GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Разработиха слънчеви батерии без полупроводници

April 18, 2011

Новият тип “оптически батерии” използват специална технология, усилваща магнитния ефект на слънчевата светлина и дават възможност за създаването на относително евтини екологични енергоизточници, които не отделят големи количества топлина.

Изледователи от Мичиганския университет (University of Michigan) са успели да оползотворят мaгнитния ефект на светлината, който позволява да се създава електрическа енергия от слънцето, без да се използват традиционните полупроводникови клетки. Според учените това дава възможност за производството на нов тип устройства за произвеждане на електроенергия, засега условно наречени „оптически батерии“.

Новата разработка се базира на добре известния факт, че светлината съдържа „електрически и магнитни“ компоненти. Досега повечето учени бяха склонни да пренебрегват магнитния компонент заради пренебрежимо малкия и практически неизползваем ефект от него. Но изследователите от Мичиган забелязали, че при определена интензивност, когато светлината преминава през специален непровеждащ електричество материал, ефектът от магнитното поле на светлината се увеличава „стотици милиони пъти“ в сравнение с очакваните резултати и придобива практически измерения.

В резултат на това се появява възможност за създаване на слънчеви батерии, без да се използват сравнително скъпите полупроводникови материали, които са нужни за сегашното поколение генериращи електроенергия соларни устройства. Освен това, новият тип „оптически батерии“ не създават големи количества топлина, както е при сегашните слънчеви батерии, чиито клетки „поглъщат“ и светлина, и топлина. Според мичиганските учени, и в момента е възможно ефективността на новия тип соларни батерии да се повиши до нивото на масово разпространените електрозахранващи елементи. Засега обаче не се съобщава кога евентуално може да се премине към етап на комерсиална употреба на новия тип слънчеви батерии.

Източник: pcworld.bg

Био на автора: Дамян Димитров:
Публикувам в този сайт, защото смятам, че бъдещето е в зелените технологии и трябва да има повече информация за тях в българските сайтове. Връзка с автора: herflik@abv.bg
Теми: слънчева енергия, фотоволтаици

 1. atanas
  19 Apr 11
  7:42 pm

  “Шах с пешката“-ефектът от магнитното поле на светлината се увеличава „стотици милиони пъти“.И истината за “парниковият ефект“-затопляне на Земята е топлината от фотоволтаици и топлата вода охлаждаща реакторите на АЕЦ.
  И гледах някъде за преубразуване на топла вода в охладителна с-ма за лятото,и моля някой да обясни как става това и к’во е КПД-то

 2. Tonchev
  19 Apr 11
  7:48 pm

  atanas
  намали телевизията и увеличи фозиката.

  Всяка форма на енергия се преобразува. Даже енергията изобщо не се губи. Затова може и от енергията на топлото да се получи студено.

 3. Tonchev
  19 Apr 11
  7:57 pm

  А кпд-то винаги е относително – зависи как го мериш.
  Например кпд -то на фотоволтаиците е безкрайно голямо, ако го мериш към разхода за слънчева енергия, който е нулев – слънцето ти е без пари.

  А пък енергийното кпд на ТЕЦ, например, е 30%, защото превръщаш топлината на изгорелия кюмор в ток, който има по-малка енергийна стойност, отколокото кюмура.Ако изгориш пряко кюмура и получиш топлина в проста печка, то тогава кпд-то на печката е 100%., ако кюнците ѝ са безкрайно дълги и са в отопляваното помещение.

 4. atanas
  19 Apr 11
  8:06 pm

  Г-н Тончев говоря за КПД-то и австриец прави опит да направи от 70-60градуса вода да направи охладит.с-ма http://bnt.bg/bg/productions/104/edition/13692/v_kadyr_16_april_2011_energijata_na_bydeshteto_film_na_mario_gavrilov

 5. Tonchev
  19 Apr 11
  8:12 pm

  слънчеви климатици има много отдавна, както и слънчеви хладилници. И в двата случая масово се използва изпаренето за охлаждане.

 6. atanas
  19 Apr 11
  8:36 pm

  Г-н Тончев нали се сещате какво казва австриеца в 4-минута как от топла вода ще прави охладителна с-ма и че това е откритие

 7. Tonchev
  19 Apr 11
  9:24 pm

  това е известно отдавна – иначе всеки говори каквото си иска

 8. Попов
  21 Apr 11
  10:09 pm

  atanas, чилъри отдавна се използват. Например така. 😉

 9. Киров
  22 Apr 11
  6:37 pm

  Тончев, това ако е вярно, в което не вярвам, но дано да бъркам, ще даде реални шансове на иначе безмислените фотоволтаици.

 10. Joro
  21 May 11
  4:37 pm

  Най-вероятно е вярно, Киров, не е отсега…

  http://greentech-bg.net/?p=618

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>