GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Южна Африка удължава мораториума над хидравличното разбиване

August 19, 2011

В четвъртък Министърът на минното дело в Южна Африка Susan Shabangu обяви, че до началото на следващата година няма да бъде взето решение по противоречивите проекти за проучване за шистов газ и сегашният мораториум се удължава с нови 6 месеца. Замразяват се всички нови заявки и няма да има решения по вече постъпилите по-рано през годината, докато специално назначена комисия не проведе проучвания по метода хидравлично разбиване или т.н. „fracking“.

„Уверявам ви, че ако започне да се използва хидравлично разбиване в областта Karoo, ние ще отчетем всички интереси. Ние ще дойдем при хората.“ – заяви още тя.

Англо-холандският енергиен гигант S е сред няколкото компании, които искат да проведат проучвания за шистов газ, което предизвика вълна от екологични опасения.

„Южна Африка няма да приема никакви решения по отношение на хидравличното разбиване преди края на февруари 2012 г. Също така след като доклада на комисията бъде готов, ще има публични обсъждания.“ Докладът се очаква да бъде предоставен на правителството до края на септември.

Хидравличното разбиване включва изпомпване под високо налягане на вода, пясък и коктейл от над 500 химикала на голяма дълбочина, за да бъде освободен газът в скалите. Първоначално разглеждана като метод за извличане на нови енергийни ресурси, понастоящем тази техника среща отпор в няколко държави, сред които и Франция.

По материали от: energy-daily

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Екология, опазване на околната среда, хидравлично разбиване

 1. Joro
  20 Aug 11
  7:22 pm

  За сега това си остава един доста скъп, мръсничък и потенциално опасен начин за добив на газ. Лошата новина е, че щем не щем, ще стигнем и до този метод, защото „нормалният“ добив става все по-скъп. у нас също има такива залежи. И американци мераклий да го добиват също…

 2. Tonchev
  22 Aug 11
  12:53 am

  ще ни цакат всички отвсякъде – най-много американците и руснаците. Засега не виждам измъкване. Като че ли индивидуалвото спасение е единственото, но не е най-ефективното-

  Как на
  http://www.tonchev.org/plusbg.html

 3. atanas
  22 Aug 11
  2:22 pm

  Уловката е проста – “Шеврон“ дава 30млн.$ за да проучва за шистов газ и придобива изключителни права за концесия -това е уловката – прецакването на РБ-я.Иначе е много опасно и САЩ не ще признаят еко“дефектите“- http://www.youtube.com/watch?v=dZe1AeH0Qz8

 4. Георги Колев
  22 Aug 11
  2:55 pm

  Замърсява се водата при използването на този метод. Този газ може без проблем да се замести с възобновяеми източници на енергия.Нека в България да не допускаме подобни диващини!

 5. Tonchev
  22 Aug 11
  8:21 pm

  Трудно ще спрем Шеврон. У нас няма такива управници, а и нямаме икономическа сила за това. Евентуално с помощ от ЕС. Като че ли това е „разменната монета“ за руски АЕЦ.

  Иначе Георги Колев е прав.

  Ето един неразработен в света неизчерпаем енергиен източник за евтин ток

  http://www.tonchev.org/novavec.html

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>