GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Продажбите на е-книги на Kindle надминаха тези на традиционните

May 26, 2011

Amazon обяви миналата седмица, че продажбите на Kindle ebooks са надминали продажбите на всички печатни книги на компанията – и с меки, и с твърди корици. На всеки 100 продадени традиционни хартиени книги се падат 105 електронни, като очакванията са тази тенденция да се засили.

Тук не са включени безплатните електронни книги, които биха променили съотношението още повече в полза на електронните версии. В същото време в броя на продадените хартиени книги са включени всички заглавия, които засега нямат електронен вариант.

Kindle ebooks надминаха продажбите на книгите с твърди корици още през юли миналата година, след това през декември надминаха продажбите на книгите с меки корици, докато сега надминават броя и на двата вида заедно. От началото на 2011 година Amazon са продали 3 пъти повече електронни книги спрямо същия период на 2010 година.

Миналата година изследване на Cleantech Group установи, че използването на Kindle води до намаляване на въглеродния отпечатък, ако замени закупуването на 22,5 нови традиционни книги с електронните им аналози. При стремително нарастващите продажби на електронни книги това вече вероятно е вярно за все по-голям брой клиенти на компанията.

Най-продаваният електронен четец в света за последните 2 години – Kindle 3  вече е достъпен директно и на българския пазар. Той има 6″ e-Ink екран и тегло от само 241 грама.

Вградения WiFi модем позволява връзка с интернет без ограничения, навсякъде където има достъп до безжичен интернет. WebKit базираният браузер позволява свободно сърфиране в интернет. С еднократно зареждане батерията издържа до един месец (при изключен Wi-Fi и 3G).

Това което може би най-много интересува българските потребители е  поддръжката на кирилица. Текущата версия на софтуера не поддържа по подразбиране кирилица, но кирилизацията на устройството е възможна и не е много сложна. Повече информация може да намерите във  форума на myebook.

Благодарение на безплатната 3G връзка нови електронни заглавия могат да се закупят/свалят директно от сайта на  Amazon за по-малко от 60 секунди.

Създавайки си акаунт в Amazon, потребителят получава и възможност за архивиране на закупените от него електронни книги, така че да не се притеснява при повреда или подмяна на електронното си устройство.

За ползващите англииски език има реализирана функция Text-to-Speech, позволяваща на четеца да „чете на глас“ избран текст от книга, вестник, списание, блог и др. (в настоящата версия на firmware функцията не работи с .pdf файлове).

Благодарение на вградената Facebook и Twitter интеграция, читателите могат да споделят любимите си пасажи от дадена електронна книга.

Функцията „Popular Highlights“ визуализира предпочитаните пасажи от милионите потребители на Kindle по света в конкретната електронна книга. Ако няколко души подчертаят определен пазаж от текста, то този пасаж ще се появява като маркиран и във вашата книга, заедно с посочена бройка на хората, които са го маркирали като интересен.

Чрез функцията „PDF Pan and Zoom“ може да увеличите до 300% всяка зона на преглеждания .pdf файл, за да станат четими дори и най-дребните детайли, поместени в него.

От края на 2010 година устройството може да се закупи и в България:
Kindle 3 Wi-Fi на цена от 340 лв. в Reader.bg и 330 лв. в Myebook.bg;
Kindle 3 Wi-Fi + 3G на цена от 440 лв. в Reader.bg и 430 лв. в Myebook.bg.

По материали от: ecogeek

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: електронни книги

 1. boyank
  27 May 11
  6:38 am

  „Това което може би най-много интересува българските потребители е поддръжката на кирилица. Текущата версия на софтуера не поддържа по подразбиране кирилица, но кирилизацията на устройството е възможна и не е много сложна.“

  Това не е вярно. Kindle 3 няма никакъв проблем с кирилицата и не е необходимо да се прави нещо. Инфото в линка е за Kindle DX и нямам идея как стоят нещата там, но така или иначе статията в блога е за Kindle 3, a не за Kindle DX.

 2. Joro
  27 May 11
  7:44 am

  Уважавам ги тези неща, обаче ми се виждат скъпи в БГ за това, което предлагат като възможности. Миналият ден разглеждах един четец, не беше Киндъл, но цената му бе 500 (499) лв. Таблет от същата куча марка (която дори не си направих труда да запомня) с толкова голям екран беше 600 лв… Иначе концепцията ми харесва, знам, че идеята на джаждата е съвсем друга, но това все пак е малко прекалено.

 3. @Joro

  Kindle е доста по евтин от 500лв – някъде наполовина с доставката. Но ако можеш да го купиш от България е най-добре. Аз имах проблеми с моя и трябваше да го връщам до Щатите за ремонт, което си беше разправия.

  Много е удобен. Изплаща се единствено ако се четат много книги, но основното му предимство си остава удобството. Нося си цялата библиотека с мен където и да отида.

 4. Петър
  27 May 11
  11:34 am

  А има ли достатъчно разнобразие от книги на български език? Питам, защото майка ми иска такова нещо, за да чете, но кои БГ издателства публикуват книгите си в електронен вариант, подходящ за закупуване и дали са по-изгодни от хартиеното копие – никой не казва. Повече ми звучи като рекламен материал тази статия.

 5. Joro
  27 May 11
  9:12 pm

  Иван Цукевр

  Прав си можи би, но аз не чета толкова много. Ако обаче цената е 300 лв, (което вече ми се вижда по-разумно) може и да си взема..

 6. Joro
  27 May 11
  9:15 pm

  Петър,

  Търсиш в нета книги онлайн, това нещо със сигурност освен неговите си файлови формати чете „txt“ и „pdf“ .

 7. Rin
  28 May 11
  6:22 am

  Хм, защо са писали че Киндъл не поддържа кирилица? Това е само за ДХ модела… а скоро като пуснат фърмуеър 3.0 – и той ще я поддържа!

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>