GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Израел може да набавя 90% от електричеството си от слънце

April 5, 2011

National Solar Energy Center от Израел подготвя публикация с резултатите от задълбочено изследване, според което страната може да набавя 90% от своята енергия от възобновяеми източници с помощта на ванадиеви батерии (vanadium-redox flow batteries) и ПАВЕЦ, използвани за балансиране на потребяваната и генерираната енергия.

Проучването се базира на детайлен анализ час по час на консумацията на електроенергия в Израел през 2006 година. Ръководител на научния екип е David Faiman – Директор на центъра и декан на Факултета по слънчева енергия в Университета Ben-Gurion. Соларните централи, без подходящи инсталации за съхранение на енергията, могат да осигурят между 3% и 4% от електричеството за страната, като голяма част от генерираната енергия остава неизползвана.

Ако се избегнат загубите при преноса и дистрибуцията на слънчева енергия, нейният дял може да достигне 20%. Но ако се използват системи за съхранение на енергия, то в часовете на пиково потребление ще може да се използва енергията, генерирана през слънчевата част на деня, когато консумацията е значително по-ниска. Тогава Израел би могъл да си осигурява 90% от необходимото електричество само от слънце.

Страната се радва на обилно слънце, големи площи, подходящи за слънчеви централи като пустинята Negev, както и голям брой от научните разработки в областта на концентриращите фотоволтаици.

„Израел няма нужда да строи нови централи на въглища, още по-малко ядрени мощности.“ – казва David Faiman – “ Оставащите 10% могат да се набавят от газови централи.“

А как ще се осигури съхранението на слънчевата енергия? Въпреки че страната има сравнително равнинен релеф, тук съществуват голям брой подземни резервоари, които може да се използват за помпени инсталации. Подобни проекти имат Gravity Power and Escovale Consultancy Services. Faiman е горещ почитател и на ванадиевите батерии, за които вече подробно ви разказахме в предишната ни статия.

По материали от:  wired

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Батерии, енергийна независимост, енергия от слънцето, съхранение на енергия

 1. Peacekeeper
  06 Apr 11
  9:17 am

  Ние не сме израел 🙂

 2. Tonchev
  06 Apr 11
  9:42 am

  за едни час на земята пада толкова слънчева енергия, колкото харчим за цяла година
  затова само слънчевата енергия ще стигне за 8 000 земни кълбета

  Изтегли мой патент за слънчев ТЕЦ от

  http://www.tonchev.org/downloadpvt.html

  и за слънчев ПАВЕЦ от

  http://www.b2b.bg/dldplus.html

 3. Peacekeeper
  06 Apr 11
  10:47 am

  Слънчевите ТЕЦ не бяха ли патентни на Емил Минев или сте на договорка двамата 🙂

 4. Киров
  06 Apr 11
  8:11 pm

  Тончев, не помня добре, но енергията на мълниите също е значима. Как не си разработил нещо по въпроса, хем ще е две в едно – добиваш енерия и пазиш хората от неприятните ефекти от попадениео на мълнията.

 5. Tonchev
  06 Apr 11
  10:42 pm

  киров
  Първата ми дисертация беше по такава тема. Само, че от другата страна на проблема – как да предпазим елсъоръжения на открито от мълниите с малки ресурси. Имам и патент за това, който е внедрен десетки хиляди пъти у нас и в чужбина и продължава – почти за всеки фундамент на елстълб и други фундаменти на открити елсъоръжения

 6. Това е перфектна и чиста изработка на електричество , но самите централи който произвеждат тази енергия са прекалено скъпи за да могат всички страни да си го позволят….

 7. Киров
  07 Apr 11
  7:42 pm

  Мълнеотводите не влизат в тази сметка, Тончев. Тесла го е намислил, доколкото ми е известно, но така и не го е публикувал. Така че в тази област видимо има какво да се желае. Предполагам и там допълнителн възпиращ фактор е неостояността и непредвидимостта на мълниите. За нашите ширини далеч по-перспективни са геотермалните централи, пред всичко останало – постоянни, ефективни и широко приложими за малки съобщности в т.ч. индивидуални.

 8. Tonchev
  07 Apr 11
  10:16 pm

  Да киров, наистана мълнеотводите не влизат в тази сметка ТЯХ ПРОСТО ГИ НЯМА. в тези случаи араматурите в самите фундаменти са мълниетоводи и самия бетон- Арматурата даже не ръждясва вътре в бетона !!!,

 9. Tonchev
  07 Apr 11
  10:20 pm

  Да киров, наистана геотермалната енергетика е огромен енергиен недефицитен ресурс. Даже имам няколко патента по тая тема – виж един от тях от 2009

  BG 65666 В1

  климатизация и енергопроизводство от сгради

  http://www.b2b.bg/dldplus.html

 10. atanas
  08 Apr 11
  6:18 pm

  Без ПАВЕЦ и ТЕЦ на метан/биогаз нестава и в какво съотношение като % -се изчислява. За Израел е 10%газови.Но “ключът“ е ПАВЕЦ,който да “съхранява“ евтин ток от слънце и вятър но при 0.72лв. и 0.18лв. скъпо ще излиза за ПАВЕЦ.
  Сгрешена политика на бълг.държава каза Божидар Данев ПРЕДИ 1год. http://www.investor.bg/news/article/114676/332.html

 11. Tonchev
  08 Apr 11
  9:18 pm

  atanas
  ПАВЕЦ и ТЕЦ на метан/биогаз са по-скоро част от централизирана система, която ти пише сметки, които не разбираш

  По-ефективни са цецентразирани ПАВЕЦ . напривмерпо този патент и за водостабдяване

  виж
  http://www.b2b.bg/dldplus.html

 12. Tonchev
  08 Apr 11
  9:19 pm

  atanas
  ПАВЕЦ може да работи и в синергия с интелигентни зарядни станции
  виж как

  http://www.b2b.bg/90sg.html

 13. atanas
  08 Apr 11
  9:24 pm

  Г-н Тончев горе-долу разбирам к’во е децентрализирана с-ма
  В тази статия http://greentech-bg.net/?p=7530#more-7530 НАЙ-важното е “помпени системи за съхранение с 4 GW за съхранение“ -“умни“ с-ми за управление на потреблението и съхранението в ПАВЕЦ.

 14. Tonchev
  08 Apr 11
  11:05 pm

  да

 15. atanas
  14 Apr 11
  7:34 pm

  Хората не чакат и занаят к’во и къде да инвестират http://www.greentech.bg/?p=19411
  http://www.greentech.bg/?p=19383 ,и за съществуващите ТЕЦ са го измислили инженерите от Станфорд- http://greentech-bg.net/?p=6521#more-6521 и не че доц.Минев неможе да “направи“ пара http://e-vestnik.bg/5609 а синтетичен петрол и газ е друга тема

 16. vs
  17 Apr 11
  8:08 pm

  През нощта на свещи ли ще седят?

 17. atanas
  17 Apr 11
  9:39 pm

  През деня слънцето прави пара за ТЕЦ -а през ноща на метан или биогаз с ПАВЕЦ
  Нарича се “умни мрежи“ и в тази статия http://greentech-bg.net/?p=7530#more-7530
  най-важното е 4GW ПАВЕЦ.

 18. Tonchev
  17 Apr 11
  9:49 pm

  Главният недостатък на сегашната енргетиката е централизацията ѝ. От това произтичат високите цени на тока, не само поради разходите за пренос, дистрибуция, трансформация и собствени нужди, но залади лесната корупция, бюрокрация и мафиотизация.. Пътят е към „умната“ децентрализирана енергетика -. вижте как на

  http://stroitelstvoimoti.com/?lang_id=1&prm=news&rub_id=33&news_id=12583&page=

 19. VODOROD25
  17 Feb 12
  7:08 pm

  На тази географска ширина, на която е Израел и при толкова много слънце, което огрява нейната територия нищо чудно. Но израелците изграждат и слънчеви електроцентрали с топлинна енергоакумулация чрез стопяеми соли, на които също
  разчитат. А кой вид ще преобладава в тяхната енергетика, те самите ще решат.
  А за нашите географски ширини, както твърди и Киров в коментар №7, най – удачни ще са за в бъдеще и главно за през зимата геотермалните централи.
  Аз имах през 2005 год. подобна заявка за патент, която поради здравословни причини не успях да доведа докрай. Касаеше се за съхранение под земята на акумулирвана през лятото топлинна енергия от слънцето, която да се използва през зимата.Наричаше се „Язовир от топлина“.

 20. Tonchev
  17 Feb 12
  11:22 pm

  такива градове със съхранине на лятна топлина под земята има в германия и някои скандинавски градове отпреди 20 години. Аз говорих с един зам. кмет в Германия и той каза, че и проектаъти експлоатацията се субсидират от общината – може за Израел да е пазарно ефективен, ама за Германия – не е.

  За умерените ширини отоплението е ефективно със свързани със земята термопомпи
  виж как
  http://tonchev.net/bg/smart-grid/%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BC%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B0-%D1%81-%D0%BF%D0%BB%D1%8E%D1%81-%D0%B5%D0%BD%D0%B5/42/

 21. VODOROD25
  18 Feb 12
  10:38 am

  За Скандинавия знам, че още отпреди повече от тридесет години отопляват своите градове с огромни общински термопомпени инсталации, охлаждайки морето в дълбочина и извличайки топлинна енергия от дълбоките води, чиято температура
  е около 4 градуса по Целзий. Но едва ли използват слабото при тях слънце и късия
  летен период за акумулиране на слънчева топлина в специално направени за
  целта от човека съоръжения – така че поне за Скандинавия не съм чул за такива.
  За Германия бях чел в една, две публикации за подобни проекти; беше отдавна и
  не си спомням ясно. В решението, което предлагах се постигаше съхранение на слънчева топлинна енергия от лятото за зимата само с10% загуби за осем месеца.

 22. VODOROD25
  18 Feb 12
  12:14 pm

  На Израел,Тончев, такава система за съхранение на топлина, която обсъждаме с теб не им трябва, тъй като там и без това е топло. А за германците си спомних, по
  мое виждане не я бяха направили ефективно и това мое виждане се потвърждава от факта, който ми казваш. Със сигурност не са те излъгали за субсидиите.
  Предложението се отнася за осъществяване на комунален, обществен проект, а тези времена заедно със социалистическо-комунистическия строй отдавна отминаха. С други думи, може и да е по-ефективно, но няма кой да го направи.
  Занимавал съм по въпроса тогавашния кмет на Враца – Бубев, но ефект никакъв. От друга страна в рамките на последните десетина години ефективността на термопомпите за геотермална топлина нарастна от 1:3 на 1:5 вложена електроенергия към изходяща топлинна енергия. В следсвие на всичко това и в
  условията на този политически строй загубих интерес да се занимавам.

 23. Атанас
  18 Feb 12
  9:52 pm

  Първо се прави топлоизолация “на сгради държавна и общинска собственост – общо 6450 на брой.“ http://pozicii.net/2011/01/kuhata-energiyna-efektivnost/ и съм писал на всички държ.органи преди 1год.да побързат но……уви.Вложеното 1 Евро инвестиция в негават е равно на инвестиция от 2 Евро в създаване на енергийна мощност.

 24. Tonchev
  18 Feb 12
  10:31 pm

  да водород, термопомпите работят и с COP = 7, но при близки външни и вътрешни температури. А за зимата е добре леко да се подгряват външните термопомпани тела – примерно от 12 градуса подпочвена температура на 18 градуса на входа на термомопмпата. Това може да лесно да става, ако се направи въздушна циркулация между топлата стая с температура 25 гр и въдуха да излиза 20 гр. и към термопомпата да падне на 18 гр.
  При всеки пълен оборот на въздуха COP = 7, При два оборота резултатът е 7 х 7, а като спаднеш загуби – ще падне
  Имах някакъв такъв патент даже, на преди двадесетина години и съм го забравил.

 25. Tonchev
  18 Feb 12
  10:37 pm

  Атанасе, изолацията не е лоша идея. Но не очкавай голям ефект от нея, защото ще я направят некачествено и защото прозорците са най-големия проблем през нощта. Но ако са южни-западни е по-добре да са по-големи. Ако парното в абонатното подгрява термо-помпи – виж горния ми пост, тогава отоплението ще е поне 6 пъти по-евтино от сега. Но няма да стане, защото ще могат да крадат 6 пъти по-малко.

 26. Tonchev
  18 Feb 12
  10:47 pm

  Атанасе, ти зваеш ли колко плащаш ток за хладилника, който е термопопма. А като се прави термопомпено отопление, както е масово в Скандинавия, по-добре да забравиш за въглища. защото термопомпата е най-чистото отопление/охлаждане
  виж как тук
  http://drivetek.eu/grids/take-all-advantages-of-free-geothermal-power/201/?lang=bg

 27. Атанас
  19 Feb 12
  7:49 pm

  Тончев – санирането е 25-30% икономия на енергия и Президента Плевнелиев преди 1год. го каза – санирането е като 20%лихва и кой го разбра??? ,а некачественото саниране е друга тема ,и прозорците с външни щори като топлоизолация -лятото спират слънчевите лъчи,а зимата студа.Тончев става въпрос за течни въглища http://energetika-bg.com/2010/08/17/tetchni-vaglishta-ve-fantaziya-ili-realna-ekologitchna-alternativa/ докато паднат цените на ВЕИ

 28. Tonchev
  20 Feb 12
  12:21 am

  Атанасе, ти знаеш ли колко плащаш ток за хладилника.
  И колко ще икономисаш от некачественото саниране, което е неизбежно, видно от досегашната практика. Всъщност гова единственият сигурен резултата- фирмите на Плевнелиев и други мутри ще лапат парите за санирането. Това е сигурно – другото е твърде несигурно, да не кажа обикновена измама.

  Без големи инивестиции сигурно може да се намали поне 4 пъти разхода на газ за отопление и ТЕЦ – ТЕРМОПОМПИ

 29. Атанас
  20 Feb 12
  10:12 am

  Тончев – не съм учен и ако ми обясниш нещо за хладилника на Айнщайн е друга тема но преди това е санирането,и в къщи съм с топлоизолация от 10год. ,и при минус 20 знам практически колко е вътре и с колко енергия,и още 1992год. съм правил саниране в Франкфурт ,и съм практик на очите си вярвам.Германия усилено се санира щото са глупави ли ???

 30. Tonchev
  20 Feb 12
  4:29 pm

  научи се за хладилника. Тук темата е друга
  виж по темата
  http://tonchev.net/bg/category/solar-energy/

 31. Атанас
  20 Feb 12
  5:40 pm

  Тончев – санирането донякъде е и вид съхранение на енергия като акумулиращите печки през 1986год.А за хладилника на Айнщайн незнаеш

 32. Tonchev
  20 Feb 12
  5:56 pm

  Изолацията не е акумулация, самите стени, пода и мебелите са акумулатори в къщите. А хладилникът на Айнщайн е от абсорбционен тип и се използва за малки такива – например в студени барчета в хотелските стаи е масово явление. виж още на

  http://en.wikipedia.org/wiki/Einstein_refrigerator

  По-ефектинти са хладилницине с термопомпи, които се използават масово за климатизация.

  виж още БГ патенти за климатизация

  http://www.tonchev.org/plusbg.html

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>