GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

EUROACTIV:Радиационният риск от Фукушима вече не е пренебрежим

April 12, 2011

Euroactiv предупреждава, че рисковете, свързани със замърсяването с Йод-131 в Европа вече не са пренебрежими.  В отговор на множество запитвания от граждани, френската организация CRIIRAD (Комисия за изследвания и за независима информация върху радиоактивността) е изготвила пакет с препоръки относно намаляване на рисковете. Документът е публикуван на 7-ми април и препоръчва уязвими лица като бременни, кърмещи жени и деца да не консумират дъждовна вода, едролистни зеленчуци, както и прясно мляко и свежо сирене.

Рисковете за чувствителните групи от населението в резултат на продължителното замърсяване вече не са пренебрежими и сега е необходимо да се избягва „рисково поведение“. Но на този етап не е необходимо да се преустановат активности на открито или да се вземат йодни таблетки.

Препоръките на френския институт не се отнасят само за жителите на Франция, а за всички европейски страни, тъй като нивото на замърсяване е еднакво в Белгия, Германия, Италия и Швейцария (вкл. България).

CRIIRAD не считат, че дъждът е опасен сам по себе си, дори при липсата на подходяща защита, но трябва да се избягва консумацията на дъждовна вода като основен източник, особено при децата.

Относно чешмяната вода, когато тя се доставя от подземни резервоари или големи реки, тя не би следвало да представлява проблем. Не така стоят нещата обаче с вода, която се доставя от валежи или от открити водни басейни.

При напояване на зеленчуковите градини с дъждовна вода няма проблем да се напоява почвата, но трябва да се избягва попадането и върху листата, тъй като абсорбцията е много по-значителна през листата, отколкото през корените.

Спанакът, салатите, зелето и другите едролистни зеленчуци са най-чувствителни по отношение на замърсяване с йод-131, ако се отглеждат на открито и са изложени на валежи. Измиването на листата не е решение, тъй като йодът много бързо се метаболизира от тези растения.

Прясното мляко, свежите сирена, както и месо от животни, които се хранят с трева, също попадат в категорията на храните, които могат да бъдат замърсени индиректно. Продуктите от овце и кози са по-чувствителни от тези от крави.

Основните принципи и стандарти за безопасност в областта на радиационната защита в Европа се съдържат в Euratom Directive от 13 май 1996 година. Според нея отражението на радиационното облъчване може да се смята за незначително, ако не надвишава 10 милисиверта (mSv) годишно. Над тази стойност е необходимо да се вземат мерки за намаляване на облъчването.

Основна мярка за ограничаване вредното влияние на йод-131 е да се избягва неговото поглъщане. Количеството йод-131, което може да даде доза на облъчване от 10 милисиверта зависи в много голяма степен от възрастта на консуматорите. Например при децата до 2 години поглъщането на само 50 бекерела (Bq) е достатъчно за достигането на дозата от 10 милисиверта.

Ако храните съдържат от 1 до 10 бекерала на килограм и се консумират редовно, граничната доза облъчване от 10 милисиверта може да бъде достигната само в рамките на няколко седмици.

Нивата от радиоактивен йод-131, измерени от френския институт за радиологична защита и ядрена безопасност (French Institute for Radiological Protection and Nuclear Safety IRSN) в началото на април показват следното замърсяване: 0,08 Bq/kg при салатите и спанака в Aix-en-Provence, 0,17 Bq на литър краве мляко в Lourdes и 2,1 Bq на литър козе мляко в Clansayes.

През следващите седмици, а най-вероятно и месеци, се очаква радиоактивното замърсяване да продължи. Това означава, че постъпването на заразени въздушни маси над Европа също ще продължи, със съотвеното забавяне с времето, необходимо на радиоактивните аерозоли да преминат разстоянието от 15 000 -20 000 километра.

Информацията относно адекватните мерки за защита на гражданите е недостатъчна и се засекретява умишлено от правителствата. Ако искате това да се промени, можете да подпишете петицията, стартирана от CRIIRAD с искане за НЕЗАБАВНОТО И ПЪЛНО публикуване на резултатите от анализите на радиоактивността на въздуха от мрежата, създадена съгласно Договора за пълна забрана на ядрените опити (ДПЗЯО). Тези анализи са платени от гражданите на всички страни и трябва да бъдат достъпни за тях и да служат за тяхната защита.

По материали от:euractiv

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: безопасност на храните, радиоактивни продукти

 1. Tomasz
  13 Apr 11
  5:08 am

  микросиверта (mSv) годишно … последно мили или микро 😀

  Хайде да посмятаме. Ако приемем, че бекграунда е 0,11µSv/h значи за година ще ги съберем 0,11*24*365=963,6 микросиверта … няма начин да се вместим в 10.
  963,6µSv=0,983mSv. Аз залагам на милисивертите.

  http://www.youtube.com/watch?v=yp9iJ3pPuL8

 2. Peacekeeper
  13 Apr 11
  8:23 am

  Ами колко такива тестове като този
  http://www.youtube.com/watch?v=J9Gr9YEDRUI
  са правени в миналото и още не сме мутанти 😀

 3. Tonchev
  13 Apr 11
  10:00 am

  За АЕЦ Фукушима въпросът е 2, 3 или 4 Чернобила.

 4. Peacekeeper
  13 Apr 11
  10:37 am

  Последните дни ми дойде на ума да закупя един цифров гайгеров брояч, да го монтирам някъде на балкона и да въвеждам на всеки час информарцията в мой собствен сайт. Ще публикувам данните за Варна. Амаааааа нито Елимекс, нито кой да е магазин предлага такава апаратура. Егати държавата :X

 5. Георги Колев
  13 Apr 11
  12:55 pm

  Мда ако им вярваме на тия статии трябва вече всяка сутрин да пием по 1 чаша йод а вечерта да спим във оловен сандък 🙂

 6. Vladi
  13 Apr 11
  6:17 pm

  Някой няма ли да апелира за забрана на ядрената енергетика в рисковите зони?Може ли на никой да не му дойде наум за рисковете, които крият такива начинания? Има ли смисъл да мислим чак когато е твърде късно?

 7. Tonchev
  13 Apr 11
  6:55 pm

  от радиацията отърване няма во-веки-веков, независимо какво информират медиите.
  Единственото оцеляване е да се изключва този риск генерално и априорно.

 8. Joro
  13 Apr 11
  10:08 pm

  Tomasz, вярвай на дименсията. Техническа грешка, случва се.
  Интересно видео си приложил, там замъряването е доста голямо 112 µSv/h…

  За всички които се интересуват: http://www.bnsa.bas.bg/bg/emergency/radgamma_background

  Peacekeeper, нищо няма да стане, само ще потрошиш излишно 100-200 €, ако вземеш нещо относително читаво. За да отчетеш влияние ти трабват данни от предходен период (преди аварията), който а е максимално съпоставим с периода на измерване след нея. Иначе не правиш нищо. Онзи българин с брояча там по-може да докаже нещо защото фонът се е изменил драстично!
  Освен това, ако приемем, че имаш предходните данни и си хванал промяна (след обработка на данните), за да си 100 % сигурен че именно инцидента е причина, апаратът ти трябва да има (освен детектори за 3-те вида лъчения) дискриминатор – устройство разделящо енергийния спектър на лъченията – тогава ще нванеш 90Sr и 137Cs – техногенни радионуклиди (радионуклеиди) които ги има само благодарение на човешката дейност…

 9. Peacekeeper
  14 Apr 11
  2:10 pm

  Просто исках да печеля пари от радиофобията, това е, Жоро…

 10. Киров
  14 Apr 11
  7:13 pm

  Жоро, все пак ако се отчете ниво на радиация над нормата, какво значение има по каква причина е това? Така че има смисъл да знаем в каква среда живеем. Само като си помисля, че отивайки към Бургас от километри преди това смърди от Лукойл, но според тази скапана държава въздухът таме кажи – речи като този на Боровец. Измамници!

 11. atanas
  14 Apr 11
  7:47 pm

  Хората не чакат и занаят к’во и къде да инвестират http://www.greentech.bg/?p=19411
  http://www.greentech.bg/?p=19383 ,и за съществуващите ТЕЦ са го измислили инженерите от Станфорд- http://greentech-bg.net/?p=6521#more-6521 и не че доц.Минев неможе да “направи“ пара и мисля че беше ТЕЦ -Перник http://e-vestnik.bg/5609 а синтетичен петрол и газ е друга тема

 12. Tonchev
  14 Apr 11
  8:20 pm

  atanas
  винаги е имало много повече пари, отколкото необходимите за печелившите инвестиции. Някква статистика сочи че от 4 долара в банка, само 1 е печелившо вложен в реална инвестиция.

  Нази проста статистика, без да е много вярна, е показателна, защо има толкова много фалити и на предприемачи и на банки и всякякви. А тези фалити се затискат с още нови напачатани трилиони долари, евро, йени и т.н.

  Значи парите стават все повече (съотвено инфлация, петрол растат)

  Затова единственият начин устойчиво да се печели е, ако се прави нещо по-ефективно. С дуги думи ака се внедряват изобретения. Но от това нямят полза монополите, защото те и без тях печелят.

 13. Tonchev
  14 Apr 11
  8:22 pm

  докато има монополи и олигополи и държавата е в бизнеса – никога по-ефективното няма да пробие- Ще пробие и пробива по-печелившото, но това е временно и затова се стига до кризите.

 14. Joro
  14 Apr 11
  10:53 pm

  Киров, работата е там, че тук няма и няма как да се отчете ниво над нормата. Погледни (пак) линка от предишният ми коментар, там има актуална информация, а под картата пише: “ * За територията на Република България естественият радиационен гама-фон е в границите от 0,06 до 0,40 µSv/h.“ Няма да изпадам в подробности защо можиш да ;му се довериш… Ако все пак Peccekeeper направи опита и има предишни данни ще открие някакви минимални (или въобще няма да открие) превишения на предишните резултати. И дали аварията ги причинява или се дължат на естествени колебания…E, те за това му трябват описаните неща…
  – – – – –
  По втората час от коментара ти – за съжаление резултатите от мониторинга (на каквото и да е) се съпоставят с някаккви стойности (максимално допустими концентрации) определени с някоя наредба – в твоя сручай може би норми за допустими емисии (НДE) за метанови или неметанови летливи органични съединения (ЛОС и НМЛОС) ако се провежда емисионен контрол на завода (само ИАОС може) или средноденонощтна норма по друга наредба (НАРЕДБА № 12 ОТ 15 ЮЛИ 2010 Г. ЗА НОРМИ ЗА СЕРЕН ДИОКСИД, АЗОТЕН ДИОКСИД, ФИНИ ПРАХОВИ ЧАСТИЦИ, ОЛОВО, БЕНЗЕН, ВЪГЛЕРОДЕН ОКСИД И ОЗОН В АТМОСФЕРНИЯ ВЪЗДУХ) ако си провеждош собствен мониторинг…
  Може да се окаже наитина че показателите са в нормите и пак да смърди, както и обратното – нищо да не усещаш но…

 15. Tonchev
  14 Apr 11
  11:04 pm

  Всички
  Не забравяте, че нормите се правят от хорла, които имат някъкви съображения. А когато се правят от чиновници, на тях им се казва (подсказва) какви да бъдат. Обикновено се копират чужди норми, но с промени.

  Независимо какви са нормите, те далеч не обхващат всички вредности. И това се прави съзнателно. Разбира се, да се обхванат абсолютно всички вредности е практически невъзможно-

  Сега е актуална радиацията. Очевидно е, че все още тя достига от Япония само по-въздуха. Но да се мисли, че е равномерно разпределена в него е дълбоко погрешно. Има вероятност да се събере по-висока концентрация, особено при някакви валежи, както и в определени зони. А като цяло радиационния фон в планинска държава е по-висок отколкото нанякой остров в Северно море, напимер.

  В София, например, естественият фон е забележимо по-висок от същия в Токио.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>