GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

През 2010 ВЕИ мощностите надминаха ядрените

April 18, 2011

През 2010 година общата мощност на ВЕИ централите надмина общата мощност на ядрените централи в света според нов доклад на Worldwatch Institute – „The World Nuclear Industry Status Report 2010-2011“.

“През 2010 година общата инсталирана мощност в света от вятърни турбини, централи на биомаса и енергия от отпадъци, геотермални и соларни централи достигна 381 гигавата, като надмина ядрената енергетика, чиято обща мощност е  375 гигавата.“ – се казва в доклада.

И така – ядреният ренесанс е мит – ядрената енергетика е в упадък. Това са фактите, които не са на страната на защитниците на опасната технология, които се опитват да твърдят, че тя има бъдеще дори на фона на трагедията в Японската централа Фукушима 1.

Според доклада развитието преди 11-ти март, когато започна кризата във Фукушима,показва че световната ядрена индустрия не е способна да спре или забави упадъка на сектора. Броят на новите мощности, които започват да подават електричество към мрежата, не е достатъчен на фона на остаряващите ядрени мощности. Освен това новите ядрени проекти не са конкуренттни като цена спрямо ВЕИ проектите.

Последното е особено забележително, като се има предвид огромното количество субсидии, които правителствата на ядрените нации са предоставили щедро през годините. Ядрената енергетика е в упадък по няколко очевидни причини: тя е едновременно твърде рискова и твърде скъпа, поради което не може да привлече частни капитали. Но дори с щедрата правителствена подкрепа, ядрената енергетика е в упадък, за разлика от ВЕИ-сектора.

Още няколко сравнения: Количеството новоприсъединени ВЕИ мощности превъзхождат стартиращите ядрени компании през последните 15 години. Само в САЩ новите ВЕИ мощности са нарастнали от 2% през 2004 г. до 55% през 2009 г., при нула нови ядрени мощности. През 2010 година в света вече има 193 гигавата вятърни мощности, 65 гигавата централи, използващи биомаса и отпаддъци и 43 гигавата соларни мощности, или общо 381 гигавата. Това е повече от всички ядрени мощности преди събитията във Фукушима – 375 гигавата общо. Общото количество инвестиции във възобновими мощности се оценява на приблизително 243 милиарда долара през 2010 г.

Природните бедствия и ядрената катастрофа в Япония случайно съвпада с този исторически момент и вероятно ще допринесе за още по-голямото развитие на ВЕИ, за сметка на ядрените мощности. Самите събития през март 2011 са изключителна илюстрация на предимствата на едната технология и недостатъците на другата – докато 11 ядрени реактора са спрени в Япония след земетресението и цунамито, от които 6 са в криза в момента, Japanese Wind Power Association декларира, че всички нейни членове са съобщили за липса на щети във вятърните централи в резултат на земетресението и цунамито.

Три седмици след катастрофата, операторът на централата във Фукушима – TEPCO,една от петте най-големи електрически компании в света, загуби 3/4 от стойността на своите акции, докато Japan Wind Development Company почти удвои своята борсова цена.

Едва ли може да се очаква, че ядрената енергетика ще възстанови някога своето място в енергийния микс, дори при положение, че централите на въглища също са в упадък.

Още малко информация от доклада за небалансирания подход за субсидиране на ядрения сектор:

“ В Съединените щати, въпреки че ядрените и вятърните централи произвеждат сравнимо количество енергия през първите 15 години от своето развитие 2.6 милиарда kWh от АЕЦ срещу 1.9 милиарда kWh от вятър), субсидиите за ядрения сектор превишават субсидиите за вятърните централи повече от 40 пъти ($39.4 милиарда срещу $900 милиона).” Представете си какво щеше да се случи, ако подходът беше еднакъв към двете технологии!

 

За съжаление, правителствата по света изглеждат с тежка зависимост от ядреното лоби. Въпреки много недостатъци, те изглежда очакват да се случи някакво чудо в сектора (или просто са купени). Въпреки липсата на нови поръчки за ядрени мощности, ядрената енергетика все още се радва на щедри субсидии за научни изследвания. Анализът на IEA показва доминацията на ядрената енергетика – fission and fusion – по отношение на държавните бюджети за развойна дейност – сектора е погълнал 2/3 от всички средства през последните 10 години. В сравнение с ВЕИ ядрените изследвания са получили 5 пъти повече средства от 1986 година насам в страните, членки на IEA.

Както беше съобщено още миналата година, някои анализи показват, че реалните цени на електричеството от ВЕИ и от АЕЦ се изравниха. Освен цените, трябва да се отбележи също, че за изграждането на ядрените централи са необходими огромно количесво време за планиране, проучване, лицензиране и изграждане, което прави тези проекти неизгодни в много държави.

Не почива на факти и мита, че ядрените централи са нужни като базови мощности, за да балансират енергийната система. Ето какво казва бившият министър на околната среда на Германия
Siegmar Gabriel: “ Ако някой декларира публично, че ядрените централи са необходими като базови мощности, заради непостоянството на енергията от слънце и вятър, той или не разбира как функционират електроразпределителните мрежи и ядрените централи, или съзнателно лъже публиката. Ядрената енергия и енергията от ВЕИ не могат да се комбинират.“

По материали от: cleantechnica

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: ВЕИ, енергия от биомаса, енергия от ВЕИ, енергия от вятъра, енергия от отпадъци, ядрена енергетика, ядрена енергия

 1. Алекс
  19 Apr 11
  11:33 am

  Контрол. Това е причината за подкрепата на фосилните горива и сегашната ядрена енергетика.

 2. Tonchev
  19 Apr 11
  4:07 pm

  базовите мощности, затова са базови, за да са сигурни и непрекъсваеми. Засега, на земята няма известен друг енергоизточник, като сигурност и постоянство, какъвто е водното течение – било jf, речно, канално, морско, океанско и т.н.

  В такива течения с монтират хидрокинетични електроцентрали, който, засега дават ток с най-ниска себестойност и са най-природосъобразни.

  Те затова не ги правят масово.

  вижте повече на

  http://www.tonchev.org/novavec.html

 3. atanas
  19 Apr 11
  4:54 pm

  За силата на водата съм съгласен но е скъпо още http://www.greentech.bg/?p=18625 -вижте всички клипчета.Това е друго http://www.greentech.bg/?p=19120 “В САЩ новите ВЕИ мощности са нарастнали от 2% през 2004 г. до 55% през 2009 г., при нула нови ядрени мощности“ Израел не строи фотоволтаици щото чака да паднат цените.
  Само “умна“ РБ-я строи ВЕИ ,и съм против 0.72лв. изкупна цена.

 4. atanas
  19 Apr 11
  4:57 pm

  Тук http://www.greentech.bg/?p=19498 маховиците са по-интересното като съчитание и технология на движение във вакум като космоса -и се сещам за http://greentech-bg.net/?p=4181 http://greentech-bg.net/?p=6571

 5. Tonchev
  19 Apr 11
  7:41 pm

  atanas
  Всички цени на тока и парното у нас се опрделят от държавна комисия, която естествено изпълнява указанията на правителството.

  Затова е смешно и тъжно да се говори за цени на ток от фотоволтаици, или каквато и друга елгенерация. А още по-безмислено е да се правят изводи и коментари чрез тях.

  От тук следва и твоята (и не само) заблуда, че ВЕИ са скъпи.

  виж повече на

  http://stroitelstvoimoti.com/?lang_id=1&prm=news&rub_id=33&news_id=12583&page=

 6. Tonchev
  19 Apr 11
  7:45 pm

  това, че ВЕИ са евтини, а токът от АЕЦ е скъп е ясно на всички, преди аварията във Фукушма и не само зяради статистиката в САЩ. Там от много години не прават нови АЕЦ..

  дори и у нас и сега токът от големите ВЕЦ е най-евтин. Това е реалистичното. А още по-евтин е токът от хидрокинетични ВЕЦ

  Повече на

  http://www.tonchev.org/novavec.html

 7. atanas
  19 Apr 11
  7:55 pm

  Г-н Тончев сам Вие казвате че на 7-та год. се изплаща фотоволтаика и то без евросубсидии.Дамбовеца преди 1год. каза при Сашо Диков че на 5-та год. тока от ветрогенератори излиза на 0.01лв. А срока е 25 и 12год. Кажете ми честно кога се изплащат парите в “перки“ и “слънце“. Израел не строи фотоволтаици щото чака да паднат цените или са глупави и знаете терена в Израел,че за друго нестава.

 8. atanas
  19 Apr 11
  8:40 pm

  Г-н Тончев това не го разбирам “От тук следва и твоята (и не само) заблуда, че ВЕИ са скъпи.“ ,особенно (и не само)

 9. Tonchev
  19 Apr 11
  9:46 pm

  заблудата е масова, затова не е само твоя.
  Тя се дължи на факта, че приемате цените на тока, не като „кабинетно“ определени, а някак си обективно, паазрано или логично. А те просто изразяват политиката на правителството.. За да правим АЕЦ се аргументират със скъпия ток от ФЦ и евтиния от АЕЦ – а в същност те са казали, че е така.

  А това не е вярно.

  За справка вижте цената на тока (на долния линк) от фотоволтаици 0.21 евро =40 стотинки в Германия. Тя е значително по-ниска от нашата – 70 ст., макар, че има много по-малко слънце, а инвестиционните разходи са по-високи заради труда и експлоатацията също.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Financial_incentives_for_photovoltaics#Germany

  езва съпоставима цена у нас следва да е по-ниска от тази за тока от някои наши ВЕЦ !!!!!!!!!!!1

 10. Tonchev
  19 Apr 11
  9:56 pm

  атанасе
  намали телевизията, а такива неграмотници като Дамбовеца изобщо не слушай.

  Една ефективна енергетика изглежда по следния начин

  http://stroitelstvoimoti.com/?lang_id=1&prm=news&rub_id=33&news_id=12583&page=

 11. atanas
  19 Apr 11
  10:38 pm

  Г-н Тончев сам Вие казвате че на 7-та год. се изплаща фотоволтаика и то без евросубсидии.Израел не строи фотоволтаици щото чака да паднат цените или са глупави и знаете терена в Израел,че за друго нестава.Направо да се обяви че се изкупува от ВЕИ на пазарната моментна миксова цена на която ДКЕВР продава сега -0.078лв.

 12. Tonchev
  19 Apr 11
  11:05 pm

  в Израел фотоволтаицете ще работят по-добре отколкото при нас и като падната цените им изобщо няма да им е нужна преференциална цена. това ще стане и у нас, но по-късно. Тази моя прогноза няма да се сбъдне у нас, ако има тов АЕЦ, защото ще продължат с лъжите, заради аргументацията му.

  За АЕЦ се аргументират със скъпия ток от ФЕЦ и евтиния от АЕЦ – а в същност правителството е казало, че е така.

  А това просто не е вярно !!!!.

  За справка вижте цената на тока (на долния линк) от фотоволтаици 0.21 евро =40 стотинки в Германия. Тя е значително по-ниска от нашата – 70 ст., макар, че има много по-малко слънце, а инвестиционните разходи са по-високи заради труда и експлоатацията също.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Financial_incentives_for_photovoltaics#Germany

  Една съпоставима цена у нас следва да е по-ниска от тази за тока от някои наши ВЕЦ !!!!!!!!!!!

 13. atanas
  20 Apr 11
  9:02 am

  Г-н Тончев според Харти и Конвенции за правата на човека и своб. паз.икономика никой не’ма право да ми налага откъде да куп’вам ток-има антимонополни закони. Извън юредическите термини според мен отсега нататък трябва да се изкупува тока на пазарни цени като закон т.е.нека 30год. за ток от слънце но на моментна миксова цена на която ДКЕВР продава сега -0.078лв.

 14. atanas
  20 Apr 11
  9:10 am

  Доц.Минев твърди че за 3год. при 0.78лв. се изплаща инвестицията и след това 0.08лв- http://e-vestnik.bg/5609 “Дамбовеца“ при Сашо Диков каза че при 0.18лв. за тока след 5год.тока от ветрогенератори излиза на 0.01лв.Както и г-н Тончев твърди че за 7год.се изплащат “панелите“ и “перките“ без евросубсидии http://www.tonchev.org/srokzakon.html Обобщено – с евросубсидии и ток-0.18лв. за ветрогенератори на 5-7год. се изплащат ,при ток-0.78лв. за фотоволтаици до 7-9год. се изплащат инвестициите ,и
  ЗАЩО ДЪРЖАВАТА ИЗКУПУВА ЗА 15год. и 25год. ТОКА ОТ ТЕЗИ ПРОИЗВОДСТВА???? НА ФИКСИРАНИ ЦЕНИ???? – ЕДНОВРЕМЕННО????

 15. Tonchev
  20 Apr 11
  10:32 am

  atanas
  У нас няма АБСОЛЮТНО никакви пазарни цени на енергия, именно защото има наложени монополи. А заради тях правят нормирани цени – това не е толкова лошо.

  Лошото е, че нормираните цени са лъжовни и определени по необективен начин. например ценито на големите ВЕЦ у нас са по-ниски, от тези на големите ТЕЦ.

  А монополите най-лесно „виреят“ в централизирана икономика.

  виж едно друго пазарно решение на:

  http://stroitelstvoimoti.com/?lang_id=1&prm=news&rub_id=33&news_id=12583&page=

 16. Киров
  22 Apr 11
  6:45 pm

  Дали енергийната мафия е ядрена или ВЕИ какво значение. У нас е опорочено практически всичко, уви.

 17. atanas
  22 Apr 11
  7:08 pm

  http://www.nenabelene.org/open_letter положението е сериозно и става въпроа за излишък от 7-терават/часа от съществуващите 12.000MW произв.мощности в РБ-я и 5000MW консумация – само нови 2000MW АЕЦ за 20млрд.лв. ни трябва????

 18. Tonchev
  24 Apr 11
  11:58 am

  киров
  децентрализираната енергетика трудно се мафиотизира, а индивидуалната – хич.
  Тъкмо затова тя не се развива масово.
  Със собствен ток караш елкола и се спасяваш от петролвната мафия. затова няма и много елколи. А тези, скоито се прпедлагат на пазара са зверски скъпи.

  А решението е евтино

 19. Tonchev
  24 Apr 11
  12:03 pm

  киров
  разликата между АЕЦ и ВЕИ мафията е огромна. АЕЦ мафията е най-страшната, защото бързо води към унищожение на цивилизацията

 20. Киров
  26 Apr 11
  8:57 pm

  В крайна сметка целта е една – да се печели за сметка на датъкоплатеца (стадото). ВЕИ мафията се организира добре и като нищо ще надмине посестримата си от АЕЦ, както вървят нещата. Виж индивидуално производство и независимост, както правилно отбелязваш, е друга работа – ама къде са те ефективните и достъпни (разбирай евтини) средства за такава?

 21. Tonchev
  26 Apr 11
  10:19 pm

  скъпо и евтино са тносителни понятия. У нас цената на тока и топлото се определя от Комисия !!!!

  А генерацията и доставчиците са монополисти – загубите за доставките са 6 пъти по-големи от средноевропйските. затова най-енерго нефективно производство у нас е енергийното !!!!

  Кой плаща за всичко това, след като всички по веригата печелят – масата.
  Кога ще бъде най-сигурна и най-евтината енергетикатна – при локална генерация и консумация.
  Ще стане ли това – едва ли
  Защо – заради олигархията – власт и мафия, която има огромен интерес от централизация – било АЕЦ – било ветропаркове.- било топлофикация

  Затова модернизираме ТЕЦ и се напъваме за още АЕЦ , затова отиде 1 000 000 000 в Цанков камък и т.н.

 22. Peacekeeper
  14 May 11
  5:18 pm

  Обръщайки гръб на атомната енергия, ние обръщаме гръб на бъдещата термоядрена енергетика! :X

 23. atanas
  14 May 11
  8:00 pm

  По изчерпателно от това писмо http://www.nenabelene.org/open_letter как да се каже? С 20.000.000.000млрд.лв. се правят 10.000MW ветрогенератори и колкото да нема вятър все ще има 33% = 3000MW средно аритметично и без еко-катастрофи.

 24. Tonchev
  15 May 11
  10:14 pm

  Peacekeeper
  Tермоядрена енергетика не е задължително да се предхожда от атомна енергетика.
  Всяка екологична и безопасна енергетика е добре дошла по-всяко време. А икономическите сравнеия сами ще наложат тези, които ще се използват.
  Но във времето те няма да бъдат едни и същи.

  Сега най-изгодно е използването на слънцето от всяка една гледна точка и дори за транспорт

  виж как на

  http://www.b2b.bg/90.html

 25. Joro
  16 May 11
  8:32 am

  Tonchev,

  Гледах те по BTV с Роцен Петров – „Нека говорят“

 26. Tonchev
  16 May 11
  8:35 am

  хареса ли ти

 27. atanas
  16 May 11
  4:17 pm

  Г-н Тончев хареса ми че власта не обръща внимание на изобретателите а се правят измислени конкурси за смешни неща .Трябва да има изобретател на годината и т.н.,и държавата да стимулира изобретателите и полезните модели.

 28. Joro
  16 May 11
  5:42 pm

  Хареса ми, да.

  Успех

 29. Tonchev
  16 May 11
  6:29 pm

  мерси


 30. Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'kafazova'@'localhost' (using password: NO) in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212

  Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212
  olaf
  25 May 11
  9:55 am

  Svejo: (thumb up) (coffee)


 31. Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'kafazova'@'localhost' (using password: NO) in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212

  Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212
  StripBg
  25 May 11
  1:27 pm

  Svejo: (thumb up) (thumb up) (beer)


 32. Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'kafazova'@'localhost' (using password: NO) in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212

  Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212

  Svejo: (coffee) (coffee)

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>