GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

По-малко работа в услуга на околната среда

July 4, 2008

От 1-ви август в щата Юта работната седмица на държавните служители става четиридневна. Това се отнася за хиляди заети в щатската администрация – между 17 и 24 хиляди. Продължителността на работния ден ще бъде 10 часа. Новото работно време не се отнася за службите, които са 24/7/365 дни активни.

Изключването на осветлението и климатизацията в петък в 1000 от 3000-те щатски учреждения ще доведе до спестяването на около $3 млн годишно от щатския бюджет. Очаква се също да се намали разхода на гориво на служебните автомобили, но още не е изчислено с колко.

Очаква се също да се намали отделянето на СО2 и замърсяването на въздуха. Както и да се привлекат повече млади хора в администрацията, за които 3-дневната почивка е изключително желана.

Програмата е предвидено да продължи една година, след което да се направят съответните оценки и да бъде евентуално продължена и разширена.

Много щати търсят различни мерки за снижаване на разходите при сегашните цени на горивата. Проектът в Юта ще бъде стриктно наблюдаван, за да се види дали администрацията ще остане достатъчно ефективна. Но при работно време на учрежденията от 7,00 до 18.00 много граждани ще могат да се възползват от услугите им преди или след работа, което е несъмнено положително.

Реакциите към тази промяна са почти изцяло положителни. Популярна шега по темата е, че най-много ще спечелят курсовете по голф. Всички «потърпевши» виждат в по-дългия си уикенд възможност да отделят повече време на семействата си, да правят пикници сред природата, да изпълнят отдавна отлагани ангажименти или просто да се отдадат на почивка и пазаруване.

По материали от: www.salon.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Екология, енергоспестяване, Транспорт, устойчива градска среда

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>