пазара да се появят „обещаните” автомобили-чудо идва разочарованието и склонността да се вярва, че съществува световна конспирация срещу тях. /Въпреки че нито един от дузините изобретатели не е представил техническа информация в интернет/.

В заключение един цитат на Carl Sagan: „Изключителните претенции изискват изключителни доказателства”. Ако бъдат представени такива, то това би донесло истинско облекчение за всички и би било една чудесна новина, която ние също с огромна радост ще ви поднесем!

По материали от: TreeHugger

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Автомобили, алтернативна енергия, алтернативно гориво, вода, водородни горивни клетки, горивни клетки, двигатели, Транспорт, чиста енергия

 1. мечо
  26 Jun 08
  4:17 pm

  Илия Вълков е вероятния откривател на технологията – така наречения Браунов газ или HHO газ.
  http://beinsa.info/bg_scientists/yull_brown.htm
  Изглежда японците внедряват тази технология в автомобилите.
  Има високотехнологични китайски заводи, които от години са я усвоили и разработват такива генератори.
  Но там е друг свят….

 2. Пеше
  06 Aug 08
  2:18 pm

  Здравейте,

  това че страдаме от параноя, не значи, че няма заговор срещу нас 😉

 3. […] Твърде хубаво, за да е истина (2) […]

 4. Delyanster
  29 Sep 08
  8:42 pm

  „Няма енергийна криза, има криза от невежество“ B.Fuller

  Ей това си е много точно казано, обаче авторите на тази статия за пореден път се опитват да ни промият мозъците за „добричката“ петролна индустрия 😉

 5. Илия Вълков не е вероятния откривател, а истинския създател на Брауновия газ. Просто Илия Вълков си сменя името на Юл Браун, за да се спаси от комунистическото преследване, от където идва и наименованието на неговия газ.

  Що се касае до Китай, наистина Китай купува неговия патент,(но от негов последовател – ученик), но за ползването му като „водна“ горелка. По същата технология, но с някои усъвършенствувания с тяхни патентни разработки, произвеждат и в Южна Корея. Но цената им е много висока. Апарати за производство на Браунов газ за автомобили и за „водни“ горелки се произвеждат от канадския институт „Eagle Research“ в Торонто.

 6. Що се касае до това, водата да се ползва като гориво и в България има разработена технология и се проведе демонстрация през Октомври 2007 г. Само че нашето правителство отговаря, че пари и финансиране по иновационни технологии няма, но ако желая ,трябва не държавата, а аз да си платя, но не за внедряване и продължаване на изследванията, а за да бъда обучен, как да си попълня формуляри за финансиране от Евросъюза. Този отговор го имам в писмен вид и мога да го публикувам. Писмото е от Министерството на икономиката и енергетиката.

 7. George Kanev
  13 Jul 09
  11:04 am

  Точно тока е …никога не трябва да се забравя закона за запазване на енергията, за да не се правят и пишат глупости…!

 8. Защо влакът е „еко“ | Строителство и ремонти
  06 Nov 09
  10:03 pm

  […] Твърде хубаво, за да е истина […]

 9. Киров
  26 Nov 09
  7:36 pm

  Колега Каменаров, финанси има осигурени както български така и европейски. Можете да се запознаете в сайта на министерски съвет, на стопанска камара и къде ли не.Нормално е всеки да е в състояние да защити проекта си – иначе представете си какво би станало. Има и консултанти които могат да ви помогнат с планината от изискуеми документи. Въпросът е вие убеден ли сте във възможността този процес да е технически възможен и да е ефективен. Някой писа за Брауновия газ – нищо ново електролитна дисоциация на водната молекула като дисоциираните молекули се смесват в газ. Защо пиша молекули -защото атомите и на водорода и на кислорода имат склонността бързо да образуват именно молекули. Според мен да се заобиколи първи термодинамичен принцип е възможно – примера е тунелния ефект. Да не забравяме и един по-широко известен пример – резонанса. Според мен появилите се съобщения напоследък – процеса на добиване на петролни продукти от автомобилни гуми с помощта на ултразвук, разграждането на водата под въздействие на нискочестотни радиовълни говорят, че разковничето е именно там. Да се намерят подходящите резонансни честоти за всеки един състав на дадено химично вещество с тази на градивните атоми в молекулата им. Непрестанното увеличаване на амплитудата на трептене на градивните елементи ще доведе до момента в който дължината на връзката между градивните елементи ще надмине максималното такова след което силите на електромагнитното привличане няма да са способни да възстановят връзката и молекулата ще се разпадне.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>