GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

До 2015 г. всички учебници в Южна Корея стават дигитални

July 8, 2011

Учениците в Южна Корея скоро ще забравят тежките раници, след като образователното министерство обяви тази седмица програма за дигитализиране на всички учебници до 2015 година. Това означава, че учениците ще могат да отиват на училище само с таблет или лаптоп.

Министерството обяви в сряда, че всички деца ще имат достъп до учебното съдържание през техните смартфони, компютри или smart-телевизори през схемата „Smart Education“. В началните училища програмата ще приключи до 2014 година, а през 2015 вече и за прогимназиите и гимназиите. В преходния период все още ще могат да се ползват и традиционните учебници.

„Корейските ученици са на първо място в света по отношение на своята дигитална грамотност сред развитите държави, както стана ясно от проучване в рамките на програмата International Student Assessment на организацията OECD“ – обявиха от образователното министерство на страната – „Учениците в Южна Корея са напълно подготвени за дигиталното общество и заслужават този скок в образователната система.“

Съгласно доклада на OECD южноокорейските ученици на възраст между 15 и 19 години учат най-добре с помощта на компютър и интернет, сравнени със своите връстници от 34 от най-развитите страни. До края на 2011 година се очаква собствениците на смартфони в Южна Корея да достигнат 20 милиона, което е почти половината от жителите на страната. В столицата Сеул до 2015 година прогнозите сочат, че 80% от жителите ще имат „smart gadget“.

Програмата на образователното министерство предвижда адаптиране на учебната програма и интензивно обучение на учителите; осигуряване на безжичен интернет във всички училища до 2015 г., създаване на мрежа за „cloud computing“, което ще позволява на учениците да ползват учебниците и да запазват домашните си чрез интернет връзка. Предвиждат се и национални online-тестове.

Още през 2013 някои от уроците ще бъдат достъпни в интернет, така че учениците, които не могат да посещават занятия поради заболяване или някакви други причини, да не прекъсват своето обучение. Очаква се дигиталните учебници да бъдат по-евтини от хартиените. Също така програмата да даде силен тласък на развитието на IT-сектора.

По материали от: thejakartaglobe

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: електронни книги, електронни четци, зелена електроника

  1. Nickolay
    05 Aug 11
    6:33 pm

    Ел. четци също се планира да се ползват в училищата:
    http://www.reader.bg/news/item/252.html

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>