GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Птиците с по-големи мозъци са облагодетелствани от края на комунизма в Източна Европа

September 18, 2011

Всичко е в главата – пойните птици с по-големи мозъци са облагоделствани от края на комунизма в Източна Европа, съобщава ScienceDaily. Според изследване, публикувано в Biological Conservation броят на пойните птици с относително по-големи мозъци е нарастнал след 1989/1990 година в Източна Германия и Чехия.

Изследователи от немския Biodiversity and Climate Research Centre (BiK-F) и чешкия Charles University, заедно с Dachverband Deutscher Avifaunisten (Федерацията на орнитолозите в Германия) са сравнили тенденциите в разпространението на различни видове птици в различни части на Европа. Увеличаването на популацията на птиците с по-големи мозъци се обяснява с техните по-добри способности да се адаптират към резките социално-икономически промени в средата, настъпили сред края на комунизма.

Изследването обхваща разпространението на 57 вида птици в периода 1991 – 2007 година. Най-значително увеличение на популацията на птиците с по-големи мозъци се наблюдава в Чехия, по-умерено нарастване – в Източна Германия и няма изненение в Западна Германия. Това значително разминаване в тенденциите между „Запада“ и „Изтока“ насочва изследователите да търсят причините в промяната на социо-икономическите условия след 1990 година в страните от източния блок.

„Относително по-големият размер на мозъка определя по-добрите познавателни способности на видовете и тяхната способност да се адаптират към промените в средатаи да използват новите възможности в своя полза.“ – обяснява д-р Katrin Boehning-Gaese от Biodiversity and Climate Research Centre и професор в Goethe-University във Frankfurt am Main.

Птиците с по-добри когнитивни способности са се възползвали от възможността да колонизират градовете в Източна Германия и Чехия. След 1989 година се увеличава площта на зелените площи и парковете в градовете, като в същото време нововъзникналата средна класа заселва новоизграждащите се предградия. Свраките, сойките и синигерите демонстрират голяма гъвкавост в поведението си и имат по-добри умения да съжителстват с хората.

По материали от: sciencedaily

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: биоразнообразие, градска среда, зелени градове

 1. ktamen
  18 Sep 11
  11:28 pm

  Преди месец научих, че пойните птици са си променили мелодиите в последните 30 години за да се нагодят към градския шум.
  По колко ли още начина им влияем без да го осъзнаваме.

 2. Tonchev
  19 Sep 11
  12:50 am

  ktamen-е, Престани да бъдеш повърхностен. Има милиони птици по света, които никога не са чували градски шум – даже и град не са виждали.

 3. ktamen
  19 Sep 11
  2:38 am

  И без всякакво съмнение тончев е назначил по едно зелено човече да не се отделя от всяка от гореспоменатите милиони птички и да му докладва дали птичката е чувала градски шум.

 4. Tonchev
  19 Sep 11
  7:36 am

  Да, точно така ktamen. Даже и разселват морските птици по язовирите – виж например гларусите на Доспат, защото там няма градски шум.

  Иначе еволюцията непрекъснато усъвършенства видовете, даже и птиците. Дотолкова, доколкото градският шум е част от средаята, то е възможно някои птици да са се променили, но става въпрос за бавна промяна във всички случаи.

 5. По-псевдонаучна статия от тази не бях чел от много дълго време!
  Вие сами казвате в коментарите, че тук става въпрос за градски шум или по друг начин може да се твърди, че увеличаването на урбанизацията може да доведе до биологични изменения и това е допустимо твърдение, но да се твърди че нарастването на мозъците има нещо общо със социалната организация – това е смешно. Още повече, че по време на комунизма производствената индустрия беше в повече от сега и мръсните заводи бълваха в повече.

 6. Tonchev
  19 Sep 11
  12:41 pm

  Прав си Антон Чипев
  Последните години се навъдиха много лъжливи научни статии. Това явлевие е заразително. Навъдиха се и много знаещи в контраст с опростяването на човечеството, насаждано от медиите.

 7. Драгомир
  01 Oct 11
  3:55 pm

  За това, че „опростяването на човечеството е насаждано от медиите“ съм напълно съгласен с Tonchev.

 8. Манчев
  26 Nov 11
  11:56 pm

  Ако пойните птички в източна Европа имат по големи мозъци от западните, не е от това, че са облагодетелствани, а напротив, много повече ощетени от времето на
  социализма /комунизъм никога не е имало, защото това щеше да е истинският земен
  рай и никой нямаше да иска да го разваля/. Драстичното влошаване на живота след промяната остави без препитание много хора и в контейнерите нямаше достатъчно хранителни отпадъци. Това наложи не само хората, но и птиците да проумяват как да се спасяват.И птиците поумняха и хората, но вече нищо не може да се направи.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>