GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Гюнтер Йотингер: „Европа трябва да се раздели с ядрената енергия в обозримо бъдеще“

March 17, 2011

Вчера (15-ти март) Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер изрази пред германски медии убеждението си, че Европа трябва да се раздели с ядрената енергия в обозримо бъдеще. На свиканата от него среща в Брюксел присъстваха всички 27 енергийни министри, дипломати, регулатори и представители на енергийни компании, които експлоатират ядрени централи. Срещата беше последвана от дебати в Европейския парламент.

Keith Smith от  Center for Strategic and International Studies in Washington, D.C. (CSIS) призова за по-голяма прозрачност в отношенията на Европа с нейните енергийни партньори от Русия – „Прозрачността и върховенсттвото на  закона в Русия се влошават; трябва да сме глупави, за да смятаме, че това не се прехвърля в Европа. Има политици и институции, които са щедро финансирани от руската енергийна компания Газпром. Корупцията и липсата на прозрачност са най-голямата заплаха за енергийната сигурност на Европа.“

Председателят на Комитета по околна среда към Европейския парламент Jo Leinen изрази съмнение в ефективността на обявените от Европейската комисия стрес-тестове на ядрените реактори в ЕС:  „Стрес-тестовете на европейските ядрени реактори са колос на глинени крака. Няма европейски законодателни норми,  които да постановяват какво ще се случи след неуспешните тестове – технически модификации или извеждане от експлоатация.

Европейският съюз субидира ядрения сектор с 500 милиона евро годишно, но няма компетентност да зададе минимални стандарти за сигурността на ядрените мощности. Тази сериозна липса на регулации трябва да се отстрани, за да се постигне една общоевропейска сигурност. Европа е изключително гъсто населена, а много от атомните централи се намират в гранични райони. Euratom Treaty е от 1957 година и трябва да се промени спешно. “ – настоя още той.

Съпредседателката на зелените в ЕП Rebecca Harms коментира стрес-тестовете така: “ Всички ядрени реактори в Европа трябва да станат обект на задълбочени и независими стрес-тестове на тяхната сигурност. Не е ясно как натрупването на инциденти и множество технически аварии може да се оцени в подобни процедури, нито как може да се предвидят човешките грешки.

Стрес-тестовете не трябва да се използват като извинение за отлагане затварянето на най-опасните реактори, защото ние вече знаем, че подобни рискове са неприемливи. Ние не можем да чакаме до края на годината, за да започнем да прилагаме подобни тестове там. Ние вече имаме достатъчно информация за да действаме и трябва да превърнем в неотложен приоритет затварянето на реакторите, строени преди 1980 година, реакторите в райони със сеизмична активност, реакторите без втори кожух и „‘boiling water“-реакторите (като тези във Фукушима), за които опасността е най-голяма.“

Claude Turmes, говорител на Зелените в ЕП: “ Необходимо е също така да бъдат замразени всички нови реактори, които са планирани или в процес на изграждане.  Комисията трябва веднага да ревизира своето решение за одобрение на строителството на ядрен реактор в Белене, тъй като той е разположен в област със повишена сеизмична активност и потенциална опасност от земетресения. “

„Очевидно, това трябва да е първата стъпка в координираното дефазиране на ядрената енергия в Европа. Незабавен старт и планиране на последствията ще гарантират, че пълното дефазиране на ядрената енергия ще се случи възможно най-скоро. Необходими са решителни действия на Европейската комисия в координация със страните-членки. Предстоящата енергийна карта на Европа за 2050 г. трябва да включва пълното дефазиране на ядрената енергия.“

По материали от: euractiv

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: АЕЦ, АЕЦ Белене, АЕЦ Козлодуй

 1. Киров
  27 Mar 11
  8:19 pm

  Отчетете колко ще е теглото на предполагаемия автомобил и респективно необходимите мотори, панели с тяхното тегло, ако приемем, че теглото на останалите елементи се запазва.
  Колкото до патентите. Всяка що годе не противоречаща на законите на науката идея може да се патентова, но колко от тях имат реална практическа стойност е „друга бира“. Ето защо аз споделих тук за това, че с предизвикване на резонанс във връзката на водната молекула може да се получава водород и кислород. Това дори би трябвало да е МЕТОД, а не просто патент. За съжаление нито разполагам с възможностите като финанси, нито смятам, че скромните ми познания по отношение на вълновите процеси са достатъчни да доведа това до експериментален стадий. Затова и го споделих, ако някой разполааг с тези две необходими условия да го направи и да си получи заслуженото, защото моето е само идея, а останалото е къртовски труд, разходи и сериозна научна работа.

 2. atanas
  27 Mar 11
  8:52 pm

  Днес в 12:00h по новините на “btv“ или “бнт-1“ даваха бълг. инж. показва патент за енергия от вълните,и подобно нещо го гледах тук http://www.greentech.bg/?p=18625 /виж многото клипчета/ в видеото.А за ел.колата “шевролет са го измислили и липсва само фотоволтаици на таван и преден капак- http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=679398 и в САЩ е 30.000евро и “трабант“ обещаха за 10.000евро снимка-10 http://www.dw-world.de/flashcms/autos/bg/bg_autos_popup.htm

 3. Tonchev
  28 Mar 11
  6:50 pm

  atanas
  Платформата на електрическата кола е без трансмисия, което означава. че моторите са в колелата и всяко от тях се управлява по правилния начин от централен компютар. Няма нито една кола с ДВГ в света, която да управлява колелата по този абсолютно независим начин всяко двигателно колело.

  А спирането се подсигурява допълнително от електродинамични спирачки с индивиуален АБС на всяко колело.

  За да не е голословно казаното виж как върви колата в завои в сняг и лед. Тя не поднася и не приплъзва

  http://www.youtube.com/watch?v=mk5Jzh5EdZk

  виж повече
  http://www.b2b.bg/90smartcar.html

 4. Tonchev
  28 Mar 11
  6:57 pm

  киров
  Аз имама страшно малко рали на фона на моите патенти. затова прява такива приложения, които мога да финансирам. Те са сравмнвително евтини. И това е причината да не се търсят много.

  Фирмите сега продават малки едномоторни трансмисионни електрически коли по 35 000 евро у нас. Те принципрно по нищо не се отличават от малките коли с ДВГ.
  А моята схема е много по-долпа във всяко отношение, осве в едно – тя е евтина и икономична. А фирмите търсят максилана печалба. Те примерно ще спечелят от продажбата на една кола 5 пъти повече, отколокото ако продада 5 мои !!!!

  И затова не ги правят. А аз го правя във варианти направи си сам. И тогава получаваш сет с кашони и си го сглобяваш. Ако не го носиш в сервиз в твоя град и там ти го сглобавят.

  Ащо искаш си сложи кожени седалки и дзруги екщстри – не това прави колата практична и икономична.

 5. Tonchev
  28 Mar 11
  7:00 pm

  Atanase
  това, което си гледал по ТВ за енергия от вълните е стар проект отпреди десетина години. Те с него взимат пари-подаръци. Иначе той никъде не работи.

 6. atanas
  28 Mar 11
  8:09 pm

  Г-н Тончев това искам -практична и икономична кола и може да е от “картон“ като
  “Трабанта“ -10.000евро снимка-10 http://www.dw-world.de/flashcms/autos/bg/bg_autos_popup.htm .Много интересно е това с сглобяването на частите???

 7. Tonchev
  28 Mar 11
  11:50 pm

  „Много интересно е това с сглобяването на частите???=

  Направили сме го лесно – нещо като направи си сам.

  виж повече на

  http://www.tonchev.org/hcarbg.html

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>