GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Слънчева когенерация

July 4, 2008


Системата Solar Duct PV/T представлява един чудесен компромис за тези, които искат да ползват слънчевите технологии, но не могат да изберат между фотоволтаици и термални системи. В този нов продукт двете технологии съвместно се допълват.

Фотоволтаиците имат ефективност между 8-15%, което означава че останалата част от енергията на слънцето остава неизползвана. Но при вграждането им в Solar Duct PV/T този показател се подобрява с около 10%. SolarWall са разработили новата система на принципа на когенерацията. Това е един вид надграждане на добре познатите на пазара продукти SolarWall system, наложили се вече от няколко десетки години. SolarDuct PV/T предлага удачна комбинация от фотоволтаични клетки и улавяне на слънчевата топлина с помощта на един модул, който да произвежда едновременно електричество и топлина.

Оригиналната система SolarWall
представлява перфорирана метална обшивка, която се поставя на южните и западни фасади на сградите и когато въздухът преминава през миниатюрните отвори, той се затопля от нагретия от слънцето метал, след което с помощта на подходяща система на вентилация се вкарва в сградата предварително затоплен. По този начин се намаляват разходите за отопление на сградите с около 60-75%. През лятото горещия въздух се отвежда и по този начин силно огряваните фасади се поддържат по-хладни, отколкото биха били ако са изложани на слънце. Резултатът отново е редуциране на разходите за климатизация.

При комбинирането на двете соларни технологии се повишава с 10% ефективността на самите фотоволтаици, която е силно зависима от температурата, както е добре известно, тъй като нагретия въздух се отвежда. Показаните на снимката модули са разработени така, че да получават максимално количество светлина и същевременно лесно и удобно да се монтират на плоски покриви и да се скалират лесно.

Двойнодействащата система Solar Duct PV/T се изплаща много бързо, тъй като освен че генерира електричество, се намаляват и самите енергийни разходи на сградата.

По материали от: Inhabitat

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, алтернативни енергийни източници, енергия за дома, енергоспестяване, охлаждане, производство, слънчева енергия, слънчеви панели, соларна енергия, соларни панели, Технологии за дома, топлообмен, фотоволтаични панели, фотоволтаични соларни клетки, фотоклетки, чиста енергия

 1. Супер, за цена да не питам ли 🙂

 2. Севдалина Пеева
  04 Jul 08
  9:41 pm

  Няма проблем – фирмата има представителство за Европа в Париж, на сайта има галерия с обекти, които са изпълнени в Германия, Унгария, Турция и Гърция.
  На линка има форма за запитвания:
  http://solarwall.com/en/company-info/contact-us.php
  При всички случаи параметрите на конкретните проекти ще се различават, според локацията, конкретната сграда и т.н.

 3. […] Слънчева когенерация (2) […]

 4. George Kanev
  31 Jul 09
  11:52 am

  Това е нещо хубаво, но за да стане прекрасно трябва да има убедителен (ефективен) акумулатор на топлината и такъв за електоенергията…..Има ли такива..?

 5. Tonchev
  17 Aug 10
  5:04 pm

  Една по-ефективна когенерация/тригенерация е, когато се използва вода на пътя на слънчевите лъчи, преди слънцето да попадне върху фотоволтаиците. Водата (също и с антифризни добавки) изпълнява едновременно поне три функции:
  1. Като филтър на загряващите фотоволтаика инфрачервени лъчи (увеличава кпд на фотоволтаика, защото не допуска нагряването му)
  2. Като топлоакумулатор (акумулатор на енергия)
  3. Като топлоносител (към топлообменик за отопление/охлаждане)

  Вижте в действие един подобен патент на
  http://www.youtube.com/watch?v=gwWwLmiasLg

 6. Попов
  17 Aug 10
  10:37 pm

  Тончев, ти имаш предвид нещо като панела на Solarzentrum Allgäu.

 7. Tonchev
  18 Aug 10
  12:14 am

  В поста ми – не. На моето видео е показан слбънчев концентратор, покрит с прозрачен маркуч, в който има вода, а във фокуса на концентратора, с гръб към слънцето има фотоволтаик. Слънчевите лъчи минават два пъти през прозрачния маркуч и водата, преди да попаднат върху концентратора.

  Solarzentrum Allgäu.имат водно охлаждане на фотоволтаик с радиатор на гърба му. Те изобщо не използват слънцето като филтър за топлинните лъчи. На въпросното ми видео водата предпазва фотоволтаика от загряване, а германците охлаждат панела чрез топлообмен след нагряването му. Вие ще прецените кое е по-ефективно.
  Между впрочем, водно охлаждане на фотоволтаик имам аз в поне два мои патента, години (патентните ми заявки са от 2005) преди германците от Solarzentrum Allgäu

  Вижте им официалните патентни съобщения на
  http://v3.espacenet.com/publicationDetails/biblio?DB=EPODOC&adjacent=true&locale=en_ep&FT=D&date=20050630&CC=BG&NR=108507A&KC=A

  http://v3.espacenet.com/publicationDetails/biblio?DB=EPODOC&adjacent=true&locale=en_ep&FT=D&date=20050430&CC=BG&NR=108298A&KC=A

 8. Tonchev
  18 Aug 10
  12:16 am

  Слънчевите лъчи минават два пъти през прозрачния маркуч и водата, преди да попаднат върху ФОТОВОЛТАИКА, не върху концентратора.

 9. Попов
  18 Aug 10
  7:24 am

  Тончев, ти прочете ли връзката, която ти посочих? Там няма никакви концентратори.
  Има фотоволтаик, който отдолу се охлажда с вода. Така имаш когенерация – ток и топла вода.
  Иначе твоята идея я схванах, но мисля, че комбимодула на германците може би ще работи по-ефективно.

 10. Tonchev
  18 Aug 10
  11:38 am

  Попов
  Ти прочете ли моите патенти на линковете ? Там и в двата има водно охлаждане с радиатор на фотоволтаик – комбимодул. А германците нямат патент за техния комби модул, Тъкмо защото аз имам два много преди това.

  В поста писах за фотоволтаика с концентратора. Това не са идеи, а внедрени патенти. Даже ти дадох клипче да видиш как работи де факто.

  Ако смяташ, че комбимодулът е по-ефективен – аз съм съгласен, не само защото също е мой патент. Но в Испания, например, в една болница, внедрихме когенерацията с концентрацията.

  Това са само два вида слънчеви когенратори, които съм патентовал. Всеки от тях се прилага в комбинация и с други неща. Затова, в определени случаи, единият може да е по-ефективен, а другият обратно. Имай предвид, че комбимодулът не може да постигне висока температура на водата и затова аз използвам в единия патент и термопомпа –
  патент BG 65691 – http://www.b2b.bg/65691.pdf

  А с концентраторът се постига по-висока температура и термопомпа не винаги е нужна.. Концентраторът работи по-добре при повече пряка светлина, а комбимодулът може да работи при всякакава, но с по-ниска темепература.

 11. Попов
  18 Aug 10
  1:04 pm

  Тончев, моля за извинение, разсеял съм се нещо. Прав си. 🙂

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>