GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Зелените столици на Европа – 2010 г. – Стокхолм

September 8, 2011

На какви условия трябва да отговаря един град, за да бъде обявен за зелена столица на Европа? Наградата се присъжда на европейски град, който „има водеща роля в постигането на природосъобразен градски живот и който може да демонстрира значителни постижения в постигането на добри екологични стандарти, последователност в поставянето на амбициозни цели и прилагането на подходящи мерки за тяхното постигане, непрекъснато подобряване на средата и устойчиво развитие“.

Шведската столица Стокхолм беше първият град, избран от Европейската комисия за Зелена столица на Европа през 2010 г. Почти 90% от жителите на Стокхолм живеят на разстояние не повече от 300 метра от зелени площи. Да живееш в този град означава високо качество на живот, разнообразни възможности за почивка, пречистване на водите, богато биоразнообразие, високоекологична среда и ограничени нива на шум. Основната амбиция на Стокхолм е да елиминира напълно използването на изкопаеми горива до 2050 година. Градът е намалил въглеродните си емисии с повече от 25% спрямо нивата от 1990 година, делът на възобновяемата енергия е 70%, а 25% от отпадъците се рециклират.

В Стокхолм са предприети множество икономически ефективни стъпки за намаляване на енергийните разходи на сградите, като подобряване на регулацията и контрола на отоплението и системите за вентилация. Друга инициатива е увеличаване използването на светодиодно осветление в парковете, офисите и училищата. Светодиодното осветление предлага светлина близка до естествената и икономия от 25%. Не само в търговските сгради, но също така и сред домакинствата е била разпростанявана информация как да се намали консумацията на енергия и да се подобри енергийната ефективност.

Стокхолм залага и на екологично чист транспорт: чрез проекта „Stockholm’s Clean Vehicles“ в града е увеличен броят на еко-колите. От 2007 година насам един от всеки пет автомобила е получил сертификат “clean car.” Стокхолмското летище Arlanda е първото, акредитирано за най-висок клас на въглеродни икономии. С цел промотиране използването на велосипеди, градът е инвестирал в създаването на по-дълги велосипедни алеи. За да се намали натовареният трафик е въведена такса за влизане/излизане на автомобилите в града в работните часове. Благодарение на тези мерки въглеродните емисии са намалени с 14%, качеството на въздуха се е подобрило с 10% и трафикът е намалял с 20%.

Cleantech Stockholm е център на Cleantech Scandinavia – водещата организация за чисти технологии в Скандинавските страни. Тя се ръководи от визионера Magnus Agerström и има за президент Alexander Lidgren. Това е мрежа от инвеститори и професионалисти, която има за цел да осигурява експертиза в областта на чистите технологии, осъществяване на контакти и възможности за инвестиции. Организацията промотира и координира растежа на сектора на чистите технологии в Скандинавските страни, както е и двигател за иновации.

Стокхолм е дом на непрекъснато разрастващ се брой компании в сектора на чистите технологии. Това са около 3 000 компании с над 25 000 служители. Основните дейности са: пречистване на водите, възобновима енергия, добив на енергия от отпадни води, алтернативни горива, изграждане на екологична инфраструктура.

Моделът Hammarby: Hammarby Sjostad е малко градче в рамките на община Стокхолм, безспорен образец за зелен град. Навсякъде има соларни и фотоволтачни панели,зелени покриви, вакуумна система за твърдите отпадъци, система за използване на биогаз.

В Централната гара в Стокхолм всеки ден влизат около 250 000 пътници, които неизбежно отделят топлина. Няколко шведски инженери решават да използват тази топлина, за да осигурят отопление за съседна офис-сграда чрез система за трансфер. След пускането в експлоатация на системата, енергийната консумация е намаляла с 20%.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: градска среда, зелен град, зелена столица, устойчиво развитие

 1. Само ще помоля да ми кажете нещо или да ми пратите линк да прочета за тази: „вакуумна система за твърдите отпадъци“?

 2. Севдалина Пеева
  12 Sep 11
  6:49 pm

  Светлин, за да отговоря на въпроса ти, възнамерявам да направя специална статия, надявам се да имаш малко търпение.
  Поздравления за хубавия блог!

 3. Кърмит
  13 Sep 11
  4:02 pm

  Здравейте, много хубава статия, показва какво може да се постигне при правилна политика. Интересува ме дали смятате да запознаета читателите на вашия блог с тази инициатива:
  http://opensourceecology.org/

 4. Мери
  30 Sep 11
  11:22 am

  Имаме нужда от подобни проекти и у нас. Не е никак сложно всъщност

 5. Корджак
  02 Oct 11
  8:37 am

  От няколко години събирам информация как да си направя електроенергия за дома.
  Това което ме впечатли и много заинтересова е открието на трето поколение слънчева клетка наречена на нейния откривател „клетка Grätzel”. Майкъл Grätzel печели през 2010 Millennium Technology Prize за изобретението си .Това е уникално откритие,което работи дори при облачно време,достатъчно е да сме в светлата част на денонощието но най невероятното е,че може да се направи и при домашни условия.
  Безчетковите генератори също могат да се използват за производство на електроенергия от вятъра.Няма нищо сложно,а и са в пъти по-евтини от предлаганите на пазара.
  Ако има някой,който проявява интерес и е опитвал тези варианти с удоволствие бих обменил опит.

 6. Севдалина Пеева
  04 Oct 11
  10:46 pm

  Светлин, повече инфо за вакуумната система за събиране на отпадъци – http://greentech-bg.net/?p=8005
  Кърмит, ще се заема с opensourceecology 🙂

 7. Tonchev
  05 Oct 11
  12:01 am

  Корджак – за да си правиш ток в къщи е най-добре е да ползваш фабрични елементи от масовия пазар, които да сглобяваш. Понеже фотоволтаиците са ти интересни, то не нужно да чакаш сам да си направиш последно поколение, ами ползвай готови от сегашните, които вече са евтини, като ги усилиш с тракери и огледала например. Ако в твоята комбинация има изобретение, то тогава можеш да ползваш за нея и евросубсидия до 180 000 евро, които пари не се усвояват и без това. Ако ти се прави вятърен генератор, то широко изобрететалско поле има в роторите и перките …..

  виж повече за субсидиите на
  http://www.tonchev.org/pv.html

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>