GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Малки градски ветрогенератори – 2

June 23, 2008

Само преди броени дни ви представихме красивите и безшумни градски ветрогенератори на Aerovironment и ето, че отново се натъкваме на нещо много интересно и обещаващо – малките, но мощни вятърни генератори AeroCam на Broadstar. Те се отличават с множество предимства – едно от тях е компактността. Движението на аеродинамичните им лопатки може да бъде оприличено на движението на водно колело. Те се нагаждат към посоката на въздушната струя при въртенето на турбината около хоризонталната ос.

Благодарение на интелигентния си дизайн AeroCam-турбините са с 30% по-малки размери от досега познатите хоризонтални турбини при еднаква мощност. Работят при скорост на вятъра от 6 до 130 км/ч, като имат ниска скорост на въртене, поради което нивата на шума и вибрациите са напълно приемливи и позволяват да бъдат инсталирани и на жилищни сгради.

Но може би най-голямото им предимство е ниската цена – за пръв път инвестицията е само $1/watt. Малките размери снижават разходите за производство,транспорт, инсталиране и последваща поддръжка на съоръженията. Което ги прави възможно решение в няколко посоки – в неелектрифицирани /селски, планински/ райони /off-grid applications/, в градски условия и за уплътняване на съществуващите вятърни паркове, където традиционните турбини заемат огромни терени.
В момента компанията има сключени договори за тестване на първите произведени прототипи с две компании от Fortune 100.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: AeroCam, broadstar, алтернативна енергия, вятърна турбина, енергия за дома, сгради, Технологии за дома

 1. един пор
  23 Jun 08
  1:03 pm

  Здравейте,
  а шумни ли са тези неща?

 2. Севдалина Пеева
  23 Jun 08
  6:21 pm

  Би трябвало да са безшумни – такова е твърдението на фирмата, остава да ги видим монтирани на нечий покрив, за да се уверим че е истина.

 3. Знае ли се кога ще са достъпни на пазара?

 4. Севдалина Пеева
  24 Jun 08
  10:43 am

  В прес-съобщението на Broadstar от 2 юни се казва, че първите две сделки за инсталиране на AeroCam-турбини са във финална фаза. В края на годината се предвижда да бъдат представени и в Европа. Но за съжаление все още не се предлагат широко на пазара. Надявам се, че това ще стане скоро.

 5. един пор
  24 Jun 08
  11:40 pm

  Не ми се виждат много обещаващи тези съоръжения. Първо че трябва да се вземат предвид въздушните потоци в града, т.е. тези неща се монтират някъде в крайните квартали, според мен или в индустриалните паркове, каквито ние нямаме май. Иначе не виждам разумно приложение, но нека да изчакаме.

 6. Севдалина Пеева
  25 Jun 08
  9:00 am

  Мен пък много ме радва създаването на различни като характеристики и приложение варианти. Това означава, че според конкретните условия може да се избере най-подходящото решение. Както когато си избирате превозно средство – зависи от нуждите и възможностите ви – колкото повече алтернативи – толкова по-широко разпространение – толкова по-добър ефект.

 7. Не можем да знаем дали тези ветрогенератори ще са наистина добри. Затова пишем за всички новоизлезнали технологии, а после практиката ще покаже. Ако наистина работят толкова добре и евтино – страхотно. Ако не, нещо друго ще излезе 🙂

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>