GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Вятърна и слънчева енергия за мобилните мрежи

March 3, 2011

Вятърът и слънцето скоро може да оспорват доминацията на дизеловите генератори в захранването на мобилни телекомуникационни станции в развиващия се свят.

В света има 6.8 милиарда души, като 4 милиарда вече използват мобилни телефони. Следващите 2 милиарда човека, които ще ползват мобилни телефони ще са от селските райони на развиващите се държави и това ще наложи нова и различна инфраструктура. Основното предизвикателство е постигането на надеждно мобилно покритие в селските райони, където захранването не е надеждно.

Над 99 % от клетките за мобилна комуникация се предлагат с дизелови генератори, като резервен или основен източник на електрическа енергия. Обаче разходите за поддържане на такъв тип клетки нарастват, поради нарастването на цената на дизеловото гориво. Икономиката е благоприятствала дизеловите генератори, защото имат ниски капиталови разходи, но тъй като разходите за дизеловото гориво се повишават, а цената на слънчевите панели и вятърните турбини намалява, възвръщаемостта на инвестициите се променя, като се очаква скоро да е в полза на възобновяемата енергия.

Изчисляването на възвръщаемостта на инвестициите за мрежова клетка е много по-различно, отколкото изчисляването за промишлено приложение на възобновяемата енергия. За инвестиция от $50,000 за 5 киловата фотоволтаична енергия ще са нужни 50 или повече години, за да се възвърне, като средното натоварване е 2 киловата. Повечето оператори правят инвестиции, които се изплащат почти веднага и поради това вятърната или слънчевата енергия се смята за лоша инвестиция.

Средната действителна цена на дизеловото гориво за мобилните клетки е около $1,9 за литър през 2010, поради съхранение, транспорт, както и кражба.

Още по темата: renewableenergyworld.com

Био на автора: Дамян Димитров:
Публикувам в този сайт, защото смятам, че бъдещето е в зелените технологии и трябва да има повече информация за тях в българските сайтове. Връзка с автора: herflik@abv.bg
Теми: вятърна енергия, слънчева енергия

  1. Киров
    03 Mar 11
    4:28 pm

    „Основното предизвикателство е постигането на надеждно мобилно покритие в селските райони, където захранването не е надеждно.“
    То пък по този начин една надеждност…За целта си имаме и поговорка – от дъжд на вятър. Но пък ако е за качество каквото предлагат нашите оператори става.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>