GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Какво количество радиация всъщност е изпуснато от Фукушима?

March 26, 2011

Авариралата ядрена централа във Фукушима изпуска радиоактивен йод и цезий на нива близки до измерените след инцидента в Чернобил през 1986 г. Австрийски изследователи са използвали показанията на глобалната мрежа от радиационни детектори (създадена с цел контрол на опитите с ядрено оръжие) и са изчислили, че отделените дневни количества Йод-131 се равняват на 73% от тези в Чернобил, а дневните количества Цезий-137 възлизат на 60% от чернобилските.

Разликата между двата инцидента е, че в Чернобил при пожара са отделени голямо количество радиоактивни елементи, сред които и частици гориво, докато във Фукушима Даиичи засега се предполага, че се отделят само газообразни радиоактивни елементи като йод и цезий. Но те представляват сериозен риск за здравето.

Организацията, която наблюдава спазването на Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty (CTBT) притежава мрежа от сензори по цялата планета, които мониторират количеството и произхода на дузина радиоизотопи, отделяни при експерименти с ядрено оръжие, както и ядрени инциденти. Измерванията в комбинация с наблюдението на въздушнете течения могат да установят откъде произлизат измерените радиоактивни елементи и какво е тяхното количество.

Количеството радиоактивни изотопи от Фукушима Даиичи не беше официално оповестено, но сензорите на CTBT дават информация за това“ – казва Gerhard Wotawa от австрийския Central Institute for Meteorology and Geodynamics във Виена.

През първите два дни след инцидента, посоката на въздушните течения е към западния бряг на Съединените щати, на третия ден посоката на вятъра е юг-запад към мониторинговата станция в Takasaki, Япония, след което се обръща отново на изток. Ежедневните измервания на Йод-131 в Сакрамента, Калифорния и Такасаки показват единодушно, че засеченото количество радиоактивен йод е с произход Фукушима в количество 1.2 до 1.3 × 1017 бекерела дневно.

Съвпадението на резултатите е доказателство за точността на измерванията. Същите изводи могат да се направят на база резултатите от станциите в Аляска, на Хаваите и в Монреал, като особено последните показват, че емисиите продължават.

За 10-те дни на пожара в Чернобил са отделени 1.76 × 1018 бекерела дневно Йод-131, което представлява само 50% повече от стойностите във Фукушима Даиичи. Същевременно не е ясно колко дълго ще продължат емисиите в японската централа.

Емисиите на Цезий-137 са от същия порядък като в Чернобил. Данните от Сакраменто сочат емисии от 5 × 1015 бекерела дневно, при  8.5 × 1016 бекерела от  Чернобил общо, което е само с около 70 % повече.

Когато дневните дози се сумират за периода от аварията досега, излиза, че количеството отделен радиоактивен цезий е вече 120%-150% от този в Чернобил, т.е. имаме най-големият инцидент до момента по отношение на замърсяването са радиоактивен цезий.

„Това не е изненада, когато горивото е компрометирано, няма какво да попречи на газообразните елементи да бъдат освободени. Измерените количества радиоактивен йод и цезий са достоверни предвид горивото, използвано в японските реактори. Освен това в централата се съхраняват около 1760  тона свежо и отработено ядрено гориво, като неизвестно количество от него е компрометирано. В реактора в Чернобил е имало само 180 тона гориво.

Сравнително по-ниските стойности, измерени в почвата, растенията и водата в Япония се обясняват с посоката на вятъра, който е отнесъл по-голямата част от радиоактивните елементи над Тихия океан.

„При инцидента в Чернобил са изпуснати много по-голям брой радиоактивни елементи, отколкото във Фукушима досега, но именно йодът и цезият са тези, които представляват най-голям риск за здравето – особено извън границите на украинската атомна централа“ – казва Malcolm Crick, секретар на комисия към ООН, която изследва здравните последици от аварията в Чернобил. – „За разлика от другите елементи, те са били разнесени най-далеч и най-широко от вятъра“.

Човешкото тяло веднага абсорбира йода и цезия. „Особено когато те се вдишват или поглъщат с храната, цялото количество преминава в кръвообращението“ – казва Keith Baverstock, бивш шеф на европейския офис за радиационна защита към СЗО, която е проучвала ефектите върху здравето от аварията в Чернобил.

Йодът се натрупва в тироидната жлеза и не се отделя, като периодът на полуразпад е 8 дни. Цезият се натрупва в мускулите и има период на полуразпад 30 години. Попаднали в организма тези радиоизотопи нанасят сериозни поражения, особено на ДНК. Децата, погълнали Йод-131 могат да развият рак на щитовидната жлеза до 10 години по-късно. Възрастните са много по-устойчиви. Проучване, публикувано в Съединените щати миналата седмица разкрива, че новите случаи на рак на щитовидната жлеза при деца не намаляват в най-засегнатите от аварията в Чернобил райони на Украйна, Беларус и Русия.

Цезий-137 остава в околната среда поради своя дълъг период на полуразпад. Някои учени считат, че той все още причинява ежегодно хиляди нови онкологични заболявания в Европа.

Въпреки че развитието на ситуацията в авариралата японска ядрена централа вече е второстепенна тема в новинарските емисии, положението там остава повече от тревожно. Властите в Япония обмислят дали да не приложат принудителна евакуация на жителите на разстояние между 20 и 30 километра от авариралата централа. Забраната за продажбата на повече от дузина зеленчуци се разширява за продукцията от по-голям периметър, а минералната вода изчезна от супермаркетите, след като стана ясно, че питейната вода в Токио е замърсена с радиоактивен йод. Въпреки това отворените линии на японското правителство продължават да дават съвети на позвънилите просто да измиват обилно с вода продуктите, покрити с радиоактивен прах…

В Съединените щати Агенцията за опазване на околната среда отказва да оповести публично къде са инсталирани мониторите, измерващи радиацията в Калифорния, както и резултатите от тези измервания. В същото време 8 от 18 монитора на агенцията са подложени на калибриране, поради твърде високите стойности, които са измерили?!?

Но най-лошата новина не е прикриването на информация, а факта, че разрешаването на кризата в авариралата японска атомна централа ще отнеме доста време – месеци според голям брой ядрени експерти. по тази причина високи количества радиация може да продължат да се отделят. Доказателство за това е, че реактори 1,2,3 и 4 продължават да отделят пара, нивото на радиация при 3-ти реактор е 10 000 пъти над допустимото, а усилията да се намери решения изглеждат все така безплодни.

По материали от:  New Scientist и  zerohedge

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: АЕЦ, АЕЦ Белене, АЕЦ Козлодуй

 1. atanas
  26 Mar 11
  10:58 am

  За мен Япония е виновна,щото неможе да строиш АЕЦ на брега когато преди години е измерена вълна от цунами-38-метра,или си в земетръсна зона.
  Но по-страшното е ““Освен това в централата се съхраняват около 1760 тона свежо и отработено ядрено гориво, като неизвестно количество от него е компрометирано. В реактора в Чернобил е имало само 180 тона гориво.““
  ““..количеството отделен радиоактивен цезий е вече 120%-150% от този в Чернобил….Цезият се натрупва в мускулите и има период на полуразпад 30 години………““
  Проблемите сега започват????
  Как може да строиш АЕЦ при факт че и имало и може да има вълни над 10-20 метра??????????????????????????????????????????????

 2. Tonchev
  27 Mar 11
  1:12 am

  ;може и по страшно.
  тази авария няма хепи енд
  В дблрия случай гасенето там ще продължи месеци..

  така е, когато алчността на малцина убива мнозинството, които плащат печалбите на малцината.

 3. atanas
  27 Mar 11
  9:45 am

  Колко по-страшно??? от това ““Цезий-137 остава в околната среда поради своя дълъг период на полуразпад.““ Но нетрябва да се изпада в крайности щото САЩ има около 400 – АЕЦ-а и 33% са с графитно охлаждане като “Чернобил“.
  Защитата на АЕЦ против земетресение е голямо и при 7 по Рихтер по-опасното е
  стените на язовирите ,и нали е ясно к’во може да стане ако яз.стени….паднат.
  “Лобиски“ интереси искат да затворят “Козлудуй“ преди 2030год.,и к’ъв е смисъла ако на отсрещният бряг на Дунав се строи фрехска АЕЦ. През 2001год. френският професор и председател на межд.комитет по ядр.безопасност каза че “няма техническа причина за затваряне на блокове на “Козлудуй“,и беше “цена“ за влизане в ЕС. Неможе Япония да има АЕЦ на брега – ако преди години е имало 38-метра вълни цунами???? Козлудуй“ е с най-много тестове за безопасност в ЕС и да не е подценяваме ,т.е. икономически интереси на “чужди“ компании искат да е затворят за да продават ток си.Да не се самозаблуждаваме-Турция иска да обучава специалистите си за АЕЦ в РБ-я,на отсрещният бряг се строи френска АЕЦ,Белорус строи АЕЦ.Според мен “Козлодуй“ може да работи до 2027год.,и винаги може да се направи нов блок на площадката.А “Белене“ е излишна и само свързването към ел.мрежата струва 1,2млрд.лв.Много интересна е идеята на http://e-vestnik.bg/5609 -синтетичен петрол и газ и не е за подценяване ТЕЦ-турбини на биогаз като когенератори с общо КПД над 80%.
  От горите на РБ-я и други отпадъци може да се добива енергия колкото два блока на АЕЦ. http://biznews.bg/%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F_l.a_i.7053_ti.157.html И м-р Плевнелиев го каза -с 2млрд.$ в енерг.ефективност се икономисват 2000MW- колко “Белене“-10млрд.$
  Каза също че вложените парите в енерг.ефективност е равнозначно на 20% лихва в банка,т.е.вместо за лихва 6% по-добре за енерг.ефективност.Oще 1992г. в Франкфурт правих саниране и от опит го казвам ,и още 2001г. съм писал на държ.органи да санират училища,градини и държ.сгради ,и сега четох някъде че ЕС ще ни задължи с директива.Нещата са много взаимосвързани за да се разглеждат “на парче“.

 4. Севдалина Пеева
  27 Mar 11
  5:57 pm

  Атанас, това за строящата се АЕЦ в Румъния не е вярно – проектът беше тихомълком замразен. Въпреки че ни дели една река, знаем твърде малко за Румъния, което показва колко жестоко сме дезинформирани и индокритринирани. Не АЕЦ, я вятърни паркове се строят в Северна Добруджа:
  „…. в Румъния CEZ се оттегля от участие в проекта за изграждане на два нови ядрени реактора и изоставя окончателно намерението си да финансира изграждането на 400 -мегаватова газова електроцентрала. Компанията запазва интереса си към нискорискови инвестиции в региона и продължава строителството на най-голямата вятърна централа в Европа. В Северна Добруджа вече са присъсединени към мрежата изградените 129 вятърни турбини от общо 240 с мощност от 2,5 мегавата всяка. Проектът, започнал в края на 2008 година, трябва да приключи през 2011 година с обща мощност 600 мегавата и стойност на инвестицията 1,1 милиарда евро. Северна Добруджа е на второ място сред топ-локациите в Европа за изграждане на вятърни мощности на сушата.

  През април испанската компания Iberdrola Renovables получи лиценз от румънското правителство за изграждане на 50 вятърни парка (отново в Северна Добруджа) с обща мощност 1 500 мегавата, които се очаква да бъдат готови до 2017 година. Компанията откри свой офис в Румъния през 2009 година, а през януари 2011 г. вече се очаква да присъедини към мрежата на северната ни съседка първия вятърен парк в Mihai Viteazu с мощност от 80 мегавата.

  А КАКВО СТАВА У НАС????“
  http://greentech-bg.net/?p=6850

 5. Севдалина Пеева
  27 Mar 11
  7:12 pm

  Атанас, още нещо невярно – САЩ нямат 400 АЕЦ-а, в целия свят в момента действат малко повече.
  Карта на реакторите в САЩ в момента:
  http://www.nrc.gov/reactors/operating/map-power-reactors.html

  Реактори в Европа:
  http://www.euronuclear.org/info/maps.htm

  Черна вода:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Cernavod%C4%83_Nuclear_Power_Plant

 6. atanas
  27 Mar 11
  7:50 pm

  Обичам “поправките“ и данните ми са от 2001г. за АЕЦ в Румъния и 400 АЕЦ-а в САЩ и е вярно“колко жестоко сме дезинформирани и индокритринирани.“
  Има директива на ЕС за фекалиите и от 50млн.животни се отварят около 1.000.000 нови работни места в месо и млеко и т.н. промишлености .От всичко органично се извлича енергия и подробно е описано тук http://eco-rai-energy.com/content/view/24/116/ Идеята за синтетичен петрол и газ също не е лоша http://e-vestnik.bg/5609 плюс реките и вълните http://www.greentech.bg/?p=18625 със
  вятър и слънце но не на 0.95лв. за 25год. и т.н. “Ъ“бсурди – задължения за изкупуване на ток ,и с “Белене“ е по-страшно ако държавата поеме задължения

 7. atanas
  27 Mar 11
  7:58 pm

  Обичам “поправките“ и данните ми са от 2001г. за АЕЦ в Румъния и 400 АЕЦ-а в САЩ и е вярно“колко жестоко сме дезинформирани и индокритринирани.“
  Има директива на ЕС за фекалиите и от 50млн.животни се отварят около 1.000.000 нови работни места в месо и млеко и т.н. промишлености .От всичко органично се извлича енергия и подробно е описано тук http://eco-rai-energy.com/content/view/24/116/ Идеята за синтетичен петрол и газ също не е лоша http://e-vestnik.bg/5609 плюс реките и вълните http://www.greentech.bg/?p=18625 със
  вятър и слънце но не на 0.95лв. за 25год. и т.н. “Ъ“бсурди – задължения за изкупуване на ток ,и с “Белене“ е по-страшно ако държавата поеме задължения

 8. Киров
  27 Mar 11
  8:01 pm

  Севде, не ги пищи тези работи, че ще те нападнат сега всички онези които винят ветрогенераторите за гибелта на мигриращите и не само тях птици. Ако въпросните милиарди се вложат в два ветропарка в северния и южния шелф – може и да заместим Белене.

 9. atanas
  27 Mar 11
  8:34 pm

  Божидар Данев шеф на сметната палата го каза преди 1год, и мисля че го прочетох на страниците на “Green Tech-BG“ – “..сгрешена политика на бълг.държава…“
  Подадени са молби за 10.000MW ветрогенератори при 4-пъти по-малко вятър в РБ-я спрямо Холандия – защо ли ??? – 0.20лв. за 12год. изкупуване на тока.
  Аз искам оставащите 10% от ВЕИ до 2020г. да се държавни щото нали се сещате че “някой“ ще печели на гърба на гражданите на РБ-я, Проблеми много – при 12% “чиста печалба“ за ел.разпр.дружества и увеличение на ток говорим за например:при 0.10лв. по 12%=на 0.012лв. по 5000MW е = на 60.000лв. по 24часа =на 1.440.000млн.лв. по 365дена в годината е = на 525.600.000млн.лв. а при 0.30лв./300%/ за ток печалбата става 1.576.800.000млрд.лв. т.е. 1млрд.лв.повече за трите ЕРП-та.,и не че откривам топлата вода ,но има межд.конвенции за монополите и корупцията ,и можем да си върнем ел.преносната мрежа,

 10. Киров
  27 Mar 11
  8:55 pm

  Божидар Данев е председател на стопанската камаар до скоро. Сега претърпя някаква промяна но пак е към тази структура. Като вземеш да си помислиш, че в АЕЦ Козлодуй в момента работят два хиляда мегаватови реактора – да се чуди човек какво ще ги правим тези 10 000 МВт. Остави това, ами сметни, че една „перка“ е около 3МВт, започвам да се притеснявам къде ще ги поместим над 3000 броя с присъщо необходимите им съоръжения, отстояния една от друга и ред още ограничения. Защо не помисляте преди да пишете? Да не говорим за 24-те часа, че на всичкото отгоре и 365 дни!? Смехория! То година две отиват в това да се определи статистиката за ветровете на дадената територия, че на тази база да се пресметне с така дотираната цена на тока дали ще се изплати инвестицията, ти изкара че си имаме нещо като джетстриим на територията на страната ни. Ако беше така, лесно ще ти направя сметка в твоя стил. В моменат имаме нужда от около 5 хил МВт. При условие, че една перка има мощност 2.5 МВт ти са нужни 2000 перки. Веднага нарязваме ТЕЦ, АЕЦ, отприщваме водите за ВЕЦ, ПАВЕЦ и накълцваме цикличните и скъпи фотоволтаици и след някоя и друга година ще имаме почти безплатен ток. Звучи ли ти вече прекалено глупаво, за да разбереш, че горните ти твърдения са нелепи.

 11. atanas
  28 Mar 11
  3:56 pm

  Киров:ЕРП-тата имат 12% чиста печалба и при 5000MW на час при 0,10лв.за 1kw/h е =на 525.600.000млн.лв.за 1год. Ако тока стане 0,30лв. за 1кw/h по 12% по 5000MW по 24часа по 365 дена е = на 1.576.800.000млрд.лв. Що не влезеш в ДКЕВР и прочетеш колко взимат за пренос на тока ЕРП-та ???Подадени са молби за 10.000MW ветрогенератори -неозначава че ще се одобрят и статията е от 03.05.10год. в “Green Tech-BG“ – 4-пъти по-малко вятър в РБ-я спрямо Холандия.Не искам да се хваля нооще тогава съм писал на Премиер ,Президент,БАН и т.н. да се премахне “поробващият“ закон от 2007г. с фиксирани цени на изкупуване на ток от слънце и вятър на 0.95лв. за 25г.,и 0.20лв. за 12г.
  Аз ли лошо се изразявам или .. ????-Имам предвид че на час в РБ-я се консумира 5000MW ток по 12% при 0.10лв. е=на ……горе е сметнато.Факта е че са подадени молби за 10.000MW а консумацията на ток в РБ-я е 5000MW на час,т.е. заради изкупната цена 0.12лв. за 12год.-по-точно при тази цена ветрогенератора се изплаща за 6-7год. без да смятаме евросубсидиите и затова са подадени молби за 10.000MW. Киров сега схващаш ли?

 12. Peacekeeper
  28 Mar 11
  6:23 pm

  Тончев, коментирай разговора от около 26тата минута:
  http://www.btv.bg/bg/shows/tazi-sutrin/razgovori-gosti/story/1184101553

 13. Tonchev
  28 Mar 11
  7:09 pm

  Peacekeeper
  това не е независим експерт.
  той е на добра държавна служба и си пази хляба. Телевизията също е с власт имащите и затова го показва.

  Посочи ми, която и да е друга телевизия, която да показва „специалисти“ по тези въпроси, които не са на държавна служба или не са от мафията.

  Аз съм единственото изключение и от две пресконференции с 50 журналиста и 15 телевизии пуснаха само два новинарски репортажа по 20 сек. с мое изказване и само едни вестник 3 дни след аварията излезе с мое заглавие в черно каре на първа страница, че ставащото във Фукушима ще има по-страшни последици от Чернобил.
  тогава мнението беше ч
  е няма проблеми за българия. А сега вечи ни казна всеки ден, че у нас няма радиация – защо не ни козваха преди авариаята.

  Между впрочем аварията там не е атомна (все още за радост)

 14. Peacekeeper
  29 Mar 11
  3:02 pm

  Гамизов мафиот ли е?

 15. Tonchev
  29 Mar 11
  5:20 pm

  питай го, но не е обективен.

 16. Peacekeeper
  29 Mar 11
  9:25 pm

  Много рано е навлязал в бизнеса! Не му е чиста работата!!!

 17. Попов
  30 Mar 11
  1:56 pm

  Е, след като нормите на радиоактивен йод бяха превишени 3355 пъти, сега вече се говори за спиране на АЕЦ Даиичи. 🙁
  Ето това е атомната енергетика – евтина е докато всичко върви по книга, но на практика излиза от скъпо прескъпо.

 18. atanas
  30 Mar 11
  3:13 pm

  Четох някъде че преди 60-100год.е имало заметресение на площадката за “’БЕЛЕНЕ“ -6,3 по Рихтер и незнам дали е вярно и е права мадам Пеева за
  “колко жестоко сме дезинформирани и индокритринирани“
  Малко ми остава да почна да псувам -че се крие истината и се заблуждават хората
  “Боклуци мръсни“- дето криете и изопачавате информацията ,че и мене понякога подвеждате.

 19. Киров
  30 Mar 11
  8:49 pm

  По тази логика да забраним еленергията, автомобилите – нима са малок техните жертви? Или за тях аварии може, но за ядрени неудачи – не може.

 20. Попов
  30 Mar 11
  9:45 pm

  Киров, има разлика между локален и глобален ефект. Ако аз се изпека на контакта това засяга само мен и моето непосредствено обкръжение. Ако се получи авария и изтече радиация, това засяга много същества за хилядолетия напред. Така че мащабите са съвсем различни.

 21. Tonchev
  01 Apr 11
  12:25 am

  фукуушима е поредният пример за алчността на властниците. те, може би мислят, че АЕЦ-ът пак ще работи там. тази алчност превишава здравия разум. Опитвайки се запазят нещо от АЕЦ те продължават да пращат там „смъртници“ и да поддъръжат в ядрен стрес човечеството и самите японци
  Вместо да вземат радикални инженерини мерки да минимизарат последиците, доколокото все още е възможно-

 22. румен
  30 Jan 16
  10:16 am

  Към кой в София можем да се обърнем за измерване на радиация в стоки,предмети…?

 23. Севдалина Пеева
  01 Feb 16
  9:42 pm

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>