GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Подземни вакуумни системи за събиране на отпадъците

October 4, 2011

В Стокхолм функционира  първата в Швеция автоматична система за събиране на отпадъците, инсталирана от инженеринговата компания Envac. Тя е инсталирана под земята и изпразва кошчетата за отпадъци автоматично, когато се напълнят до определено ниво. Това гарантира, че никога няма да има разпилени отпадъци около тях, ако не бъдат изпразнени своевременно. Системата е разположена в един от парковете на шведската столица – Mariatorget и има 6 рецепторни станции.

„Този проект е изключително важен за нас, тъй като това е първият случай, когато такава система се ползва в публично парково пространство. Тук има изключителна необходимост от подобно решение, особено през лятото, когато хората масово ползват парка, събират се и се хранят, употребяват голямо количество напитки. След тях остава неизбежно голямо количество отпадъци.“ – казва Joakim Karlsson, Маркетинг менажер и вицепрезидент на Envac Scandinavia AB.

Системата на самопочистващите се кошчета използва вакуумната технология на Envac. Рецепторните станции (кошчетата) са снабдени със сензор за ниво, който подава сигнал при достигането на определеното ниво и задейства специална клапа, при което отпадъците биват всмукани в тръбопровод под земята и доставяни до контейнер в колекторния терминал(също под земята).

Контейнерът се изпразва на всеки 14 дни, като се издига до нивото на земята със специална хидралвична платформа. След това отпадъците се превозват по конвенционалният начин с камион до инсиниратора в Högdalen, в южната част на Стокхолм, където при тяхното изгаряне се добива топлина и електричество. Системата е конфигурирана така, че да позволява свързането на допълнителни рецепторни станции  в околните сгради или нови кошчета в парка.

Envac UK Ltd спечели приза в категорията за Отпадъци на Sustain Magazine Awards 2011. Базираната в Wembley компания, която е единствената, предлагаща в UK подземни вакуумни системи за управление на отпадъците, победи в конкурса 4 конкурентни участници заради революционния си подход, демонстриран в жилищния район Forum House на Wembley City. Откакто системата на Envac работи тук, въглеродните емисии, генерирани от автомобилите, извозващи отпадъците в квартала, са намалели с 90% (!), а нивото на рециклиране е достигнало стойност , двукратно по-висока от средното за Лондон.

Още много квартали и райони в UK очакват да внедрят подобни подземни вакуумни системи до края на 2011 година в своя стремеж да повишат комфорта на обитателите си, както и да намалят отрицателното въздействие върху околната среда при традиционното събиране и извозване на отпадъците.

Envac имат поръчка за изграждане на още една подобна система и в жилищния квартал Hammarby Sjöstad на Стокхолм. Тя ще включва 7 рецепторни станции на пристанището и изграждането и започва тази есен.
Envac са доставяли такива вакуумни системи и самоизпразващи се кошчета и в жилищните райони Nissastrand в Halmstad, Швеция и в центъра на холандския град Almere.

По материали от: recyclingportal.eu

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: waste to energy, Екология, зелени градове, отпадъци

 1. Драгомир
  11 Oct 11
  3:24 pm

  А тази вакумна всмукателна система колко ли електроенергия похабява на вятъра? Все едно за да преместиш шепа монети на разстояние 2 метра, то вместо да ги пренесеш в шепа, да използваш прахосмукачка. Вярно наистина няма изгорели газове.

  Удобството е наистина много по-голямо, а и заетите хора са по-малко, ама какво от това – огромен по-голям разход на енергия.

 2. ktamen
  11 Oct 11
  5:51 pm

  Енергията при експлоатация едва ли е по-голяма от тази, която би изразходило боклукчийското камионче (в Швеция имат много готини електрически камиончета за боклук), а като се прибави и спестената заплата на работника, който иначе щеше да изпразни кошчето – според мен системата е ефективна.
  Ако периодично на определени места се появяват шепи с монети е по-добре да се измисли някаква машинка, която да ги събира на едно място, а не някой, на който трябва да му се плащат заплати и осигуровки да обикаля всеки ден и да ги събира ръчно.

 3. Tonchev
  11 Oct 11
  6:37 pm

  да знаете, че каквито и камиончета да има за боклук, ако няма цигани ще потънем. Засега у нас е по-добре да има хляб за циганите, а не автоматизирано почистване.

  Иначе, за боклуджийските коли е най-удачна хибридната система с хидравлични регенеративни спирачки – виж на

  http://novadrive.eu/vehicles/new-patented-hydraulic-hybrid-car-system/36/?lang=bg

 4. ktamen
  11 Oct 11
  7:01 pm

  Добре, че е тончев да ни ги обясни нещата, че без тончев и цигани за къде сме.

 5. Tonchev
  12 Oct 11
  12:00 am

  Нали знаеш кои са знаещите и кои са обективните критерии за това. Но и да не знаеш, може да пишеш. Не всички са доказано знаещи и можещи.

 6. Драгомир
  12 Oct 11
  9:32 am

  ktamen ако в паркът се използват отделни миниатюрни боклукчийски камиончета (което обикновено са гарирани някъде в края на парка), задвижвани от електричество, то консумацията на енергия ще е много по-малка. Ако се използва същия камион, който събира боклука по улиците – тогава напълно си прав, че нямаме никаква икономия.

  Относно това, че „а като се прибави и спестената заплата на работника, който иначе щеше да изпразни кошчето“, то аз вече го казах. Това са спестени пари (от заплата), а не спестена енергия.

 7. ktamen
  12 Oct 11
  2:15 pm

  Камиончетата наистина са миниатюрни (приличат малко на детски) и вероятно потребяват много малко енергия, но и тази вакуумна система едва ли потребява повече. Доколкото разбрах от текста „прахосмукачката“ само поддържа някакъв малък вакуум и едва когато трябва да се изпразни някое кошче се отваря клапа и „прахосмукачката“ се натоварва, през останалото време сигурно се включва рядко само за да компенсира влезлия през разни пролуки въздух. Не искам да споря, а и не съм запознат с подробностите, така, че не знам със сигурност кое консумира повече енергия.
  Малките камиончета със сигурност са много по-неефективни от големия дизелов камион, защото трябва доста да обикалят със смешен товар.
  А иначе шведите са доста напред с управлението на боклука. Така например в кошчетата почти няма бирени кутийки и пластмасови шишета, защото за тях се плаща PANT (нещо като депозит) затова си събираш кутийките и като отидеш пак в магазина ги пускаш в един автомат, който ти издава бележка за определена сума. Автомата е доста „интелигентен“ – ако шишето няма капачка не го приема затова дори капачките не се изхвърлят.
  „Сметището“ също е доста интересна площадка. Ако занесеш там несортиран боклук трябва да платиш доста голяма сума да го приемат (май беше около 30ст за килограм). Боклука в нашия квартал (тамошната циганска махала за българи негри и др. подобни) не се изхвърля директно в кофа, а в малка постройка (подобна на трафопост) има няколко люка с надписи и картинки за да знаеш кой боклук в кой люк да го пуснеш. По този начин е невъзможно някой да отиде да рови в боклука и да го пръсне. Има много какво да научим от шведите и затова предполагам, че добре са си направили сметката с тази вакуумна система.

 8. Tonchev
  12 Oct 11
  3:53 pm

  За да се направи у нас такава вакуумна система за боклука ще трябва да инвестират общините ktamen. А те имат далеч по-важни неща да инвестират и да крадат.

  Драгомир казва по-реалистичното с електрически камиончета, които могат дадат и работни места в наши фабрики за ел транспортни средства. А най-добре е те да се захранват от слънцето. Било от стационарни, било от бордни, било и от двата вида системи виж как на

  http://drivetek.eu/cars/solar-powered-electric-cars/119/?lang=bg

 9. Манчев
  27 Nov 11
  12:55 am

  Това с електрическите вакумно-автоматични тръбопроводи е по-рационално, защото с нищо не се пречи на околната среда, докато електрическите камиончета, а още повече с горивните двигатели, са потенциално /за горивните постоянно и многократно
  повече/ опасни. А пък ако се зареждат от слънцето, въобще е несравнимо по-добро
  от това, с което използваме сега. Но! Какво ще стане с допълнителните безработни
  не само цигани, ами и много като нас? Колкото повече механизация, толкова по-малко работни места. Това както и да коментираме, няма да оправим.

 10. Tonchev
  27 Nov 11
  4:47 pm

  Автоматизацията и компютрите се главна причина за ръст на безработицата. Това е световна тенденция на капитализма.
  Спасението е в знанието. Неграмотните не могат да правят автоматизация и компютри – те могат да гледат телевизия и и да правят бунтови и възстания – вижте сега арабите …., а ние сме след тях по търпение

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>