GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

„Зелена“ бира

March 18, 2011

Американското данъчно и търговско бюро неотдавна одобри ензима Ondea Pro на Novozyme, който първоначално е въведен за европейския пазар, за да помогне на производството на бира, която е „по-зелена“ или известна още като устойчива.

„Ondea Pro дава възможност на пивоварите да създават бира с по-добри вкусови качества, като се оптимизира използването на суровини и намалява отделянето на въглеродни емисии – всичко това с един прост процес“ казва Soren Lund, който е маркетингов мениджър на Novozym за САЩ. „С дългосрочна тенденция към индустриализация на пивоварния процес и постоянно нарастващите цени на суровините, пивоварите търсят по-ефективни решения“, допълва той.

Тази бира може да се предлага като самостоятелен продукт или да се смесва с традиционалната бира, която е направена от малц. Novozyme обяснява, че пивоварния ечемик изисква накисване на зърната във вода, за да може те да покълнат. След това зърното се изсушава, като се използва вода и енергия. Техният ензим позволява да се прескочи тази стъпка, като се редуцират въглеродни емисии. Novozyme също са установили, че в сравнение с конвенционалния пивоварен процес се редуцират 7 процента от ечемика, който е нужен за производство на щадяща климата бира, като по този се намаляват и разходите на пивоварните.

В заключение, компанията произвежда и други храни и напитки като бисквитки, хляб, вино, които са произведени по „зелен“ метод с помощта на ензими.

Източник: domesticfuel.com

Био на автора: Дамян Димитров:
Публикувам в този сайт, защото смятам, че бъдещето е в зелените технологии и трябва да има повече информация за тях в българските сайтове. Връзка с автора: herflik@abv.bg
Теми: въглероден двуокис, Екология, ефективност

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>