GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Ванадиеви батерии за по-добро съхранение на енергията от ВЕИ

April 4, 2011

Привържениците на метала ванадий вярват, че той ще подобри икономиката на вятърната и соларната енергия достатъчно, за да ги направи конкурентни с цените на изкопаемите горива. Батериите, които използват ванадий имат голяма мощност, подходящи размери и добри характеристики за зареждане и разреждане, което ги прави добри за съхраняване на вятърна или соларна енергия, за да може да се използва по време на пиковите моменти.

Тези привърженици са компаниите, които ги разработват за пазара, както и учени, включително учени от американското министерство на енергетиката.

Традиционно се смята, че помпенохидравлични системи и системи за компресиран въздух са най-добри за съхраняване на вятърна и соларна енергия. Помпенохидравличните системи се използват за съхраняване на енергия от невъзобновяеми енергийни източници от много години, обаче изискват специален релеф и големи парцели земя. Само един проект в САЩ използва сгъстен въздух за съхранение на енергия и няколко се разработват, но тези системи изискват специфични и редки геоложки образувания, както и големи капиталови инвестиции.

През последните няколко години технологията позната като „поточни батерии“ привлича сериозно внимание, като се смята, че тази технология ще отговаря на изискванията на съхранението на енергия от ВЕИ. Като най-добър вариант на технологията се считат vanadium redox flow batteries (VRFB).

Ванадият се сравнява с лития с уникалните си характеристики. Малки и мощни батерии, използващи литий, са важен компонент за смарт телефоните и преносимите компютри, както и могат да бъдат сериозен ключ за превозните средства, които се задвижват от батерии, ако разходите за батериите бъдат намалени. Сега ванадият е обявен за важен компонент за съхранението на енергията от ВЕИ.

Една конвенционална батерия представлява електрохимична система, която преобразува химична енергия в електрическа енергия. За разлика от конвенционалните батерии, които съхраняват своите реактивни материали в клетките, тези батерии съхраняват електролитите в резервоари, един положителен и един отрицателен. Когато е необходима енергия тези батерии имат тънка мембрана, където протича химична реакция, която произвежда електричество.

В VRFB електролита е ванадий и в положителния и в отрицателния резервоар, което не позволява кръстосано замърсяване чрез дифузия на йони през мембраната. Терминът „redox“ идва от способността на ванадийния електролит да променя своята степен на окисление.

Още по темата: energyboom.com , както тук и тук .

Био на автора: Дамян Димитров:
Публикувам в този сайт, защото смятам, че бъдещето е в зелените технологии и трябва да има повече информация за тях в българските сайтове. Връзка с автора: herflik@abv.bg
Теми: Батерии, Нови материали

 1. Киров
  04 Apr 11
  7:54 pm

  Мисля че тук Ангел с по-свежите си знания ще се изкаже по-компетентно. Доколкото виждам тук се „мотаят“ молекули на солна киселина, водни молекули и такива на ванадиевия нитрид. Сега остава да се провери електрохимичният потенциал на всяка връзка за да се види дали току така ванадия лесно в този коктейл ще се окислява и редуцира според мераците ни.

 2. atanas
  04 Apr 11
  8:40 pm

  Трябва да видим к’во имаме в РБ-я -950MW -помпенохидравлични системи/ПАВЕЦ/ и според мен 32лв. е……… даже невярвам на доц.Минев http://e-vestnik.bg/5609 – “Защото едно малко чипче (няколко кв. милиметра) дава 21 вата електрическа енергия, 2,3 волта напрежение и 8 ампера ток и в комплект с лупа–концентратор един такъв малък чип дава толкова енергия колкото 7 големи елемента и струва 32 лева.“- и съм за съществуващите 950MW ПАВЕЦ да се “накичат“ с малки “чипчета“ и кога има слънце помпите да качват водата по каскадите на ПАВЕЦ-а почти безплатно.

 3. Киров
  06 Apr 11
  8:02 pm

  Наско, ПАВЕЦ е решение за излишна в даден момент енергия. Трябва да ги има в повече. Друг е въпросът че доста вярваш, че за 32 лв ще се сдобиеш с нещо което ще ти осигурява такова количество енергия. Че нали се сещаш че за 10 Квт (разход средно на домакинство) ще са ти необходими 16 000 лв. Готов ли си да ги платиш, дори да приемем, че написаното е вярно за цената и производителността. Ако е вярно ще става за зареждане на мобилния ти телефон да речем, но за друго не вярвам да се образува „опашка“ от желаещи.

 4. Tonchev
  06 Apr 11
  10:37 pm

  Цените на каквото и да е, рядко отразяват фактическата му потребителска стойност, защото тя за всеки човек е различна. например ескимосите не купуват хладилници !!! Те за тях нямат потребителска стойност.

  Цените също не винаги са пропорционални на себестойността. Цените се определят от много други фактори и са твърде променливи.

  Затова, когато говорим за енергетика, е много важно да говорим за ефективното преобразуване на ресурси. Без съмнение ефективността по принцип ще е най-висока при преобразуване на безплатгни ресурси. Като слънцето например. Тогава ще следва да кажем за кпд-то

  Например кпд-то на този слънчев когенератор е 85+%

  http://www.tonchev.org/pvtermocogeneratorvideo.html

 5. atanas
  08 Apr 11
  5:51 pm

  Доц.Минев http://e-vestnik.bg/5609 – ясно го казва 1000МW-2.5млрд. срещу 5млрд. за “Белене“-два пъти повече.Става въпрос за съществуващите 950MW ПАВЕЦ да се “накичат“ с малки “чипчета“ и кога има слънце помпите да качват водата по каскадите на ПАВЕЦ- почти безплатно – и признавам че не съм специалист

 6. Joro
  08 Apr 11
  9:28 pm

  Kато концепция напомня на горивна клетка. Това е възможно не само с ванадиеви батерии, а и със всякакви с течни електролити.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>