GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Samsung направи нетбук със слънчеви батерии

June 8, 2011

Samsung NC215S е първото в света нетбук устройство, което освен със стандартния акумулатор, е снабдено и със слънчеви батерии. Те осигуряват по един час допълнително време за работа с всеки два часа зареждане на слънце.

От южнокорейския производител Samsung съобщават, че компанията е готова да пусне на пазара първия в света нетбук, оборудван със слънчеви батерии, които могат да се използват за зареждане на основния акумулатор. Първоначалните сведения за устройството, обозначено като Samsung NC215S, се появиха още в средата на май, но едва сега стават известни и детайлите за него.

Разбира се, най-съществената особеност е възможността за увеличаване на времето за автономна работа, благодарение на споменатата вече слънчева батерия, разположена на капака и автоматично зареждаща основната всеки път, когато нетбукът се озове на слънце (или в условия на достатъчна осветеност). Според официалната информация, всеки два часа зареждане на слънце обезпечават един час допълнително време за работа на портативния компютър. А освен това основният акумулатор PowerPlus, с който е оборудван моделът NC215S, според компанията осигурява до 14,5 часа автономна работа на нетбука (до 9 ч. при възпроизвеждане на DVD видео). Благодарение на въпросната PowerPlus технология, батерията позволява до хиляда цикъла заряд/разряд, както и по-бързо зареждане, подчертават още от компанията.

Останалите характеристики на „слънчевия“ нетбук Samsung NC215S също са доста прилични за този клас устройства. Моделът е оборудван с 10,1-инчов Super-Bright дисплей с LED подсветка и резолюция 1024×600 пиксела. Екранът е снабден и с покритие против отблясъци, като осигурява и до 300 nits яркост. Устройството се предлага с два варианта за процесорите – едноядрен Intel Atom N455 или двуядрен Intel Atom N570 – като и двата работят на честото от 1,66 GHz и съдържат интегрирани контролер за паметта и графично ядро GMA 3150. Нетбукът идва също с 1 GB DDR3 оперативна памет, хард диск със скорост на въртене 5400 об/мин. и капацитет 250 или 320 GB, картов четец от тип 4-в-1, мрежов Ethernet адаптер, Wi-Fi модул за безжична връзка, три USB 2.0 порта, уеб камера, вграден микрофон, 3,5 мм. жакове за слушалки и външен микрофон и VGA видео изход.

Samsung NC215S, който е с размери 259 x 179,5 x 23,6~35,8 мм. и тегло 1,32 кг. е снабден и с корпус от тип Samsung Duracase, който осигурява повече здравина и защита от надрасквания. Устройството идва с предварително инсталирана операционна система Windows 7 във версия Starter, като поддържа също технологията Samsung Fast Start, която осигурява възобновяване на Windows сесията само няколко секунди след отварянето на капака или натискане на power бутона. За съжаление, от производителя засега не съобщават подробности относно цените и датите за пазарен дебют на соларния нетбук Samsung NC215S.

Източник: pcworld

Био на автора: Дамян Димитров:
Публикувам в този сайт, защото смятам, че бъдещето е в зелените технологии и трябва да има повече информация за тях в българските сайтове. Връзка с автора: herflik@abv.bg
Теми: слънчеви батерии

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>