GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Най-голямата слънчева централа заработи вчера

June 23, 2008


Най-голямата /до момента/ слънчева електроцентрала в света започна производството на електроенергия в неделя. Тя е разположена на територията на стара военовъздушна база в Източна Германия. На площ от 200 футболни игрища Waldpolenz ще има капацитет от 40 MW при окончателното си завършване през 2009 г. В сегашната си начална фаза тя произвежда 24 MW.

Източна Германия има най-голям потенциал за производство на електроенергия от слънце в сравнение с другите части на страната. В района на Лайпциг в момента се намират 3 от най-големите слънчеви паркове в света.
В същото време в 80-хилядния град Marburg, намиращ се в западната част на страната, е приет т.нар. “solar charter”, който задължава жителите да инсталират слънчеви панели на покривите на своите домове. Това се отнася най-вече за новите сгради, или за стари такива, на които се извършва ремонт на покрива или на отоплителната инсталация. Според „слънчевата разпоредба” на всеки 20 кв.метра площ на сградата трябва да се пада един кв.м. соларни панели. Гражданите, които откажат да приложат новата разпоредба ще бъдат глобявани. Разходите за изграждането на слънчевите инсталации са изцяло за сметка на гражданите, но тук е уместно да цитираме професор Vajen Klaus от Университета в Касел: „Понякога потребителите трябва да бъдат принудени да действат за своя собствен интерес”.
Подобни регионални мерки в провинция Baden-Württemberg задължават собствениците на жилища да покриват 1/5 от разходите си за отопление от ВЕИ.
Като цяло в Германия има над 300 000 фотоволтаични системи, собственост на отделни граждани, фермери или малки фирми. Когато през 1990 г. е приет федералния закон, насърчаващ въвеждането на ВЕИ, се е очаквало броят им да не надвиши 100 000.
В сектора на ВЕИ енергетиката в момента има заети над 250 000 души, като специално тези, които са свързани със соларната енергетика са около 90 000, като се очаква броят им да се удвои до 5 години и до 2020 да достигне 200 000.
Опитът на Германия в законодателното насърчаване на ВЕИ енергетиката беше успешно пренесен в далеч по-слънчевите Испания, Португалия, Гърция, Франция и Италия.

По материали от: www.econewz.info

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Waldpolenz, алтернативна енергия, алтернативни енергийни източници, възобновима енергия, Германия, електроцентрала, енергия за дома, околна среда, производство, соларна енергия, соларни панели, строителство, фотоволтаици, фотоволтаични панели, фотоволтаични соларни клетки, фотоклетки, чиста енергия

 1. Германците са си германци – трябва да се учим от тях а не сутрин като тръгна за работа и да се чудя от каде да мина за да избегна сивите облаци образувани от колите…

 2. един пор
  23 Jun 08
  9:07 pm

  г-жа Пеева, била ли сте през живота си с кола в Германия? Всяка сутрин има задръствания от по 3-4км, а през лятото като стане авария или катастрофа по 10. Това за магистралите.
  В градовете е наместа по-сложно, но това зависи от самия град, градоустройството и други работи, на които не им е тук мястото. Престанете да ги надценявате тези …хора. 🙂

 3. Искам още да отбележа, че Германия има една от най-успешните програми за производство на енергия от слънцето в света, въпреки неблагоприятните климатични условия. Там има законодателство, което насърчава не само инсталирането на слънчеви панели, а и задължава адекватна изолация на всички новопостроени сгради.

  @един пор
  Тук не става въпрос за надценяване, а за оценяване на хубавите неща, които са направили германците по отношение на енергетиката. Малко са вече хората, коита имат илюзията че всичко в западна европа е идеално и Германия също има много проблеми, тук обаче фокусът е въхру хубавите примери, които могат да помогнат на нас.

 4. един пор
  24 Jun 08
  11:35 pm

  Объркал съм автора на коментара по невнимание, извинявам се на г-жа Пеева.
  Прав сте, Ангел Кафазов, панелите за слънчева енергия са изключително скъпи и мисля че имаха 3-7 годишен рандеман. Затова правителството подпомага хората в Германия, както и във Франция се използва доста. Не вярвам нашето правителство да предприеме подобни стъпки, което е жалко, предвид географската ширина, в която се намираме и слънчевите дни в годината, наистина жалко 🙁

 5. Кро
  25 Jun 08
  2:16 am

  Тези слънчеви централи са пълна глупост! Поне в този вид..я сметнете:

  площта на централата е 1 200 000 кв.м. (2000м x 600м) или 1200 декара, а мощността е само 40 MWh. Един ядрен реактор ВВЕР-1000 (като тези в АЕЦ Козлодуй) е с мощност 1000 MWh.

  Значи за да се замени 1 ядрен реактор са нужни 25 такива централи(!!!), което означава 30 000 000 кв.м….тридесет милиона квадратни километра хора 🙁

  А за четири реактора (двата в Козлодуй и двата бъдещи в Белене) трябват 120 000 000 кв м.

 6. Севдалина Пеева
  25 Jun 08
  8:51 am

  Кро, не мога да разбера изобщо пристрастието Ви към АЕЦ – това е възможно най-опасното и безотговорно решение. Още повече,че в момента водещ мотив на управляващите е мегаломанско желание да превърнат България в „енергиен лидер“ на Балканите, а не осигуряването на евтина и изобилна електроенергия за населението. Толкова нагло и самодоволно звучаха посланията от вчерашната среща на Консултативния съвет по нац. сигурност – не само плановете за Белене и Козлодуй, всички енергийни проекти в момента нямат контекст устойчиво развитие и отговорност към хората и природата. В един сеизмично активен район, без да има някакво решение на проблема със съхраняването на отработеното ядрено гориво – сигурно и последователно България се превръща в един мръсен и опасен заден двор на Европа.

 7. Севдалина Пеева
  25 Jun 08
  8:53 am

  Кро, много фриволно се отнасяте към математиката и мерните единици 🙂

 8. Кро
  25 Jun 08
  7:36 pm

  @Севдалина, ако има грешка в математиката и изчислението, поправи ме.

  Значи АЕЦ и ВЕЦ са екологични източници на енергия. АЕЦ не на 100%, но вземайки предвид КПД-то му няма какво да обсъждаме. С двата АЕЦ-ата и ВЕЦ-овете може да произвеждаме необходимата ни енергия. Няма да има нужда от ТЕЦ-ове, защото те са много, много, много по вредни от всички други централи. Те сами по себе си са екологична катастрофа.

  А тези слънчеви, вятърни и др. централи са едни бълхи, които за да произвеждат необходимата ни енергия, ще трябва всичките ни 111000кв.м. площ да са покрити с перки и панели…

 9. TOKKAY
  26 Jun 08
  7:02 am

  Кро между 30 000 000 кв.м. и 30 000 000 квадратни километра има огромна разлика, човеко.
  Като не правиш разлика между тях не се излагай с коментарите си. А БГ е 111 000 кв.км. , което явно също ти е убегнало- метри, километри за тебе са едно и също нещо..

 10. Севдалина Пеева
  26 Jun 08
  11:41 am

  Днес има прекрасна статия, посветена на град Марбург в Inhabitat:
  http://www.inhabitat.com/2008/06/25/marburg-germany-laying-down-the-solar-law/

 11. substance
  27 Jun 08
  4:40 pm

  Свежо: Това е невъобразимо малко. 10% от капацитета на малък ядрен реактор.

 12. Martin
  27 Jun 08
  4:42 pm

  Това е невъобразимо малко. 10% от капацитета на малък ядрен реактор.

 13. Севдалина Пеева
  27 Jun 08
  11:26 pm

  За сметка на това е на 100% безопасно. Интересно дали всички привърженици на АЕЦ-технологията си дават сметка колко хиляди години след нас ще бъдат опасни радиоактивните отпадъци от АЕЦ-вете? И че атомни централи не се строят в развитите страни от 1970 година насам? И че едва ли ще започне строителство другаде, освен в Северна Корея, Иран и прочие ТОТАЛИТАРНИ държави? Че навсякъде в белите страни има обществен дебат за или против АЕЦ? Няма по-опасна технология от атомната енергия, там нещата стоят не в плоскостта на икономиката, а на морала и гражданската отговорност.

 14. speeva
  28 Jun 08
  8:25 am

  Свежо: Да, така е – 10 пъти по-малко, това за мен не е невъобразимо по-малко. Но за сметка на това е НЕВЪОБРАЗИМО ПО-ЧИСТО. Въпросът да се избере алтерантива е повече от етичен- ВЪПРОС НА ОТГОВОРНОСТ.

 15. Кро
  28 Jun 08
  5:29 pm

  @Севдалина Пеева, кой те излъга, че от 1970 година не се стрят АЕЦ-и ??

  За радиоактивните отпадъци си има хранилища, където се съхраняват безопасно. Може би след години ще има начин да се неутрализират….

  Тези перки и панела са еко фантазии…нямате представа колко ток ползва България и колко процента от него идва от АЕЦ-а?

 16. substance
  29 Jun 08
  12:20 pm

  Свежо: Ако се ползват определени изотопи на урана, може да се направи „гориво“ за ядрените реактори, което много бързо се освобождава от радиоактивността си и ще е много по-лесен за складиране. Освен това могат да се правят ядрени електроцентрали, които да произвеждат и водород едновременно с електричеството.
  Всичко е до въпрос на финанси и проучване. Колкото и да е по-чиста слънчевата енергия няма да е достатъчно ефективна, докато не се изнесе в орбита. За наземно производство на електричество няма по-ефективна система от ядрените реактори като съотношение цена/капацитет/чистота.

 17. speeva
  29 Jun 08
  2:29 pm

  Свежо: Допускам, че за родените след 1986 Чернобил звучи толкова страшно, колкото Баба Яга и Кашчей. Само че това се е случило, не е руска народна приказка. Така че да не си разказваме страшни приказки.
  Снощи, 28 юни, излезе официална информация, че от „няколко месеца“ в АЕЦ Козлодуй не е имало инциденти. Какво значи няколко месеца – колко? Какво се е случило преди няколко месеца? Как може разумен човек да има доверие на нашите продажни политици и на техническото ниво на компетентност на комисиите, които избират изпълнители, оценяват резултатите, наблюдават дейността. Хайде нека да бъдем сериозни – АЕЦ не е алтернативата!!!

 18. Севдалина Пеева
  29 Jun 08
  5:17 pm

  Кро, няма да ти поправя грешките, защото ми е неудобно някак – коментарът ти не е домашно на третокласник. Щом не можеш да се оправяш с елементарната аритметика, как да приемам за сериозни и убедителни, почиващи на логика и някакъв протекъл мисловен процес, всички други твои твърдения?
  Вторият ти коментар изтрих, защото езикът беше вулгарен. Благодаря, че сега си подбирал думите в рамките на добрия тон.
  Но когато се опитах да ти се извиня за изтрития коментар, се оказа че си дал невалиден мейл! От какво се притесняваш?

 19. substance
  30 Jun 08
  12:03 pm

  Свежо: Българските АЕЦ са базирани на стара руска технология и макар с подобрения за сигурност, възрастта си казва думата. Франция е сред най-гъсто населените страни и в същото време има 59 реактора, произвеждащи 80% от електропотреблението на цялата държава. Интересно как те нямат такива проблеми. Както казах, с интестиции и проучване това е единствената адекватна алтернатива на фосилните горива – слънчевата и вятърната енергия са твърде ненадеждни и с много нисък капацитет.
  Чернобил е грешка, но човек се учи от грешките, а не ги избягва. Там са загинали 50 работника и още не повече от 4000 човека от рак, директно свързан с аварията. В същото време според оценка на Световната Здравна Организация около 3 МИЛИОНА души умират ежегодно от болести директно свързани със замърсения въздух в градовете от газовете на превозните средства с вътрешно горене.
  Разликата е, че с едното нещо сме свикнали, то е част от ежедневието ни, докато определени хора плашат ненужно обществото относно ядрената енергия.

 20. speeva
  30 Jun 08
  1:50 pm

  Свежо: За руските технологии явно сме единодушни. Но не мога да се съглася, че развитите страни нямат проблеми с АЕЦ-съоръженията си – през 2004 Франция имаше огромни проблеми, защото поради изключително горещото лято температурата на водата в реките се покачи и охлаждането на реакторите беше затруднено. Точно когато консумацията на електроенергия беше рекордна. Това не е грешка, не е инцидент – това е слабост на една опасна технология.
  Но ако говорим по същество най-сериозният проблем е друг – отпадъците – досега има само временни решения. Няма в света организация или човек, които да твърдят че има решение – дори най-големите адвокати на ядрените програми признават, че до момента всичко, което се прави е само временно и няма дори и намек за прогрес. А някои от елементите в тези отпадъци имат период на полуразпад от десетки хиляди години…

 21. substance
  30 Jun 08
  9:23 pm

  Свежо: Явно не взимаш на сериозно това, което написах за смъртните случай свързани със замърсяването на въздуха. Каквито и проблеми да има и дори отново да се повтори Чернобил това не е дори близко до 1 милион „жертви“, камо ли 3 милиона!
  За отпадъците, не съм съгласен. Известно е, че страните с умерен брой ядрени реактори имат едва 1% отпадъци от реакторите. Всъщност противно на знанието на мнозинството хора, електроцентралите с горене на въглища изпускат МНОГО повече радиоактивни и токсични материали в околната среда, но това никой не ти го казва, нали?
  За сега няма проблеми със складирането на изразходваното ураново гориво за ядрените реактори, а дори в даден момент да имаше проблем, както вече писах по горе, чрез изкуствено обогатяване, може да се създава изотоп на урана, който се освобождава от радиоактивни свойства много по-бързо.
  Освен това Чернобил наистина Е грешка, просто са искали да тестват, дали реактора би издържал с напълно изключен ток към охладителните системи. Неуспешно явно

 22. substance
  30 Jun 08
  9:27 pm

  Свежо: Проблемът според мен е, че хора, които не са запознати с технологията или имат бегли познания, ненужно плашат обществото, а и хората, които имат власт, най-често са в тази група. Аз не споря, когато не разбирам нещо. И аз бях скептично настроен, но за сметка на това много защитавах слънчевата енергия. После се пообразовах сериозно по темата и видях, че нещата не са точно, както ни ги представят медиите.

 23. speeva
  01 Jul 08
  10:24 am

  Свежо: Замърсяването е сериозен проблем – никога не съм твърдяла нещо друго.Ако четеш редовно сайта там има, макар и не много, информация за възможни решения на проблема – като специални външни мазилки, зелени стени,екотаксита и прочие.Естествено темата не е изчерпана.
  При преработката на петролни продукти и при изгарянето на въглища също има радиоактивни отпадъци – да.
  Но да се говори с относителни величини като %, умерено и прочие за отпадъци с високо ниво на опасност, които ще бъдат опасни и след десетки хиляди години – откъде това самочувствие – за какви се вземаме, че да оставяме такова наследство? „Партенонът и Колизеумът са построени в резултат на незначителен процент от строителната активност в една умерено населена част на Южна Европа“ – как ти звучи подобно твърдение? Обаче този резултат е нещо, с което човечеството се гордее.

 24. substance
  02 Jul 08
  7:28 am

  Свежо: Не зависимо, дали отчитаме количеството изпуснати радиоактивни отпадъци с проценти, промили, градуси, брой репички и тн., фактите си остават, ТЕЦ-овете изпускат по-голямо количество токсични вещества. Самият факт, че това почти никой не го знае, не ти ли намеква, че нещо май не е наред с енергетиката или по-скоро с тези, които държат парите в енергетиката.
  Жалко е, колко лесно се влияят хората. Пускат им малко информация, напомнят им за Чернобил, рабира се спестявайки някои неизгодни факти и вече всички са си изградили мнение. Ти явно си от тези и е безсмислено да се спори, защото очевидно не си дълбоко запозната с технологията, но за сметка на това имаш мнение, което ще защитаваш докрай.
  И все пак дано има хора, които са прочели тази „дискусия“ и са се замислили поне малко.

 25. speeva
  02 Jul 08
  1:34 pm

  Свежо: Това, че ТЕЦ-вете са много мръсни не е тайна.За „Green-washing“ на технологията се говори и се правят изследвания отдавна,без нещо с практическа стойност до сега да се е наложило като решение. За съжаление в енергетиката е нарицателно “As cheap as coal”…
  Но да оправдаваш недостатъците на една технология с това, че и другите са лоши е като да си измиеш лицето с кал…
  АЕЦ не НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА изпуска радиация, когато вземе да изпуска става страшно…
  Радиоактивните отпадъци са няколко класа – малко опасни – работното облекло на персонала напр. също се обработва по съответен начин; средно опасни и много опасни. И съвсем не са пренебрежимо малко като количество, нито е просто да се инактивират.
  И всичко това за да се кипне една вода и парата да завърти турбините…

 26. […] има подобен прецедент. Неотдавна ви разказахме за малкото градче Marburg, където местните власти задължават собствениците на […]

 27. Ivailo
  21 Jul 08
  9:54 am

  Идеята за енергия от вятъра и от слънцето е страхотна и е 100% сигурно че бъдещето е на там. За съжаление обаче мисля, че още ни е рано да сравняваме АЕЦ с възобновяемите източници на енергия. Според мен Кро просто казва, че ако не е АЕЦ нуждите от електроенергия ще трябва да се задоволяват от ТЕЦ-овете, което е много по – зле от ядрената енергия. Да не говорим също така, че прокарването на Вятърни централи не е толкова просто, защото природозащитните организации не винаги са за. Според мен нека първо заменим изцяло по домовете си обикновените осветителни крушки с енергоспестяващи (което за съжаление в нашата уникална държава е много скъпо) и където е възможно да се монтират слънчеви панели (струва към 1500-3000 лв). След години КПД -то на възобновяемите енергийни източници ще е достатъчно за да се откажеме от АЕЦ, но за момента мисля, че това не е възможно.

 28. Albena
  18 Sep 08
  4:04 pm

  За къща от 100 кв. м. какъв брой слънчеви панели са необходими и колко струват? Ако имате информация, моля да ми отговорите. Около нас чужденците масово инсталират по-покривите си такива системи.

 29. Севдалина Пеева
  18 Sep 08
  4:38 pm

  18.

  Не е възможно да се отговори на въпроса, всичко зависи от изложението на покрива, от неговата конструкция.
  Цените също са различни за панели на различни производители, предлагани от различни дистрибутори.
  Препоръчвам един много полезен форум към сайта на една българска фирма, която дистрибутира и монтира фотоволтаични панели:
  http://solar.sts.bg/forum/index.php
  и самият сайт:
  http://solar.sts.bg/
  Това, с което особено много ме впечатлява тази фирма е фактът, че са изградили тестови централи и публикуват данните за работата на различни модули – моно и поликристалинни, от различни производители – онлайн – в реално време, горе-долу вече в продължение на една година. Така че човек да може сам да прецени ефективността им при различни условия. Тестовите централи се намират в Етъра край Габрово, така че можете да ги посетите и сами да видите нещата на място.
  На форума има също така много полезна информация за конкретните етапи на изграждане на слънчева централа или за монтаж на фотовотаични панели на жилищни сгради – особено що се отнася до взаимоотношенията с различните енергоразпределителни дружества в страната, като цялата информация е дадена от хора, които са се сблъскали на живо с тези проблеми.
  Надявам се да съм била полезна 🙂

 30. Albena
  18 Sep 08
  5:35 pm

  Благодаря за информацията. Замислям се сериозно за предложението. Ще си спестя мизерията от твърдото гориво, въздухът се запазва чист /като промишлен район сме зимата от въглищата/ . Немърливост и недълновидност е да не се изплзва слънчевата енергия. А правителството трябва да стимулира тази идея, дори и като задължи гражданите си да инсталират соларни системи.

 31. Dimitar Dimitrov
  06 Jan 09
  6:57 pm

  Ideite wei ne slucaini i tuk triabwa da se otbeleji energiinoto zakonodatelstwo na naschata strana.Da nie sme nai-bogatite zatowa ce wkucwame wseki den 3kw el.boiler za da se iskapem.Koi da ni nauci kak da si montirame solarni sistemi na pokriwa.Nawirno ste cakame darjawata da ni stimulira!!!!!!!.As sam si naprawich na pokriwa sl.kolektor ot star radiator.W letnia period as ne konsumiram el.energia.Edno dobro zakonodatelstwo w energetikata moje da premachne casticno tozi skap energo prenos s wawejdaneto na fotowoltaricni i wiatarni el.zentral.Mogat da se kajat oste mngo nesta wsicko e otkrito samo ce naschite solarni sistemi mogat da se widiat po wisokite etaji na blokowete.Sled kato isecem gorite togawa ste zapocnem da izgrajdame slancewi centrali sas ili bes stimul ot darjawata.

 32. Mateev
  11 Jan 09
  11:04 am

  Kpo е в голяма грешка с изчисленията си. За да се направи 1000 MW слънчева централа са необходими само 22 кв.км. Цялата енергетика на страната може да се осигури с около 200 кв.км. слънчеви централи или 1-2 хилядни от площта на България. Една слънчева централа от 1000 MW ще струва между 3 и 4 милиарда евро и ще работи поне 50 години с минимални разходи за поддръжка. Нима един ядрен реактор 1000 MW е по-евтин? Единствения недостатък на слънчевите централи е, че нощем не работят. Но това може да бъде компенсирано от огромни екологични акумулатори от типа на ПАВЕЦ Чайра.

 33. Ангел
  28 May 09
  1:25 pm

  Тази статия е прекрасен пример за това колко адекватни са зелените програми. И още колко по-адекватно е зеленото обществено мнение. С извиниение същото се отнася и за коментарите тук. Хора, хайде напънете си малко мозъците. Слънчевата енергия е ресурс. Този ресурс може да се ползва за много и различни цели, не само за директно производство на електроенергия. Да не коментираме че КПД-то на соларните електроцентрали е смешно. Въпроса тук е че икономиката не става само с ток. Ако някой от вас се сеща че яде от време на време няма да е лошо. 🙂 А също така и че кара кола, ползва стоки произведени от твърди материали а не от ток. Предвид нарастващите нужди от горива за транспорта и храна за хората, според мен е наистина малоумно решение да се правят соларни панели на места по-различни от покривите на къщите( а и там би било по-ефективно директното уползотворяване на слънчевата енергия като топлина). Свободните терени трябва да бъдат засети с хранителни или технически култури( там където почвата и климата са благоприятни) или да бъдат заети с биореактори с водорасли произвеждащи биогорива на местата където няма условия за селско стопанство. А за тока си имаме чистите АЕЦ и ВЕЦ( ТЕЦ трябва да отпаднат постепенн). Всичко останало са утопии, които много бързо ще си покажат уместността в момента когато изкопаемите горива започнат да намаляват.

 34. kilikanzer
  31 Jan 10
  7:50 pm

  ?

 35. kilikanzer
  31 Jan 10
  8:09 pm

  Матеев,от 1000мw стават на 500– 400 –300 , в зависимоста от слънчевите дни.Площа на терените ще завишим с 50%, 60% ,70 %.Трите/ четири милиарда евро по същата логика ще ги завишим с 50%,60%,70%.Да стане по/трагично ще звишим и цената на терените поне близка до тази на европейските държави 7/15 хиляди евро на декар.Възможно е терените да са земеделски –,нали най добри показатели има в добруджа ?.Хубаво нещо е слънцето и енергията която достига до нас …Не отричам , че има бъдеще, но технологично скъпия процес на производство и сравнително малките за сега показатели– ватове на квадратен метър, ме отчайват…За генерално разрешаване на енергийното захранване на една страна някак е абсурд.Не защитавам и ядрената енергетика, обаче и там нещата не са в застой.Предполагам, че и ядрената физика е в същият процес на развитие и технологично се обновява.Така ,че най–добре двете да вървят ръка за ръка докато един ден не започнем да си караме и автомобилите с слънчева енергия.

 36. kilikanzer
  31 Jan 10
  8:16 pm

  И още нещо,комутацията на 1000 МW -влизане под товар и всяка вечер излизане на 1000 мw в националната енергийна мрежа -съвсем не са детска игра ,като нищо може да докарва „бляк аут“.

 37. kilikanzer
  31 Jan 10
  8:28 pm

  Обаче ,като си помисля, защо пък да не си инсталирам на покрива панели и да си карам климатика чрез слънцето през лятото?За какво да товаря генераторите на цял един АЕЦ с един климатик хладилник и телевизор плюс компютър.;)

 38. kilikanzer
  31 Jan 10
  8:34 pm

  Taka, че зависи каква национална енергийна стратегия си избираме–дали да строим нови мощности в национален мащаб или да разтоварваме системата чрез малки мощности в домовете ни.

 39. kilikanzer
  31 Jan 10
  8:58 pm

  А и още нещо така ще съкратим загубите от преноса на енергия по мрежата, от генераторите на АЕЦ до в къщи докато дойде този ток се измаря,– то далекопроводи, то трансформатори , влага, пукнати изолатори загрели трансформатори , все неща дето не ми топлят къщата ама трябва да ги плащам на края все аз.

 40. kilikanzer
  31 Jan 10
  9:28 pm

  Та загубите от преноса достигат до 15%.И най важното за накрая, по закон нали ако има захранване от слънчеви панели– цената, която собственика на слънчевия парк получава на киловат произведена енергия не беше ли 70 стотинки или там някакви си 40 евроцента.И това като консуматор ще трябва пак аз да плащам .Може обаче когато си преместя къщата на най-близката планетата до Слънцето Меркурий, и ми свалиш цената на 3 евроцента за киловат иначе не ти ща киловатите.Ако обаче ме откачиш от мрежата и ми направиш собствен парк на покрива за 15000 евро 20 киловата и през ноща не знам ултравиолетовите лъчи ли инфрачервените от изтиващите покриви наоколо да улавя– става.

 41. kilikanzer
  31 Jan 10
  9:34 pm

  Та най за накрая някой замислял ли се е милиард и двеста милиона китаеца като пръднат наведнъж -що метан се произвежда що нещо,Обама сложи им една тръба у аспусите и така ще оправим климата на планетата веднъж за винаги! Ползата е, че поне ще заместят мръсните си вецове с чистите газови ел централи.

 42. nqkoi
  04 Mar 11
  8:22 pm

  a zasto ne izpolzvame silata na tornadoto,mojem da q prevarnem v tok?

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>