GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Вдъхновение от природата за нова генерация соларни клетки

April 8, 2011

Изследователи от университета в Сейнт Луис и департамента по енергетика на Oak Ridge National Laboratory са използвали нов неутронен метод за анализиране на структурата на „chlorosome“ в зелената фотосинтезираща бактерия. Chlorosome е ефективен в преобразуването на слънчева светлина в енергия, даже при слаба светлина и неблагоприятна среда.

Неутронният анализ позволява на изследователите да проучат структурата на chlorosome под термично и йонно въздействие.

„Ние открихме, че след всички тези въздействия неговата структура се променя съвсем малко , което е доказвателство, че структурата е много стабилна“, казва Volker Urban. „Това е важно за потенциалните биохибридни приложения“.

Проучването на това как chlorosome функционира в природата може да помогне да учените да имитират ефективността му и да създадат биологично вдъхновени соларни клетки. „Опитваме се да открием основните принципи, които са важни за улавяне, събиране и транспортиране на светлината ефективно и да видим какво решение е намерила природата“, споделя Urban.

Екипът, ръководен от Robert Blankenship публикува заключенията си в сп. Langmuir. Изследването е подкрепено от Photosynthetic Antenna Research Center.

Още по темата: sciencedaily

Био на автора: Дамян Димитров:
Публикувам в този сайт, защото смятам, че бъдещето е в зелените технологии и трябва да има повече информация за тях в българските сайтове. Връзка с автора: herflik@abv.bg
Теми: ефективност, фотоволтаици

  1. Peacekeeper
    08 Apr 11
    6:09 pm

    Този който го е измислил дали е милионер като Бил Гейтс 🙂

  2. Дамян Димитров
    08 Apr 11
    7:02 pm

    Microsoft не са измислили само едно нещо. Сравнението не мисля, че е уместно.

  3. Tonchev
    08 Apr 11
    9:05 pm

    Peacekeeper
    повечето хора които измислят нещата не са милионери – милионери са слугите на ЦРУ, например, като Гейтс. Нали заеш кой е направил и контролира Интернет.

  4. Киров
    10 Apr 11
    7:50 pm

    И какво произвеждат въпросните бактерии, като енергия – захари? Иначе фотосинтезата е известна доста отдавна. Ако това са по-специални бактерии с колко примерно е повече количествот на усвоеният въглероден диоксид сравнено да речем с това ан обикновена салата, като се отчете при еднаква площт.

  5. Peacekeeper
    12 Apr 11
    4:52 pm

    Тончев, образованието ни тук признато ли е навън? Като се дипломирам инженерната ми диплома ще бъде ли оценена на запад?

  6. Tonchev
    12 Apr 11
    8:25 pm

    Peacekeeper
    Всичко зависи от теб на интервюто. За да те допуснат, обаче ти трябва дипломата – признава се в ЕС и други държави като Виетнам, Египет, Либия …
    Не по-малко важен е техническият ти език и CV.-то.

  7. Peacekeeper
    13 Apr 11
    8:17 am

    Но не и в САЩ, нали 😀

  8. Tonchev
    13 Apr 11
    9:58 am

    В сащ е друго

  9. Peacekeeper
    13 Apr 11
    10:12 am

    Какво? Там не се признава, така ли?

  10. Tonchev
    13 Apr 11
    10:23 am

    питай в посолството

  11. Peacekeeper
    13 Apr 11
    10:31 am

    Ти къде си завършил?

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>