GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Соларен самолет завърши успешно първия международен полет

May 15, 2011

В петък швейцарският соларен самолет Solar Impulse HB-SIA извърши успешно първия международен полет и се приземи на летището в Брюксел след 13-часов полет. „Самолетът генерира повече енергия по време на полета, отколкото използва. Аз летях с енергия, достатъчна за движението на скутер“ – каза пилотът Andre Borschberg пред аплодиращите го посрещачи, сред които беше и белгийския престолонаследник принц Филип, който проследи снижаването и кацането на соларния самолет с хеликоптер.

Едноместният самолет излетя в 8:40 сутринта в петък от авиобазата в Payerne. Той прелетя 480 километра, като прелетя над Франция и Люксембърг на височина от 3 600 метра.

„С този полет ние искаме да окуражим политиците да изберат по-амбициозни енергийни политики.“ – каза Bertrand Piccard – съосновател на проекта Solar Impulse. Той призова за промяна на мисленето и избор на новите зелени технологии, които да заместят замърсяващите фосилни горива. – „Шокиращо е, че човечеството пилее милиарди тонове петрол на час. Кой иска да вярва, че ще продължим да летим със самолети, които изгарят такива количества горива?“

Solar Impulse HB-SIA има размах на крилата, колкото на голям еърлайнер – 64 метра, но тежи колкото малък автомобил. 12 000 соларни клетки преобразуват слънчевата енергия за да захранят електрическите мотори, задвижващи 4 пропелера. През юли 2010 той престоя във въздуха повече от едно денонощие, захранван само със соларна енергия, съхранена в батерии за тъмната част на деня. Solar Impulse държи рекордите за най-продължителен полет, както и най-голяма достигната височина от пилотиран соларен самолет – 26 часа, 10 минути и 19 секунди и 9 235 метра.

Соларният самолет извърши след това няколко полета между Женева и Цюрих, но кацането на натовареното международно летище в Брюксел е ново постижение.

Екипът на проекта Solar Impulse планира осъществяването на трансатлантически и околосветски полети през 2013 и 2014 година, като използват малко по-голям самолет.

По материали: physorg

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: авиация, алтернативна енергия, енергия от слънцето

 1. Васил
  16 May 11
  7:06 pm

  От това по-ясен знак, че възобновяемите изочници на енергия трябва да са с огромен приоритет не мога да си представя. Крайно време е цената на по-масовите слънчеви панели да започне драстично да пада, така че всеки да може да си позволи да използва фасадните, покривните и изобщо всички възможни пространства, изложени на слънчева светлина. Време е фирмите с пълната подкрепа на гражданските общества да ИЗИСКАТ от правителствата облекчаване и стимулиране на този процес. Мисля, че достатъчно дълго човечеството бе задържана изкуствено в своеобразно технологично средновековие, в чието блато много хора все още не могат да преценят реалните възможности на планетарния научно-технически прогрес към настоящия момент.

 2. atanas
  16 May 11
  10:09 pm

  САЩ обещаха 1$ за ват http://greentech-bg.net/?p=7337 и дано по-рано от 2020год.
  Работата е “сериозна“ за корпоративни интереси на “кръгове“ богаташи макар че само 25% от петрола отива за ДВГ-гориво.Значи остават ЕРП-тата защото не са ползвали ток http://greentech-bg.net/?p=4144%20http://greentech-bg.net/?p=7024 до 5-10г.в масово производство- http://greentech-bg.net/?p=6331#more-6331

 3. Tonchev
  16 May 11
  11:05 pm

  atanas, Васил
  1$ за ват за фотоволтаични модули има и сега. В бъдеще цената им ще пада още, но релативно. Имайте предвид, че през последните години се напечатаха милиалрд милиарди долари, евро, йени ………..
  Това е и една от причините за поскъпването на петрола, Не толкова арабските ревлюции, които са епизодични и слабо управлявани. Или прослувутия огромен дефицит.

  Иначе, най-изгодно е да се направи летателин апарат на фотоволтаици, защото голямата разпереност едновременно подобрява аеродинамичото му качество (каква дистанция измивава при безмоторен полет от 1 км височина) и има къде да се разположат модулите, без да увеличават въздушното му съпротивление.

  но има и възможност мини ел коли също да бъдат с фотоволтаици досдтатъчно ефективно – виж повече на

  http://www.tonchev.org/ecotransportbg.html

 4. Krum
  17 May 11
  1:20 pm

  Тончев, спри се вече бе човек. За колите разбирам пристрастията ти, за соларните централи също, обаче да твърдиш, че е най-изгодно да направиш летателни апарати задвижвани от слънчева енергия даже не е смехотворно. Това е направо трагично. Откога аеродинамиката се определя от дистанцията при безмоторен полет???? Как да не се увеличава въздушното съпротивление при по-голяма разпереност???
  Този самолет е просто една демонстрация без никаква реална стойност. Доказва, че може да се лети на фотоволтаици. Еми може, ама да твърдиш, че това е най-изгодно…Всъщност би имало реално приложение при дирижабли например, където наистина има огромна площ и далеч по-малка нужда от енергия. Обаче не и при самолети. Там няма как да стане.

 5. Tonchev
  17 May 11
  9:01 pm

  Krum
  аз съм пилот от 74-та година. И това е дефиницията не за аеродинамика, а за аеродинамично качество, ако правиш разлика. Виж конкретно за Чесна – 11.6 – безразмерна величина на

  http://bg.wikipedia.org/wiki/Cessna_172

  Може би ти е трудно или четеш повърхностно и затова пишеш за диражабли. Виж моя текст 3 горе „летателен апарат на фотоволтаици“ И да знаеш, че дирижабълът също е лететелен апарат, а не е подводница, макар и да си приличат.

 6. Tonchev
  17 May 11
  9:06 pm

  Krum
  когато модулите са плътно по аеродинамичната форма на лететелен апарат, то те не увеличават въдушното съпротивление.

 7. Tonchev
  17 May 11
  9:14 pm

  Krum
  Основните характеристики (приблизително) на всеки летателен апарат, по-тежък от въздуха, са съпротивлението и подемната му сила. Техният векторен резултат дава посоката и скоростта му и падането даже.

  Съпротивлението се определя с емпирични коефциенти, а подемната сила се извежда от уравнението на Бернули (18-ти век), А по-късно от Кута-Жуковски – 19-ти век. И пак се ползват емпирични коефициенти.

 8. Tonchev
  17 May 11
  9:16 pm

  Крум
  Самолетните крила и лопатите на вятърните турбини по принцип имат сходна физика.

  Само моите правят изключение, защото съм ги измислил така, че да са по-ефективни чрез допълнителна сила към подемната – виж каква ми технологията Ротоджет на

  http://www.b2b.bg/malkiturbinibg.html

 9. крум
  17 May 11
  11:10 pm

  Тончев,
  Когато, за да разположиш достатъчно модули увеличаваш размаха на крилата то и съпротивлението се увеличава, нали така? Все пак мисля, че целта не е огромен едноместен самолет, който се движи на ниски скорости.
  Да дирижабълът също е летателен апарт както си написал, само че ти пишеш, че фотоволтаиците са подходящи за самолети – или поне така може да се заключи от това което си написал: „Иначе, най-изгодно е да се направи летателин апарат на фотоволтаици, защото голямата разпереност едновременно подобрява аеродинамичото му качество“ – летателните апарати с големи разперени криле са самолети, нали?
  Въпросът е не как лети самолетът, а дали фотоволтаиците са подходящи за самолети. А те не са. И причините за това нямат нищо общо с аеродинамиката, а с енергията която може да се получи чрез фотоволтаици.

 10. Tonchev
  17 May 11
  11:35 pm

  Круме
  ти заключавай каквото си искаш, но аз съм писал черно на бяло в моя текст пост 3 горе „летателен апарат на фотоволтаици“
  Диражаблите също имат разпереност и със или без крила, вертикални, хоризонтални, диагонални …. стабилизатори и кормила
  Даже и по всичките тях може да се сложат фотоволтаици.

  фотоволтаиците не могат да подобрят аеродинамиката, но могат така да се разполагат, че да не я влошат. А те дават ток и значи дават ток без изобщо да влошават аеродинамиката. А аеродинамичната подемна сила е пропорционална на площа на крилата, стабилизатори и кормила и ….. А съпротивлението расте пропорционално на напречното сечение. Затова, колкото повече площ има с по-малко напрачно сечение, толкова е по-добре за летателните качества. А фотоволтаиците са също с много по-голяма хоризонтална площ, отколкото напречно сечение. И това е очевидната причина това да е изгодно синергично решение, едновременно от летателна и електрогенерираща гледна точка..

 11. Tonchev
  17 May 11
  11:43 pm

  Енергията, която може да се получи от фотоволтаици е от неизчерпаем и безплатен източник. Освен това и екологичен. И фотоволтаиците с нищо не влошават лететлните качества. И затова са подходящи за самолети. А нищо не пречи тези самолети да бъдат хибриди – даже имам и патент за такива. Фотоволтаиците с нищо не пречат на хибридните самолети. Има такива самолети в Израел, които са хибриди и карат на ток / планират само, когато са над зенитна отбрана, за да не ги усетят по топлината и звука на нелектрическите им мотори.

 12. Tonchev
  17 May 11
  11:54 pm

  Крум
  всеки конвенционалн самолет носи гориво за двигателите си, а хибридни самолети с фотоволтаици могат да носят по-малко гориво, което освен че е екологично и по-евтино, и не тежи.

 13. Kirov
  29 May 11
  8:25 pm

  Тончев, със съвременните показатели на фотоволтаичните преобразуватели, се опитай да изчислиш каква площ трябва да има самолет с товароподемност еквивалентна на съвременен самолет, да предвидиш теглото на фотоволтаиците и малко се съмнявам дали би дал оценка – годно за употреба. Този самолет на практика е хибрид между планер и самолет с мотор. На практика по такава логика излиза, че планерите са още по ефективни, но знаеш за какво стават – не и за работа. Като идея звучи примамливо, но аз и ти надали ще доживеем слънчеви летателни апарати с практическо приложение. Да не говорим как щее се наложи да се натовари трафика имайки предвид, че такива самолети ще летят в светлата част на денонощието.

 14. Tonchev
  30 May 11
  12:12 am

  Kirov
  Не забравяй, че основният енергиен източник на орбиталните космически станции са фотоволгаиците.
  Фактете са си факти – фотоволтаичните самолети летят, даже и моите.

  И не забравяй, че Леонардо е изобретил вертолета 5 века преди да литне.

  А когато говорим за полетна ефективност знай, че слънчевото гориво има нулева маса, а реактавното гориво, освен че е дефицитно и замърсява, има и по-нисък кпд в реактивен двигател отколкото ток в електродвигател.

  И последно да знаеш, че височините на които летят реактивните самолети са огроничени от дефицита на въдух. Ако те летят по-високо въздушното съпротивление ще е по-ниско, ама не могат. А за слънчевите самолети това не е проблем, те могат да летят доста по-високо, съотнветно при доста по-ниско ваздушно съпротивление и то без да им тежи гориво.

 15. Tonchev
  30 May 11
  12:13 am

  Kirov
  Не забравяй, че основният енергиен източник на орбиталните космически станции са фотоволгаиците.
  Фактете са си факти – фотоволтаичните самолети летят, даже и моите.

  И не забравяй, че Леонардо е изобретил вертолета 5 века преди да литне.

  А когато говорим за полетна ефективност знай, че слънчевото гориво има нулева маса, а реактавното гориво, освен че е дефицитно и замърсява, има и по-нисък кпд в реактивен двигател отколкото ток в електродвигател.

  И последно да знаеш, че височините на които летят реактивните самолети са огроничени от дефицита на въдух. Ако те летят по-високо въздушното съпротивление ще е по-ниско, ама не могат. А за слънчевите самолети това не е проблем, те могат да летят доста по-високо, съотнветно при доста по-ниско въздушно съпротивление и то без да им тежи гориво.

 16. Tonchev
  30 May 11
  12:17 am

  Kirov
  Слънчевите самолети са без съмнение по-ефективни от реактивните, то те както и електрическите коли, нямат големи шансове заради петролните олигополи.

  И също да знаеш, че хибридните самолети използват предимствата на горивните и фотоволтаичните – имам и такъв патент

 17. Kirov
  30 May 11
  9:08 am

  Да твърдиш че спътниците, по – точно движението им има нещо общо с фотоволтаиците е меко казано неистина. Знаеш за какво служи нищожното количество ел енергия която се получава от доста обширните площи на слънчевите панели. Извеждането в орбита и корекцията на орбитата става само и единствено за сметка на гориво носено в ракетата. Колкото до фотоволтаичните ти патенти, всички четохме достатъчно, но не ми отговори някой някъде да е създал до момента самолет който да носи товар примерно 25 тона полезна маса + собственото си тегло, без за това да са му нужни фотоволтаици с площ – трудно ми е дори да си представя мащаба?

 18. Tonchev
  30 May 11
  4:07 pm

  не съм твърдял, че спътниците се движат от фотоволтаици, но основната им енергия идва точно от тях

 19. Tonchev
  30 May 11
  4:11 pm

  всеки самолет може да носи толкова багаж, за колкото е проекстиран. Има горивни самолети които возят и един човек.

  Обърни внимание в статията, че е останала неизползвана енергия при летенето на фотоволтаичния самолет.

  така, че той като кацне продължава да действа като екологичен източник наенргия, за разлика от всички горивни самолети.

  А тази енергия може да се използва по много начини

  например, пренясяш няколко батерии от самолета в ел колата и продължаваш да се возиш безгоривно и 100% екологично.

 20. Ангел
  30 May 11
  4:52 pm

  Тоончев забравяш се. Основната енергия на спътниците идва от ракетата която ги е засилила до орбитална скорост. А планер с фотоволтаици които да осигуряват малко тяга не е кой-знае какво постижение. Като човек занимавал се с авиация трябва да знаеш че нито един самолет вършещ реална работа няма аеродинамичното качество на планер. Познай защо.

 21. Tonchev
  30 May 11
  5:32 pm

  Ангел
  Обърни внимание в статията, че е останала неизползвана енергия при летенето на фотоволтаичния самолет !!!!

  Очевидно фотоволтаиците осигуряват повече от достатъчно тяга, а ти пишеш че била малко.

  Не е МАЛКО
  Има ИЗЛИШЪК .

  Иначе кой самолет какви качества има зависи от проекта, а тук става въпрос, че слънчевият самолет има излишък от енергия !!!!!

 22. Ангел
  02 Jun 11
  5:09 pm

  Тончев понякога се чудя дали въобще си правиш труда да вникнеш в смисъла на това което ти пишат или отговартяш на първата дума за която се сетиш какво значи. Никой не оспорва че има тяга за някакъв полет. Нито че са останали няколко вата неизползвана енергия. Факт който не си в състояние да обориш обаче е че фотоволтаиците не са способни да осигурят енергия за какъвто и да било полет имащ практическо приложение. Планер който да се рее повечко време докато има слънце и да излита сам явно са постигнали. За вдигане на някакъв реален товар или за скорост имаща някакво реално приложение обаче не им стигат силиците. Няма и как да стигнат. Така че можеш да празнуваш че има измислено още едно свръхскъпо хоби, чиято цена вероятно е над тази за пилотиране на реактивен самолет. Соларния самолет крета с огромната скорост от 50 километра в час. Със излитането и кацането му са били нужни 13 часа за да премине огромното растояние от 480 километра. За велосипедист това би било отлично постижение. За самолет е обидно да се спомене.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>