GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

В Германия ще използват старите мини като „зелени батерии“

June 21, 2011

Правителството на Долна Саксония възнамерява да използва старите въглищни мини в района на планината Harz за съхранение на енергията от вятърните централи, като използва pumped storage-технология. Идеята се радва на подкрепата не само на природозащитниците в региона, но и на бившите миньори, които харесват идеята старите мини да се използват като „зелени батерии“ за вятърната енергия.

„Миньорските традиции в тази район са толкова силни, че хората са доволни, че мините ще се използват отново и на практика няма критици на проекта.“ – казва нейният автор, Marko Schmidt, инженер в Lower Saxony’s Energy Research Center.

„Доброто възприемане на тази идея е изненада за нас тук в САЩ, където сме свикнали зелената енергия да воява по различни причини и с двете страни. Може би този прагматичен подход на германците, съчетан с ентусиазма към зелената енергия е причина за икономическия растеж на Германия.“ – коментира Susаn Kraemer от Cleantechnica.

Вече има доста вариации на тема pumped storage, но иновативната идея на Schmidt е първата, в която се използват изоставени въглищни мини за целта. При традиционния вариант на технологията се изпомпва вода в резервоар, разположен на голяма височина. Това обикновено се случва през нощта, когато консумацията на електричество е най-ниска. След това водата се изпуска под въздействието на гравитацията и върти турбини, при което генерира електричество.

В Долна Саксония смятат да изпомпват водата вътре в минните галерии, но все пак резервоарите ще бъдат разположени на по-голяма височина от самите турбини, така че водата ще се придвижва от гравитацията към тях. Това ще бъде затворена система, така че използваната вода няма да замърсява подпочвените води.

Според Schmidt първата пилотна инсталация ще бъде построена в Bad Grund в следващите 3-5 години и ще струва между 170 и 200 милиона евро. Тя ще има капацитет до 400 MW. Енергията от всяка ветровита нощ ще може да бъде съхранявана, така че да задоволи нуждите за следващия ден. Според Schmidt има поне още 100 подходящи места в Германия, където могат да се реализират подобни системи, просто като се адаптира вече неизползваемата инфраструктура.

По материали от: cleantechnica

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: енергия от вятъра, съхранение на енергия

 1. atanas
  22 Jun 11
  3:10 pm

  200млн.евро за 400MW ПАВЕЦ е отлично за проблема на вятъра и слънцето – съхранението и непостоянството ,и затова е нужен ПАВЕЦ.При слънцето съхранението става със сол-900градуса която върти турбините на ТЕЦ http://www.greentech.bg/?p=20988 обаче с френелови лещи http://e-vestnik.bg/5609

 2. Tonchev
  23 Jun 11
  10:38 am

  Статистиката за континенталния ветрови климат показва, че нощем, и по скоро часове преди съмване, вятърът е най-силен. Така е и у нас при големите вятърни паркове.

  Всъщност в това е големият недостатък на втронергетиката- че когато консумацията е най-ниска, точно тогава най-много духа. При фотоволтаиците е обратно и напълно предсказуемо.

  Но във всички случаи е необходима енергоакумулация.
  А това може да стане не само и с ПАВЕЦ, какъвто и ние имаме, а и с електрозарядни акумулаторни стации за автомобили, които също нощем най-малко се ползват.

  Вижте повече за интелигентни електрозарядни станции за автомобили по БГ патенти
  на
  http://www.tonchev.org/hcarbg.html

 3. atanas
  23 Jun 11
  1:07 pm

  Тончев – неможе да отречеш че със сол 900градуса е хитро http://www.greentech.bg/?p=20988 обаче с френелови лещи http://e-vestnik.bg/5609 И на тавана в къщи може да сложиш термоизолиран голям/3-500л./ бойлер който се загрява от слънцето и да се използва топлата вода за битови нужди.Слънцето за един ден може да дава енергия за 1год. но въпроса е как да се вдигне КПД-то и да се съхрани.

 4. Tonchev
  23 Jun 11
  9:14 pm

  atanas
  резервоарът на тавана, независимо дали е с топла или студена вода, може да е част от любимите ти ПАВЕЦ,само че мнго микро – даже имам и патент за това.

  http://www.tonchev.org/plusbg.html

 5. Tonchev
  23 Jun 11
  9:21 pm

  atanas
  не забравяй, че най-ефективният начин за климатизация е с термопомпи. А най-достъпно това може са се направи с фотоволтаици и климатици.

  Запазването на топлина от лятото за зимата е свързано с по-големи инвестиции и засега не е икономически оправдано, независимо че се прави в градове, но по-студени от нашите.

  виж още на

  http://www.b2b.bg/dldplus.html

 6. atanas
  24 Jun 11
  4:54 pm

  Тончев – идеята е зимата водата в радиаторите на парното да се нагрява от слънцето и да има складирана в по-голям съд за ноща.А през лятото в радиаторите да тече студена вода.Един познат го прави това на село като си вади вода от кладенеца и охлажда къщата си.Мисълта ми е многото топла вода през лятото да произвежда/инвертори/ охладителна течност която да циркулира в радиаторите на парното.Просто зимата циркулира топла вода а лятото студена.

 7. Tonchev
  24 Jun 11
  5:44 pm

  atanas
  забрави за парно, вода и радиатори – това са остарели и сравнително скъпи системи. С радиаторите трудно ще се охладиш.
  По-добре мисли за инфрачервено лъчисто загряване и термопомпена климатизация.

  виж как може да стане това

  http://www.b2b.bg/65691.pdf

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>