GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Пробив при производството на графен

May 1, 2011

Изследователски екип от University of Technology в Сидни, Австралия, създаде изключително здрав графенов материал на базата на графит, който има 10 пъти по-висока якост от стоманата и не корозира. В същото време той е 6 пъти по-лек и два пъти по-твърд от стоманата, с 13 пъти по-голяма устойчивост при огъване.

Графенът е материал, който се състои от въглеродни нанотръбички и притежава комбинация от уникални свойства, който не са характерни за другите композитни материали – изключителни термо-  и електропроводимост, висока здравина и еластичност едновременно, лек и изработван от суровини, които в никакъв случай не са редки.

В публикация в Journal of Applied Physics, екипът от UTS, с ръководител професор Guoxiu Wang докладва, че е получил възпроизводими експериментални резултати и образци от графенова хартия (Graphene paper (GP)), получени при обработка на графит. Изследователите успешно са преработили графита чрез химично пречистване и филтриране, при което се стига до промяна на наноструктурата, след което могат да се изработят листи с дебелина на хартия.

Графеновите „нанолисти“ се състоят от един слой хексагонални въглеродни решетки, разположени в перфектно аранжирани ламинарни структури. Чрез използване на метод за синтез и термична обработка, изследователите от Сидни са получили графенова хартия, която далеч превъзхожда всички образци, получавани от този материал до момента.

Водещият изследовател в екипа, Аli Reza Ranjbartoreh, казва: „Никой досега не е използвал подобни методи за производство и термично тестване на графенова хартия, за да получи подобни изключителни механични качества. Ние определено изпреварихме всички други в тази област. Освен ценните характеристики на материала, като гъвкавост, здравина, лекота, той подлежи на рециклиране и е сравнително евтин. “

Съществуват редица потенциални приложения на това значително технологично откритие:

* производство на по-здрави, по-ефективни и по-екологични автомобили, автобуси, влакове, самолети и кораби;

* удължаване на пробега с едно зареждане на електрическите автомобили;

* изработка на по-здрави, по-леки и по-ефикасни витла за вятърните турбини, които ще се огъват, вместо да се чупят. Също така с използването на графен може да се постигне по-голяма мълниезащита за вятърните генератори. В момента използваните композитни материали не са електропроводими и при удар от мълния не могат да провеждат заряда до земята.

* Преносимите електронни устройства – телефони, таблети, лаптопи – ще  бъдат много по-здрави, като същевременно запазват своето ниско тегло.

Мините в Австралия съдържат големи залежи от графит, което означава, че широкото използване на графен в бъдеще ще донесе икономически ползи за страната.

По материали от: cleantechnica

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: нанотехнологии, Нови материали

  1. Киров
    02 May 11
    8:55 pm

    Много примамливо. Завиждам им благородно.

  2. […] Пробив при производството на графен google_ad_client = "pub-8505886054856300"; google_ad_width = 468; google_ad_height = 60; google_ad_format = "468x60_as"; google_ad_type = "text_image"; google_color_border = ""; google_color_bg = ""; google_color_link = ""; google_color_text = ""; google_color_url = ""; Posted in Анонси Tags: anonces « Изтриване на фаилове и папки под DOS Responses are currently closed, but you can trackback from your own site. […]

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>