GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Противниците на ядрената енергетика бяха приети от зам.-министър

March 20, 2011

„На 19.03.2011 г., след края на антиядрения протест пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, преминал под девиза “Светът срещу опасното безумие АЕЦ и радиоактивните отпадъци” и лозунги “НЕ! на атомната енергетика”, “НЕ! на радиоактивните изхвърляния в атмосферата от АЕЦ Козлодуй“, “НЕ! на АЕЦ Козлодуй без Техническа Обосновка на Безопасността”, “НЕ! на новия ядрен реактор в ЖК“Младост“-София”, “Козлодуй – 100 000 години радиоактивен боклук”, “ДА! на Възобновяемите Енергийни Източници”, зам.-министър на МИЕТ Марий Косев прие трима представители на протестиращите антиядрени активисти – Петър Пенчев и Снежинка Цветанова от Национално движение “Екогласност”, Огнян Чипев от “Нови хан-европейско селище. На срещата дойде и атомният физик Георги Котев, оповестил сериозни аномалии при подмяна на ядреното гориво в АЕЦ “Козлодуй” след 2004 г. и за далавери на ядрената мафия.

Бяха разисквани четири въпроси, представени от еколозите.

Първият бе за най-новото разкритие на природозащитниците за нарушаване от Държавно предприятие “Радиоактивни отпадъци” на изискванията за ядрена безопасност – строеж и пускане в експлоатация през м. януари 2011 г. на ново съоръжение “Гореща камера” в Постоянното хранилище за погребване на радиоактивни отпадъци в Нови хан, без най-важния за здравето на населението от Голяма София нормативен документ “Оценка на въздействието върху околната среда”, защото процедурата е била прекратена от Министерството на околната среда и водите на 11.06.2009 г., по искане на ДП “РАО”.

Вторият въпрос бе за работата вече седма година в АЕЦ “Козлодуй” без най-важния документ за ядрената безопасност на всяка атомна централа – Техническа Обосновка на Безопасността(ТОБ). Като доказателство за този факт, бе представен на зам.-министър Косев доклад от 2008 г. на председателя на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев, в който Националният ядрен регулатор признава, че документите на раздел 31 от ТОБ за блокове 5 и 6 на АЕЦ “Козлодуй” са в процес на преглед от експертите в агенцията, като доказателство за потвърждаване на изнесеното от Г. Котев увеличаване на дълбочината на изгаряне на новото гориво. В тази връзка П. Пенчев настоя МИЕТ да осигури осигуряване на заплата за физика със 17-годишен опит в АЕЦ “Козлодуй”, докато той работи по проверките на изнесените от него преди три години обстоятелства.

Третият въпрос бе искането в предстоящия стрес-тест под егидата на Европейската комисия, за АЕЦ “Козлодуй” да бъде включено и разглеждане на тревожните данни за скриване на най-лошите показатели на българската централа спрямо другите европейски държави. Радиоактивните изхвърляния в атмосферата по данните в Международната агенция за атомна енергия през 2003 г. за един реактор от АЕЦ “Козлодуй” са 4730 пъти по-високи от изхвърляниятяа за единица произведена електрическа енергия от един реактор в германските АЕЦ. Груб опит за скриване в АЕЦ “Козлодуй” на опасните за здравето на хората изхвърляния на радиация в атмосферата е днешното изменение на методологията на мерене, а не на технологията за предотвратяване на замърсяванията на околната среда с радиоактивни аерозоли, газове и Йод-131. Наличието на тези опасни частици не увеличават радиационния фон, но попадат в питейната вода или в пасищата и оттам в млякото, което днес разтревожи Япония, а попаднали в човешкия организъм тези частици образуват рак.

Четвъртият въпрос бе за спиране на проекта за нов ядрен реактор на площадката на БАН в ЖК“Младост“ на столицата и изместването на изследователската база на Института за ядрена енергетика и ядрени изследвания далеч от жилищна среда. Този въпрос не търпи компромиси, особено на фона на пълната евакуация на населението от 30-километровата зона около авариралите ядрени реактори в Япония, когато една трета от населението на България живее в Софийското поле.“

По материали от: svobodata

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: АЕЦ, АЕЦ Белене, АЕЦ Козлодуй

 1. atanas
  21 Mar 11
  10:50 am

  За 1000МW в “Белене“ инвестицията почва от 3.5млрд.$, и ток например 0.07лв., но пари за гориво и складиране на ядр.отпадъци-все разноски.
  За 1000MW в спец.фотоволтаици инвестицията е 2.6млрд.$ и тока ще е 0.07лв. – http://e-vestnik.bg/5609
  За 1000МW в ТЕЦ на биогаз инвестиция до 1млрд.$ , и тока е евтин плюс топлоенергия и съобразено с директиви на ЕС – http://www.sam-shum.com/biogaz.php
  За 1000МW във ветрогенератори също е 1млрд.$ и тока ще- г-н Дамбовеца преди 1год.каза при С.Диков че на 5-год. тока от ветрогенераторите излиза на 0.01лв
  За 1000MW в “Ротоджет“ с 24-часово безплатно гориво от реките ще се пита г-н Тончев http://ecoteck.net/pv.html
  За 1000MW в ток от вълни незнам http://www.youtube.com/watch?v=19gbrhKgTaM&feature=BF&list=PLBC3E3703177370B7&index=37
  За 1000MW целта на САЩ до 2020год.е 1млн.$ – http://greentech-bg.net/?p=7337#more-7337
  Проблема на ток от слънце и вятър е “консервирането“ и затова учените мислят- http://greentech-bg.net/?tag=%d1%81%d1%8a%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b3%d0%b8%d1%8f и РБ-я има 950MW – ПАВЕЦ.
  Отделно както каза м-р Плевнелиев с 2млрд.$ в енерг.ефективност се икономисва 2000МW-колко “Белене“ струващо 7млрд.$. Варианта го каза шефа на сметната палата – държавата да излезе от “Белене“ и “Южен поток“. На час в РБ-я се консумира 5000MW и с енерг.ефективност се икономисват 2000MW – ток има до 2025год.даже при 5000MW но чувам за директива на ЕС ще задължи всички държ.сгради на РБ-я да се санират- енерг.ефективност.
  1992год.санирах в Франкфурт – 2001год.писах до държ.органи да се санират държ.сгради,и 2011год.след 10год.валутният-ЕС ще ни задължи-дано императив.
  До 10-15год. керемидите на покрива ще се сменят със слънчеви панели в комбина с ветрогенератори/с вертикална ос/ за да си произвеждаме сами ток – http://greentech-bg.net/?p=4144%20http://greentech-bg.net/?p=7024 . Искам да кажа че след 10-15год. държавата може да няма на кой да продава ел.ток от поети задължения да ИЗКУПУВА СКЪПО????

  Изкупни цени 0.95лв. за 25год.от слънце е “Ъ“бсурд – новото“робство“????

  Демократично като свободна пазарна договореност е тока от ВЕИ да се изкупува на плаващи цени като първите 3-5години да е скъпо и се намаля/изчислява/ за следващите 8-12-до 24год.-и пак са много и затова оставащите 10% от ВЕИ до 2020год. да са държавни.Щото става като ТЕЦ – 1и 3 държавата е поела с договор да изкупува на цена – два/три пъти повече от държавните ТЕЦ ,а аз Ви казвам да се направят на метан или биогаз. За к’во ни е “Белене“ ако тока ще излиза 0.12лв. и държавата/данъкоплатеца/ се задължава да е строи и изкупува тока

 2. Георги Колев
  21 Mar 11
  2:58 pm

  Ядрените реактори не се делят на източни и западни а на поколения като по новите са и по-безопасни! Природозащитниците първо да вземат да се информират малко и да не пишат такива глупост „Радиоактивните изхвърляния в атмосферата по данните в Международната агенция за атомна енергия през 2003 г. за един реактор от АЕЦ “Козлодуй” са 4730 пъти по-високи от изхвърляниятяа за единица произведена електрическа енергия от един реактор в германските АЕЦ“ и да всяват паника!

 3. Tonchev
  21 Mar 11
  4:43 pm

  няма отърване от атомната мафия
  Светъл лъч е, че атомната енергетика у нас ще се решава извън България и без българи и руснаци.

 4. peter
  21 Mar 11
  8:16 pm

  към Георги Колев – виж Нац.доклади за 2003 г. на сайта на МААЕ.

 5. Попов
  21 Mar 11
  10:46 pm

  Тончев, току що те гледах по телевизията. 😉

  А бе ще стане децентрализраната енергетика. Може да со ктотце со благо и со малко кютек, но ще стане.

 6. Tonchev
  22 Mar 11
  12:12 am

  Гледай,
  те през ден ме показват, а днес един час пред 50 журналисти и 12 телевизии говорих, но предателите са твърде много. Те по принцип са некадърни и това само могат-
  Некадърните са старшно повече от кадърните. Това е нормално. Ненормално е , че у нас управляват некадърните-

 7. Попов
  22 Mar 11
  9:31 am

  Може ли да се намери някъде видео архив на тая конференция?

 8. Tonchev
  22 Mar 11
  10:50 am

  на сайта на БТА, евентуално

 9. atanas
  22 Mar 11
  5:31 pm

  Гледах атомният физик Георги Котев, оповестил сериозни аномалии при подмяна на ядреното гориво в АЕЦ “Козлодуй” след 2004 г. и за далавери на ядрената мафия в “Паралакс-СКАТ-ТВ“ и за сериозни неща говореше- укриване на информация ,и за укриване на 6-касети с ядр.гориво при проверка на шведски експерти.Имало е експерименти с ново ядр.гориво без прозрачност.До колкото разбрах Русия е открила начин да обогатява отработено ядр.гориво за повторна употреба.

 10. Tonchev
  22 Mar 11
  9:10 pm

  atanas
  непрекъснато се правят далавери в целия свят и за всичко – най-големите далавери се правят с участието на властта.

  Но едни от най-страшните далавери са с АЕЦ. Сега в Япония правителството и атомната мафия – местна и световна – се грижат много повече да опазят съоръженията там, отколкото да спрат радиацията. Не че могат, но ако искат могат много повече от сегашното положение.

  Даже оня ден правителството каза, че вече там нямало да има АЕЦ. Очевидно грижата е била и сега е за АЕЦ, а не за ограничаване на катастрофалните последици от радиацията, не само за Японците, които вече са с радиокатвина храна, пият радиокатвна вода и морето вече е радиоктивно там.

 11. atanas
  23 Mar 11
  9:32 am

  Аз съм против нови блокове но ще е хубаво да се удължат блоковете на “Козлодуй“ щото са до 2017 и 2019год.Хубаво на АЕЦ е щото ядрените бомби се преобразуват в гориво за АЕЦ.Преди 1год. САЩ и Русия подписаха за 30% съкращение на ядр.бомби – щото в САЩ има около 450 броя АЕЦ-а и трябва гориво,и 33% от тях са с графитно охлаждане като “Чернобил“-като се запали гори с 2-3000градуса и не се гаси с нищо.Просто казвам да не се мери с “двоен аршин“ щото “Козлодуй“ е с най-много проверки в световен мащаб и “стрес тестове“.Но има време за нови стратегии за произход на ток – енерг.микс http://www.youtube.com/watch?v=HdRj14NYRbw&feature=BF&list=PL0F2C5887F95AC40C&index=5 турбини на биогаз за през ноща с “Ротоджет“ от реките като постоянни източници в комбина с ПАВЕЦ за акумулиране на евтин ток от слънце и вятър. Със саниране/енерг.ефективност/ се икономисват 2000МW ,а на час сега се харчи 5000MW в РБ-я .Говорим за управление на консумацията -например слагаш си дрехите в пералнята и тя се включва когато има ток от слънце и вятър

 12. Tonchev
  23 Mar 11
  10:20 am

  atanas
  Дали и какви АЕЦ да има у нас ще се реши без нас.

 13. atanas
  23 Mar 11
  10:54 am

  Аз съм против нови блокове и нова АЕЦ и мисля че трябва РЕФЕРЕНДУМ за това –
  “Дали и какви АЕЦ да има у нас ще се реши без нас“

 14. Angel
  23 Mar 11
  1:19 pm

  „atanas
  21 Mar 11
  10:50 am

  За 1000МW в “Белене“ инвестицията почва от 3.5млрд.$, и ток например 0.07лв., но пари за гориво и складиране на ядр.отпадъци-все разноски.
  За 1000MW в спец.фотоволтаици инвестицията е 2.6млрд.$ и тока ще е 0.07лв. “

  Цитирания от теб електронен вестник е толкова далеч от истината че дори не буди смях, а съжаление. Тъпите журналисти сигурно са решили че 1 киловат инсталирана мощност е равностойно понятие на постоянно производство на един киловатчас електроенергия 24/7. Някъде в блога бях направил едно дребно изчисление въз основа на експериментално установената от уважавния инж. Тончев производителност на фотоволтаиците през цялата година в нашите условия. Та според това изчисление за да произведем тока който би произвеждала белене ще ни трябва инвестиция от около 44 милиарда евро и около 130 000 декара земеделски площи. Без въобще да има дори теоретическо технологично решение на проблема със свтъхпроизводството на енергия през летните обедни часове и липсата на производство през ноща както и практически през цялата зима. Бях сметнал някакви астрономически акомулиращи мощности, способни да акомулират енергия за 5-6 месеца без загуби, които дори не съществуваха на теория и не се знае колко точно биха стрували ако съществуваха.
  Така че фотоволтаиците въобще ги отпиши като технология. Не са адекватно решение и само фанатици или напълно незапознати с проблема могат да защитават масовото им инсталиране. А да също така и хората които обичат узаконени далавери с евросубсидии, те най-много ги инсталират и защитават.

 15. Angel
  23 Mar 11
  1:25 pm

  „atanas
  23 Mar 11
  10:54 am

  Аз съм против нови блокове и нова АЕЦ и мисля че трябва РЕФЕРЕНДУМ за това –
  “Дали и какви АЕЦ да има у нас ще се реши без нас“

  Едно време заради такива мнения като твоето не видяхме наистина изгодна белене. След това хората си биха главите защо са протестирали като им скочи тока като затвориха малките реактори на козлодуй. А ти предполагам че искаш и големите да се затворят? Предполагам че искаш и да плащаш ток на 4-5 лева киловата и да ти скочят всички стоки и услуги минимум 5-6 кратно.
  Запомни едно нещо. Енергията е суровина от ниско ниво. Закон е тя да бъде не евтина, а много евтина за да имаме работеща икономика. Това са неоспоримите факти и не вярвай ако някой се опитва да ти говори нещо друго. И германците и фанатичните австрийци ще клекнат и ще си пуснат пак нови реактори като започне да секва кранчето на евтиния природен газ. А той може да е много, но ще свърши все някога. А като няма евтин природен газ следващия най-евтин енергиен източник е ядрения. Възобновяемите енергоизточници не са в състояние да задоволят енергийните изисквания на индустрията в глобален мащаб. Могат да стигнат смао за домакинствата в някое селце не за друго.

 16. atanas
  23 Mar 11
  2:08 pm

  Aнгеле аз съм за удължаване на “Козлодуй“ до 2030год.и до тогава да се направи нов енерг.микс.Със саниране/енерг.ефективност/ се икономисват 2000МW ,а на час сега се харчи 5000MW в РБ-я .Въпроса е че сега “Белене“ излиза 10-12млрд.$ с лихви по кредити и се изплаща…..и го сметни ако от 2000MW“Козлодуй“ има за 2010год.-130млн.$/чиста печалба/,и при 6-блока през 2000год.250млн.$-10млрд.делено на 250млн.е = на 40години????
  Ангеле говоря за фотоволтаици вместо керемидите и софтуер за управление на енергията -например слагаш си дрехите в пералнята и тя се включва когато има ток от слънце и вятър.Аз също съм против 0.95лв. за 25год.-“узаконени далавери с евросубсидии, те най-много ги инсталират и защитават“
  На твоите думи“А като няма евтин природен газ ….“ще кажа само биогаз от фекалии,растения,водорасли, и т.н. ,и сайта http://eco-rai-energy.com/content/view/24/116/ http://drenergy.net/index.php?option=com_content&task=view&id=2&Itemid=11 Говорим за ТЕЦ-турбини на биогаз и топлинна енергия – за нов енерг.микс на РБ-я .От всякъде по малко http://www.youtube.com/watch?v=19gbrhKgTaM&feature=BF&list=PLBC3E3703177370B7&index=37
  Включително и “Ротоджет“ от реките,и нали не си мислиш че аз се надявам на
  на слънце и вятър. Мисълта ми е когато нема слънце и вятър,и вълни в морето да се пускат ТЕЦ -турбини на биогаз или метан ,и метана може да се съхранява в
  течно/-169/ или сгъстено но и в “хранилища“ т.е.метана е вид ПАВЕЦ-съхранена
  енергия,която се пуска кога трябва чрез ТЕЦ-турбини.
  Гледай по “Канал-3“ форума за енерг.ефиктивност и казаха на края за “хранилище“ на метан.
  ПАВЕЦ е много голямо и широко понятие,и като форма на “действие“

 17. atanas
  23 Mar 11
  2:45 pm

  Ангеле забравих да спомена че свързването на “Белене“ към ел.мрежата /кабели,трафопостове,и т.н./ започва от 1.2млрд.лв.Скритият ми замисъл е да почакаме и ако се наложи ще построим 7-8 блок на “Козлудуй“ -блокове 4+ за
  работа с обогатено отработено ядр.гориво ,и днес по “Канал-3“ на форума за енерг.ефиктивност беше Георги Котев с 17год,стаж като ядр.физик в “Козлудуй“,и повтори за “експеримента“ с новото гориво.И в момента гледам повторението му по “КАНАЛ-3“ -много висок стил на говорене- като“нищо говорене“.

 18. Angel
  23 Mar 11
  3:06 pm

  Имам много сериозни подозрения че със въпросните систмеи за умно използване на тока единствено ще се усложни многокранто живота на хората, те няма да бъдат нито практични нито реално икономисващи.
  За биогаза съм съгласен че има потенциал, но не ъсм правил изчисления колко голям точно ще е той. Не вярвам в никакъв случай да бъде съизмерим с нуждите на индустрията.
  За белене съм съгласен че би било по-добре да се използва съществуващата инфраструктура на козлодуй. Но вече са погребани веднъж в белене два милиарда през 80-те и още веднъж незнайно колко милиона днес. Та някакси хич не ми става хубаво като чуя поредните възгласи за затваряне на проекта, след като вече е започнало инвестирането в него. Пак ще е на наш гръб.
  А че АЕЦ в перспектива ще е изгодна това е ясно. С нарастване на кризата с горивата цените на горивата ще растат. А веднъж изплатена белене ще стане точно като козлодуй сега, централа произвеждаща евтин ток за десетилетия. А дори и в процеса на изплащане на инвестициите белене няма да произвежда толкова скъп ток колкото ВЕИ произвеждат в момента.

 19. atanas
  23 Mar 11
  3:13 pm

  Под тези думи “Ангеле говоря за фотоволтаици вместо керемидите и софтуер за управление на енергията -например слагаш си дрехите в пералнята и тя се включва когато има ток от слънце и вятър“ имам предвид http://greentech-bg.net/?p=4144%20http://greentech-bg.net/?p=7024 Нещо ако не съм се изразил правилно от горе посоченото моля за извинение – просто ме мързи да пиша/обяснявам/ ,и е моя грешка.

 20. atanas
  23 Mar 11
  3:22 pm

  Ангеле гледай “КАНАЛ-3“ и незнам как да ти го кажа по ясно- “Белене“ излиза 10млрд.$ с лихви по кредити и се изплаща…..и го сметни ако 2010год.-е 130млн.$/чиста печалба/,от 2000MW“Козлодуй“,и при 6-блока през 2000год.250млн.$-10млрд.делено на 250млн.е = на 40години????
  Професора от форума го каза с или без “Белене“ тока ще поскъпне 200% и разликата е с “Белене“ е 260% т.е.

 21. atanas
  23 Mar 11
  3:43 pm

  Хубаво е да се пише за да се знае че сега РБ-я има 10% от ВЕИ и само 1% са от слънце и вятър ,а 9% са от ВЕЦ и ПАВЕЦ на НЕК имащ 2500МW.
  В коментар-1 е писано “Искам да кажа че след 10-15год. държавата може да няма на кой да продава ел.ток от поети задължения да ИЗКУПУВА СКЪПО????

  Изкупни цени 0.95лв. за 25год.от слънце е “Ъ“бсурд – новото“робство“????

  Демократично като свободна пазарна договореност е тока от ВЕИ да се изкупува на плаващи цени като първите 3-5години да е скъпо и се намаля/изчислява/ за следващите 8-12-до 24год.-и пак са много и затова оставащите 10% от ВЕИ до 2020год. да са държавни……….държавата да се “събуди“ и да направи ВЕИ .
  “първите 3-5години“-ОЗНАЧАВА “аванта“ за да си върнат инвестициите и след това тока от слънце и вятър на 1-2% печалба но е най-добре държавни ВЕИ – за да се регулира “микса“ и т.н. – т.е свръх-производството и свръх-консумация-когато се включват ВЕЦ-турбините.
  Мисля че се изразих изчерпателно ,и е моя грешка че не го описвам подробно.

 22. Tonchev
  23 Mar 11
  3:44 pm

  Атгеле,
  цената на тока е определена от държавни чиновници и то по причини да е евтина, за да се оправдят кражбите там. във всички други държави токът от фотоволтаици е 2-3 пъти по-евтин, а от АЕЦ е реално много п-скъп.

  У нас плащаме стотици милиони за АЕЦ козлодуй, но не през сметките за ток. И това е огромна лъжа.
  А токът от ВЕЦ се плаща по-евтино от тока от ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3 в мариците.

  Но в сметката ти пише, че плащаш добавка за зелен ток – немалка е добавката за ТЕЦ, но не ти го пишат, за да те лъжат.

  най-евтиният ток е от хидрокинетични понтонни ВЕЦ
  виж как на

  http://www.tonchev.org/novavec.html

 23. Angel
  23 Mar 11
  4:25 pm

  „atanas
  23 Mar 11
  3:13 pm

  Под тези думи “Ангеле говоря за фотоволтаици вместо керемидите и софтуер за управление на енергията -например слагаш си дрехите в пералнята и тя се включва когато има ток от слънце и вятър“ имам предвид http://greentech-bg.net/?p=4144%20http://greentech-bg.net/?p=7024 Нещо ако не съм се изразил правилно от горе посоченото моля за извинение – просто ме мързи да пиша/обяснявам/ ,и е моя грешка.

  За да се ползват фотоволтаици вместо керемиди, те трябва да станат евтини колкото керемидите. Което не виждам как ще стане.
  А това да си слагаш дрехите в пералнята и тя да се включва когато има слънце или вятър просто го забрави. Няма да стане и отговора се състои в една единствена дума: прогрес. Човешката цивилизация се развива така че индивидуалния живот се опростява, а възможностите на индивида да се увеличават. Няма движеща сила, която да прокара обратната тенденция. За това няма как да станат и идеите на Тончев за масовия железопътен транспорт. Просто хората са индивиди а не мравки. Това имах предвид, ако си имал друга идея, извинявай.

 24. Angel
  23 Mar 11
  4:28 pm

  „Tonchev
  23 Mar 11
  3:44 pm

  най-евтиният ток е от хидрокинетични понтонни ВЕЦ

  Това го слушаме от мноооого време. И когато някой попита защо всичко това което слушаме не се вижда н апрактика започват едни увъртания за енеегийна мафия и олигополи. Извинявай, но това не е аргумент. Ако една технология е по-евтина от друга, по-скъпата отпада от икономическата схема, ако не веднага постепенно. И това е така докато нещо не изкриви пазара. Факта че дори и при силно изкривения пазар подпомагащ „зелените“ енергоизточници пак споменатите от теб централи не ги виждаме много често около нас говори че не са чак толкова евтини колкото твърдиш.
  Аз лично бих бил много доволен ако ги видя в реалността. НО нещо хората с пари не се втурват да строят такива централи. Защо ли?

 25. atanas
  23 Mar 11
  4:59 pm

  Китай иска ЖП-линия до ЕС с ел.локомотиви.““’Железопътният транспорт е два до пет пъти по-ефективен, отколкото автомобилния или въздушния. Товар от един тон може да бъде пренесен с влак на разстояние 681 км с изразходването на само четири литра гориво. Освен това един влак може да замести голям брой леки и тежкотоварни автомобили, намалявайки глобалната консумация на гориво, задръстванията и вредните емисии. Всъщност при превозването на определен брой пътници с влак се отделя три до десет пъти по-малко CO2, отколкото при превоза на същия брой хора с автомобили или самолет.“““ http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=686166
  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=686124

 26. atanas
  23 Mar 11
  5:31 pm

  Китай иска ЖП-линия до ЕС с ел.локомотиви.““’Железопътният транспорт е два до пет пъти по-ефективен, отколкото автомобилния или въздушния. Товар от един тон може да бъде пренесен с влак на разстояние 681 км с изразходването на само четири литра гориво. Освен това един влак може да замести голям брой леки и тежкотоварни автомобили, намалявайки глобалната консумация на гориво, задръстванията и вредните емисии. Всъщност при превозването на определен брой пътници с влак се отделя три до десет пъти по-малко CO2, отколкото при превоза на същия брой хора с автомобили или самолет.“““ http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=686166
  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=686124
  Коментирал съм тук малко

 27. atanas
  23 Mar 11
  6:17 pm

  Angel- виж http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=688425 .Не те разбирам ,и говоря за софтуери за управление на енергията и т.н.
  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=686124

 28. atanas
  23 Mar 11
  9:39 pm

  Какво ще кажеш за това г-н Тончев “Така общият КПД на когенераторните инсталации е между 85 и 91%.“
  http://drenergy.net/index.php?option=com_content&task=view&id=12&Itemid=6

 29. Tonchev
  23 Mar 11
  9:54 pm

  да това е постижимо
  дори и с по-прости решения
  виж на

  http://www.tonchev.org/pvtermocogeneratorvideo.html

 30. Tonchev
  23 Mar 11
  10:00 pm

  Ангеле
  виж просто приложение на хидрокинетиката, което съм го нпавил преди 15 години

  познай защо не е масово (и ще разбереш за АЕЦ фукушима и другите)

  http://www.youtube.com/watch?v=B5RsHKxYjKs

 31. Angel
  24 Mar 11
  8:53 am

  „Tonchev
  23 Mar 11
  10:00 pm

  Ангеле
  виж просто приложение на хидрокинетиката, което съм го нпавил преди 15 години

  познай защо не е масово (и ще разбереш за АЕЦ фукушима и другите)“

  Това не е отговор. Още по-горе написах че намеците за световни конспирации не обясняват нищо. А до тук само такива намеци виждам.

 32. Angel
  24 Mar 11
  9:00 am

  „atanas
  23 Mar 11
  5:31 pm

  Китай иска ЖП-линия до ЕС с ел.локомотиви.““’Железопътният транспорт е два до пет пъти по-ефективен, отколкото автомобилния или въздушния. Товар от един тон може да бъде пренесен с влак на разстояние 681 км с изразходването на само четири литра гориво. …..

  И това какво показва? Има една такава поговорка в която е казано: Всяка жаба да си знае гьола. Голямотонажната индустрия няма как да не разчита предимно на високоефективни начини за транспорт, каквито са морския и железопътния. Развитието на индивидуалния транспорт обаче е насочено към все по-голяма персонализация и най-вече ефективността там не е равнозначна на ниска консумация, а на висока скорост. Което означава че посоките за развитие там са авиацията, високоскоростните железници и най-вече индивидуалния транспорт. Изключение правят човешките мравуняци, но не мисля че точно човешките мравуняци трябва да служат като пример за подражание.

 33. Tonchev
  24 Mar 11
  9:34 am

  Ангеле

  ПАК
  виж приложение на хидрокинетиката, което съм го нпарвил преди 15 години

  познай защо не е масово (и ще разбереш за АЕЦ фукушима и другите)

  http://www.youtube.com/watch?v=B5RsHKxYjKs

  няма ниаква конспирация
  просто АЕЦ Фукушима поредно показва голата истина – АЕЦ са опасни за цялата цивилизация.

 34. Angel
  24 Mar 11
  9:48 am

  Тончев
  Поведението ти много добре пасва на една поговорка. Някои хора твърдят че една лъжа повторена 100 пъти се превръща в истина. Та така и ти с фукушима. А за прословутите ти хидрокинетични централи, повярвай ми ако бяха толкова, ефективни щяха да се сторят масово. Консултирай се с някой специалист по икономика, той ще ти обясни по-добре от мен защо.

 35. Tonchev
  24 Mar 11
  10:06 am

  Ангеле
  хидрокитечните централи не се строят сега масово, защото в България, например, имаме излишен ток и го изнасяме на безценица за радост на мафията

  В Япония си имат твърде опасни АЕЦ и там няма щастлив край за съжаление.

  Знай, че най-лошото там досега не се е случило, за радост. А вече говорят че има радиоктивни частици има в Европа.

  Знай, че всеки АЕЦ може да причини световна катастрафа.

 36. Angel
  24 Mar 11
  6:40 pm

  Това което пишеш е откровена демагогия. На база на много по-тежкия сценарий в чернобил мога да ти кажа че дълготрайни последици за здравето на японските граждани няма да има. До сега, до колкото ми е известно от аварията са загинали 2 човека, а тежко ранените са 5 (числото може да се е променило, извини ме ако греша). Също доколкото ми е известно няколкостотин служители са получили облъчване в различна степен. И заради тази авария ти „орева орталъка“ ако ме извиниш за народния израз. Сега представи си един абсолютно реалистичен сценарий. Представи си един голям завод за тънкослойни фотоволтаици в китай да кажем. Сега си представи едно силно земетресение в региона. От това земетресение няколко заготовки падат от високо и чупят главите на 5 работника в склада с готова продукция. Едновременно с това се пропукват резервоари и на площадката изтича неустановено количество кадмиеви съединения, при което около 1000 човека от персонала са изложени на различни дози кадмий. Цялата територия около завода е замърсена тежко и необратимо с кадмиеви съединения, изхвърлени са тонове от тях попадащи в подпочвените води. Кажи ми честно ако един ден се получи нещо такова ще призоваваш ли толкова агресивно за спиране на производството на фотоволтаици? Бъди честен ако обичаш. Като имаш предвид че кадмия е генотоксин аналогично на йонизиращото облъчване, но за разлика от радиоактивните изотопи не се разпада и не изчезва с времето.

 37. Киров
  25 Mar 11
  6:44 pm

  Тончев, ще подкрепя Ангел с един кратък аргумент. Дай икономическа обосновка на това твое твърдение за себестойността на тока от предлаганите от теб устройства и сравнени с тези на АЕЦ. Ако са в твоя полза ще се постарая да спечеля от това, паралелно с теб като автор разбира се. Иначе останалото си са кухи думи.

 38. крум
  27 Mar 11
  10:36 am

  Ето ти малка икономическа обосновка. Цени от производителите:
  http://www.dker.bg/pagebg.php?P=401&SP=402
  АЕЦ „Козлодуй“ – 15, 75 лв/МВтч. +28.06 лв/МВтч. за разполагаема мощност
  Фотосоларни централи – 823 лв/МВтч за централи до 5кВ и 755 лв/кВтч. за централи над 5кВ.

 39. atanas
  27 Mar 11
  1:33 pm

  Фактите са 10-11.000.000.000млрд.$ за “Белене“ с лихвите по кредитите но нека го сметнем при 7млрд.$- Фактите са:- 130млн.$ печалба на “Козлодуй“ за 2010год.- трябват около 50год. за да се изплатят 7млрд.$.Отделно пари за ядр.хранилища и фонд за спиране на реакторите,който сега е празен.Професора по макро-икономика по “Канал-3“ на енерг.форум го каза точно-с “Белене“ тока ще скочи 200% а без нея до 250% до 2020год.Но може и по друг начин да се каже и го казват – за 15-20год. при ток от 0.14лв. от “Белене“ се изплащат тези пари,и сега от “Козлодуй“ е 0.04лв.
  И лошото неспира до тука щото от ТЕЦ 1 и 3 тока ще се изкупува до 2024год.
  Единственото спасение е удължаване на “Козлудуй“ до 2030год.

 40. spiro
  29 Mar 11
  11:49 pm

  Чух, че в съседна Румъния в АЕЦ „Черна вода“, където имало изградени 2 блока, ще строят още 2…
  А в съседна Турция ще строят четири нови руски ядрени блока…
  Е, питам аз, „Защо“?

 41. atanas
  30 Mar 11
  12:43 pm

  Защото имат икономики и са в пъти повече като жители а баланса наРБ-я е до 2025год.Професора по макро-икономика по “Канал-3“ на енерг.форум го каза точно-с “Белене“ тока ще скочи 200% а без нея до 250% до 2020год.-за 20-40% разлика не си заслужава.С енерг.ефективност за 2млрд.$ се икономисват 2000МW колкото “’Белене“ за 10млрд.$ ,и за ядр.хранилища да не говорим
  И ВИНАГИ В “’КОЗЛУДУЙ“ МОЖЕ 7-8 БЛОК И само за свързването на “Белене “ като кабелии трафопостове са нужни 1,2млрд.лв.

 42. Tonchev
  30 Mar 11
  1:21 pm

  spiro atanas
  В БГ и Румъния другие ще решават какви АЕЦ да се строят.
  Но ако те решат да се спарт АЕЦ, това първо ще удари нас и после Румъния.

 43. atanas
  30 Mar 11
  2:51 pm

  Г-н Тончев има начини – референдум за “Белене“ и да се пита народа ,но първо трябва да му се обясни за к’во става въпрос-свързването на “Белене “ като кабели и трафо-постове и т.н.са нужни 1,2млрд.лв.С “Белене“ тока ще скочи 200% а без нея до 250% до 2020год.-за 20-40% разлика не си заслужава.ВИНАГИ В “’КОЗЛУДУЙ“ МОЖЕ 7-8 БЛОК .С енерг.ефективност за 2млрд.$ се икономисват 2000МW колкото “’Белене“ за 10млрд.$ ,и за ядр.хранилища да не говорим

 44. bereketa
  18 Apr 11
  6:49 am

  Трябва дасе забранят всички енергии произведени от атомни и топло централи.Да останат само водните,вятърните и има още 1 вид централи които знам че сега ще завладеят света.Това е създадено от Никола Тесла.Електрически мотор който започва да работи като мотор и след това при определени условия преминава във фаза генератор.Не е перпето мобиле,но мотора(генератор) може да дава ел.енергия както и дасе самозахранва.Това е безплатна енергия и не е фантазия , а реалност.Измислена е от Тесла и е погребана в Американските патентни бюра.Това е което мога дави кажа.Много скоро щеви докажа че това което пиша не е фантазия.

 45. Ангел
  18 Apr 11
  9:38 am

  Хайде пак някой който е прекалил с фантастиката… Или с невземането на хапчета може би. Извини ме за грубстта, но не знам вече по какъв начин да обясня на хората да правят разлика между фантазии и действителност.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>