GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Виртуалните електроцентрали не са само виртуални, те са истински

March 28, 2011

Японската трагедия с ядрена енергия създаде интерес към виртуалните електроцентрали.

В Япония започва възстановяване след разрушителното земетресение. Възстановяването трябва да се извърши със значителен недостиг на електроенергия. За да се компенсира недостигът на електроенергия Япония трябва да увеличи генерирането на електроенергия от централите, които използват въглища, петрол и природен газ.

Страната теоретично има достатъчно капацитет да покрие недостига, който се получава от изключването на атомните централи, но отражението върху икономиката ще бъде значително. Според Platts може да се наложи Япония да увеличи вноса на суров нефт с 67 000 барела на ден, вноса на въглища с 16 000 тона на ден и вноса на втечнен природен газ с 16 400 тона на ден.

Увеличаването на вноса на изкопаеми енергийни източници не само ще добави милиарди долари към цената на реконструирането, но и ще увеличи значително въглерода в атмосферата.

Някой експерти смятат, че отговора не се крие в увеличаването на броя на централизираните електроцентрали, а в създаването на „виртуални“ централи, които бързо се адаптират към променящите се нужди от енергия.

Виртуалната електроцентрала (VPP) е една от основните функции на интелигентните мрежи. VPP смесва различни енергийни източници, като агрегатира тези източници в един и действа като централизирана електроцентрала.Също така прилага интелигентно управление на ресурсите в зависимост от моментното потребление на електрическа енергия. VPP са подобни на разпределителна мрежа.

Най-голямата виртуална електроцентрала на света се намира в Германия. Нарича се Regenerative Combined Power Plant и смесва 3 ветропарка с обща мощност 12.6 MW, 20 фотоволтаични централи, които са 5.5 MW, 4 биогазови системи, които се равняват на 4 MW и помпени системи за съхранение с 4 GW за съхранение. Проектите се комбинират и се наблюдават с помощта на интелигентна система за управление, която позволява на операторите бързо да се адаптират към променящите се нужди от електрическа енергия.

Източник: renewableenergyworld.com

Био на автора: Дамян Димитров:
Публикувам в този сайт, защото смятам, че бъдещето е в зелените технологии и трябва да има повече информация за тях в българските сайтове. Връзка с автора: herflik@abv.bg
Теми: алтернативна енергия, Енергийна ефективност

 1. atanas
  28 Mar 11
  9:00 pm

  Без ПАВЕЦ не става “помпени системи за съхранение с 4 GW за съхранение“ -в РБ-я са 950MW ,и са строени за евтиният ток през ноща от “Козлодуй“ ,даже и акумулиращи печки имаше за нощният ток.Испания има 35% от ВЕИ и на 06.01.11год. от вятър се произведе около 60% от консумираният ток и ако немаше ПАВЕЦ са “изгорели“.Искам да кажа че ако се изкупува на 0.19лв.и 0.85лв. ток от вятър и слънце ще е скъпо да се дава на “помпи“ за съхранение иначе е супер през деня излишният ток да се акумулира в ПАВЕЦ ,но трябва да е до 0.02лв.,т.е. високите изкупни цени от ВЕИ е като аритметична прогресия -увеличават тока ,и затова проф. по макро икономика го каза точно -без “Белене“ тока ще скочи 200% а с “Белене“ до 250% .Калкулирани са ТЕЦ 1и 3 и ВЕИ ,и т.н.

 2. atanas
  28 Mar 11
  9:45 pm

  Забравих за “мини“„виртуални“ централи-интелигентна система за управление http://greentech-bg.net/?p=4144%20http://greentech-bg.net/?p=7024 -тук поне пише/ако те лъжат и аз Ви лъжа/, че за 1год. не са ползвали ток ,даже са продавали

 3. Tonchev
  28 Mar 11
  11:33 pm

  вижте един „прост“ патент за „сложните“ виртуални електроцентрали

  http://www.b2b.bg/90sg.html

 4. Киров
  29 Mar 11
  8:27 pm

  Видях и какво видях в действителност!? Че е прост – прост е. Ако оставим настрана една грешка в описанието, да определяш зареждане на куп акумулатори и последващото им разреждане за да заредиш такива на електроавтомобил интелигентно…..!? Извини ме ама хич не изглежда интелигентно от практическа гледна точка, особено ако го сравним с една ПАВЕЦ например. Кое е икономически по-изгодно?

 5. Tonchev
  29 Mar 11
  8:45 pm

  киров
  – нещо не си разбрал – заредените акумулатори не се разреждат в станцията, а в автомобила. А при излишен ток в акумулаторите, да кажем от вятърната турбина генериран, то тогава токът се връща в мрежата, когато тя има нужда от това. Така се покрива местен пик ,например вечерен пик, когато няма слънце и вятър. пък и слънчевата и вятърната енергия е още без пари. Очаквам да ги обложат. Примерно такса фотоволтаик – ветрогенератор.

  виж още на http://www.tonchev.org/distrbg.html

 6. Киров
  29 Mar 11
  8:53 pm

  Точно това съм разбрал, Тончев. Достатъчно е просто предложеното. Не съм съгласен с неговата ефективност предвид ползването на акумулатори, каквито и да са те. Имам предвид ограниченият им живот, високите цени и ред още недостатъци. В това отношение ПАВЕЦ са значиииително по-ефективни и надеждни. Да не говорим, че вместо скъпите ,вносни ветрогенератори, с най-обикновени витла, с механични предавки може да се изпомпва вода в ПАВЕЦ, винаги когато има вятър. Така и добивът на ток ще става по класически способи с водни турбини, т.е. по-евтино от скъпите ветрогенератори. Поддръжката и цената на такова съоръжение е … може би стотици хиляди по-евтина от кое да е друго.

 7. Tonchev
  29 Mar 11
  8:56 pm

  киров
  Ако повече ти харесва ПАВЕЦ виж един мой патент за прост слънчев ПАВЕЦ Ако забелязваш показвам прости и лесно внедрими патенти – иначе става много трудно. А и да е лесно на форумците.
  Да се правят „прости“ патенти е доста по по-сложно, отколкото да се правят сложни патенти

  http://v3.espacenet.com/publicationDetails/biblio?DB=EPODOC&adjacent=true&locale=en_ep&FT=D&date=20050430&CC=BG&NR=108298A&KC=A

 8. Tonchev
  29 Mar 11
  9:03 pm

  киров
  Не забравяй, че нашият ПАВЕЦ работи с ток главно от АЕЦ Козлодуй – повече от 350 км. , а главните товари са в София – още 200 км. обратно
  Сложи не само загубите по преноса, но и при поне трикратната трасформация в две посоки – 6 трансформации – смятай загубите. Ако .кпд на всяка трансформация е 90%, то при шесткратна трансформация загубите само при трансформация са 47% !!!!!

  47% = 100 – 100*0.9^6

  към тези загуби прибави и загубите по преноса и консумацията на собствени нужи на системата. И ще достигнеш до една нерадостна ефективност под 30%.
  къмо товя прибави и двупосомните загуби в ПАВЕЦ – (10% оптимистично) и ще разбереш, че токът от АЕЦ през ПАВЕЦ стига до София с около 90% загуби !!!!

  такива прости сметки, без да са прецизни, и дори и наполовина да са занижени дават представа за какво е необходима „умна“ мрежа и плюс енергийни сгради

  виж повече на

  http://www.b2b.bg/intelligentplus.html

 9. Tonchev
  29 Mar 11
  9:11 pm

  киров
  сметките в предния пост 8, колкото и да са песимистични дават представа, колко е неефексивно централизираната енергетика. Ако тя е децентрализира и решава с това и транспорта, крайният резултат нареалните виртуални електроцентрали е значинтелен. да неп говорим, че и сигурността ще е по-голяма

  виж едно комбинирано решение на тези въпроси с десетина мои иновации

  http://www.b2b.bg/90.html

 10. Киров
  29 Mar 11
  9:15 pm

  Ето типичен патент какъвто не бих купил. Резонно е да се отговори на въпроса „защо?“. Скъп фотоволтаик, акумулатор, помпа електрическа която може да се повреди и накрая защо точно подземен водоизточник? Ако ще се гради нещо подобно, вече писах тук някъде, че е по-просто това да става с морска вода, защото да си играем с хидрогеологията далеч не е „зелено“ решение. А да издигнеш морска вода до някакво ниво за да ѝ ползваш потенциалната енергия в нужното време, не влияе на околната среда по никакъв начин. Изпомпването с механична помпа е доста по-надеждно от това с помпа с електро задвижване. Няма нужда при това да има какъв да е генератор на ток (ветро или фотоволтаичен), а само една простичка турбина, както се подразбира.

 11. Киров
  29 Mar 11
  9:22 pm

  За тези сметки без да се напрягам особено ще се съглася, с това, че се генерират загуби, без да се спирам на тяхната абсолютна стойност. Не бих се съгласил обаче с лекия опит да се манипулира – този ток, за който става дума така или иначе поради характера на АЕЦ, ТЕЦ и др.п. няма как да не се произведе, а това е начин той да се реализира, щом като произведеното количество е по.голямо от потреблението. Виж идеята за децентрализацията ми допада, особено ако я вържеш в затворен контур. Ако отчетем, че едно домакинство консумира около 300-500 КВтч/месечно, лесно може да се пресметне обема на водата която трябва да циркулира в една такава затворена система, при това простичка, механична и подвластна само на вятъра.

 12. Tonchev
  29 Mar 11
  9:29 pm

  Киров Браво
  това е едно кратко и доста находчиво определение на децентрализирана умна мрежа
  „Виж идеята за децентрализацията ми допада, особено ако я вържеш в затворен контур“

  Някои му казнват енергиен мрежов Интернет модел
  виж на

  http://www.tonchev.org/distrbg.html

 13. Tonchev
  29 Mar 11
  9:33 pm

  киров
  „Не бих се съгласил обаче с лекия опит да се манипулира – този ток, за който става дума така или иначе поради характера на АЕЦ, ТЕЦ и др.п. няма как да не се произведе, а това е начин той да се реализира“

  този ток се изнася на безценица и мажфияга печели десетки милиони от това годишно. Ток в излишък трабва на мафията не на местните консуматори.

  А като имаме излишен ток, нека да ползваме повече електрическа тяга-
  виж примерно
  на ,
  http://elcar.ecoteck.net/

  И няма да даваме миларди годишно за внос на течни и газови горива.

 14. Tonchev
  29 Mar 11
  9:36 pm

  киров
  не забраявй, че излишният ток идва от пушещите ТЕЦ и от опасните АЕЦ. заради последните си заминава Меркел и компания – идват на власт зелените в Германия. И като затворят АЕЦ там, мисли си какво ще стане у нас.

 15. Киров
  29 Mar 11
  9:45 pm

  Никак не забравям за ТЕЦ, АЕЦ и прочее опасни места. Въпросът не е да има коли с фотоволтаици – това не е решение да се ползва токът произвеждан в нощните часове от съществуващите мощности. Ако ми подскажеш евтино и ефективно „складиране“ на ток освен ПАВЕЦ.

 16. Tonchev
  29 Mar 11
  9:57 pm

  Моят прост патентован ПАВЕЦ складира слънчевата енергия. Даже имаш и вода.

  виж патента за водоснабдяване и електропоризводство на

  http://www.b2b.bg/dldplus.html

 17. Киров
  29 Mar 11
  10:02 pm

  Да може и така да се определи. Слънцето обаче си има недостатъци – не свети нощем, в облачно време ефективността му е доста слаба, преобразуването на светлината до ток е скъпо и т.н. Виж за други места на планетата става.

 18. Tonchev
  29 Mar 11
  10:07 pm

  Киров
  след фукушима скъпо и евтино за тока ще имат нови измерения, които още не са се явали, но са неизбежни. най-малкото е, че всичкия ток ще посдкъпне и това ще бъде най-ефектният начин да пестим ток

  затова са нужни много нови решения за нерегетиката и транспорта
  виж някои решения от бъдещето още сега

  http://www.tonchev.org

 19. atanas
  29 Mar 11
  10:09 pm

  Говорим как най-евтино да преобразуваме съществуващите ТЕЦ с по-евтино гориво ,а дали с слънце ще се нагрява парата е въпрос на рентабилност http://greentech-bg.net/?p=6521#more-6521 За мен по-добре да се направят на биогаз вместо въглища.Нали се сещате че свързването на “Белене“ към ел,мрежата струва 1.2млрд.лв. за кабели и трафопостове и т.н.
  На съществуващите ТЕЦ може да се използва поне кабелите за връзка с ел,мрежата.Съгласен съм с “умните“ мрежи но най-реалистично ми изглежда този вариант http://greentech-bg.net/?p=4144%20http://greentech-bg.net/?p=7024
  И естествено когенератори на биогаз с КПД над 80% в всяко село като децентрализация

 20. atanas
  29 Mar 11
  10:35 pm

  Без ПАВЕЦ нестава и е написано -“ …и помпени системи за съхранение с 4 GW за съхранение.“и задължително когенератори на биогаз с над 80% КПД

 21. Tonchev
  30 Mar 11
  12:24 am

  ПАВЕЦ 4GW e ‘част от централизирана система.
  Това е сега. А каква е ефективността при преноса, трансформацията, собствените нужди и кпд на ПАВЕЦ в две посоки.

  Всяка една цнтнрализирана система има значително по-големи енергийни загуби, експлоатационни разходи и бюрокрация, в сравнение с разпределената енергетика и малки ветро-слънчеви ПАВЕЦ, например
  ето такъв патент
  за водоснабдяване и електропоризводство на

  http://www.b2b.bg/dldplus.html

 22. Tonchev
  30 Mar 11
  12:28 am

  atanas
  Всяка една центнрализирана система има значително по-големи енергийни загуби, експлоатационни разходи и бюрокрация, в сравнение с разпределената енергетика и малки ветро-слънчеви ПАВЕЦ, например разпределени станции заелектрическа акумулация с функция за електрозареждане на коли е интегрирано енерго-транспортно решение, което има синергичен ефект и за енерегетиката и за екотранспорта

  ето описание и серия патенти за такава синергична ситема -умна виртуална мулти ЕЦ
  http://www.b2b.bg/90.html

 23. atanas
  30 Mar 11
  12:44 pm

  Ясно е че всяко село или 2-3 или област може да имат собствено производство но е въпроса кое е по-евтино – до къде да стигне децентрализацията и дали не е добре да се използват ТЕЦ като се преубразуват -парата да се получава от http://greentech-bg.net/?p=6521#more-6521 или с http://e-vestnik.bg/5609 освен синтетичен петрол и газ но основата е органични отпадъци и когенератори/над80%-КПД/ на биогаз.
  Реките с “Ротоджет“ и вълните в морето плюс вятър и слънце до “умно“потребление и съхранение в ПАВЕЦ с ТЕЦ-когенератори е бъдещето и всичко изброено е само ВЕИ и го описвам като стратегия – органични отпадъци от земеделие-животновъдство-храни = затворен кръг.Това трябва да се изчисли как да се организира производството на ток – централно или всяко село или малък град да си имат биореактор и локална когенерация, ще има не само ток с малко загуби по преноса, но и топла вода за отопление и домакинствата.Мисля че в Дания беше -камиони херметизирано извозват фекалиите до големи когенератори

 24. Tonchev
  30 Mar 11
  1:22 pm

  След като работи на много места, а в БГ го няма – питай защо

 25. atanas
  30 Mar 11
  2:44 pm

  Валя Ахчиева каза че проекто закона за ВЕИ даже не се споменава за паднала горска маса и т.н. Кой ДА ПИТАМ и “Съединението прави силата“ ,и всички трябва да питаме за всичко – силно гражд.общество

 26. Tonchev
  17 Apr 11
  4:22 pm

  Всъщност интелигентните мрежи правят икономията и замествата нови генерационни мощности
  виж повече на

  http://stroitelstvoimoti.com/?lang_id=1&prm=news&rub_id=33&news_id=12583&page=

 27. VODOROD25
  04 Feb 12
  6:22 pm

  Хей, господа всезнайковци, случайно да сте забелязали някакви грешки в превода на публикацията? Това „помпена акумулация с 4GW за съхранение“ как ви звучи?
  Още не бях чувал да се съхранява мощност. А има и голяма разлика между тази цифра и мощностите на ВЕИ-източниците. Затова обърнах на оригинала и там
  ясно пише- 8,4 GWh капацитет на съхранение на енергията, което означава, че
  когато всичката работна вода от горния резервуар изтече в долния през турбините, генераторите свързани с тези турбини ще генерират 8,4 GWh ел. енергия, което още означава, че тази помпено-акумулираща централа в режим на изпомпване получава енергия и от много други значително по-мощни източници

 28. Tonchev
  04 Feb 12
  8:47 pm

  големите ПАВЕЦ неизбежно са системни и съответно изискват големи мрежи – мафии. Но може да има и микро ПАВЕЦ със слънчева генерация и когенерация – Даже имам и нов патент за това

  http://tonchev.net/bg/solar-energy/%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D0%B0/166/

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>