GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Стайни растения, които пречистват въздуха

June 24, 2008

Категорично е известно, че в затворените помещения концентрацията на летливи токсични замърсители може да достигне драстични стойности. Токсични вещества отделят мебелите, мазилките, изолациите, боите, лаковете и килимите, много от препаратите за почистване, синтетичния текстил,тонерите, електрониката, пластмасовите и гумени изделия.

В резултат на това не закъсняват проблемите – кашлица, астматични пристъпи, чести ангини, ринити, ларингити, тахикардия, безсъние, главоболие, мускулна слабост и прочие. С най-тежки поражения върху здравето са формалдехидът, бензенът и трихлоретиленът.

Съвместно многогодишно изследване на д-р Bill Wolerton от NASA и Associated Landscape Contractors of America (ALCA ) доказва, че някои видове стайни растения могат изключително успешно да намаляват количествата на летливите стайни замърсители – като абсорбират до 87% от вредните газове,с което подобряват средата доста по-успешно от повечето технологични джаджи като овлажнители, йонизатори, дехумидизатори и прочие , проектирани за целта. По тази причина живи растения в бъдеще ще бъдат включени в животоподдържащите системи на борда на пилотираните космически станции.

Чрез миниатюрни отвори на листата растенията поглъщат вредните вещества, но огромно значение имат и кореновата им система, и бактериите, които живеят в почвата. Уловените от листата на растенията вредни газове се пренасят в кореновата им система, където преминават и се абсорбират от активния въглен или се метаболизират от почвените микроорганизми.

Според д-р Wolverton най-добрата система за пречистване на въздуха в затворените помещения се състои от подходящо подбрани растения, добавяне на активен въглен в почвата и добра вентилация на помещенията.

Най-хубавото е, че повечето от растенията, включени в „препоръчителния списък“, са изключително добре познати у нас и се отглеждат в повечето български домове. Сред тях са бръшляните, различните видове Филадендрони, Драцени, Спатифилуми, т.нар. мечове, фикусите – обикновени или Бенджамини, хризантемите и маргаритите, азалията.


ТОП ЛИСТ НА РАСТЕНИЯТА, КОИТО ПРЕЧИСТВАТ ВЪЗДУХА:

По материали от: Inhabitat и www.zone10.com
Plants for Your Health chart от Good Magazine.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: абсорбатори, бактерии, вредни газове, Екология, зелен дом, зелен офис, полимери

 1. ivan
  24 Jun 08
  7:34 pm

  Аз имам драцена масангеана и хлорофитум :). Лесно се отглеждат, а и придават свежест и красота в стаята.

 2. Стайни растения, които пречистват въздуха « 2[X]IST
  25 Jun 08
  12:36 am

  […] Статията може да прочетете тук […]

 3. Boriana Boeva
  09 Jul 08
  1:22 pm

  Аз отглеждам растения и се интересувам от този въпрос. Статия на български по този въпрос е и http://www.zeleno.eu/?action=view&docid=301&catid=57. Аз не мога да преценя надеждността нито на едната, нито на другата. Но съм чела статия в хартиен вариант, в който се казва, че бенжамина отделя по-скоро вредни вещества, отколкото да пречиства въздуха. И тези противоречиви сведения много ме объркват.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>