GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Енергийната ефективност на компютрите се удвоява на всеки 18 месеца

September 20, 2011

Изследване на професор Jonathan Koomey от Университета в Станфорд показва, че енергийната ефективност на компютрите се удвоява на всеки 18 месеца и тази тенденция се наблюдава още от времето на първия компютър с общо предназначение – Electronic Numerical Integrator and Computer (ENIAC), който е създаден през 1956.

С помощта на Intel и Microsoft, професор Jonathan Koomey е успял да събере информация за компютърните устройства от 1956 година до днес и чрез своето изследване ревизира закона на Moore, според който мощта на компютърните устройства се удвоява на всеки 18 месеца. Всички подобрения, които повишават изчислителната мощ на компютрите – миниатюризиране на компонентите, капацитета и времето за комуникация между тях – допринася и за подобряване на енергийната ефективност.

Това ново откритие е от изключително значение за бъдещето на компютрите и устройствата, захранвани с батерии. С непрекъснатото увеличение на възможностите на компютрите и различните електронни устройства, едновременно се подобрява и тяхната енергийна ефективност – една толкова полезна тенденция във времето, когато ставаме все по-зависими от нашите умни електронни устройства.

В същото време, теоретично, все още е далеч границата колко електричество може да бъде спестено. През 1985 година, физиците предвидили, че енергийната ефективност може да се подобри с коефициент от 100 милиарда пъти, но досега е реализирано подобрение от едва 40 000 пъти.

По материали от: ecogeek

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Енергийна ефективност, зелена електроника

 1. крум
  20 Sep 11
  10:43 pm

  Този се е опитал да открие топлата вода. И нещо не е успял. Не знам как е решил, че от закона на Мур следва, че се удвоява енергиината ефективонст. Първо, Мур описва тенденция, според която на всеки 18 месеца се удвоява броят на транзисторите които могат да се изградят на една подложка при разумни разходи, а не удвояване на изчислителната мощ. И досега този закон грубо се е спазвал. Обаче по нкакъв начин performance per watt параметъра не се удвоява на всеки 18 месеца. Той расте стабилно от много години насам, но общият ефект е, че цялостната консумация се повишава и то стабилно.
  Ця

 2. Tonchev
  20 Sep 11
  10:59 pm

  Eнергийната ехфективнот без съмнение се увеличава, но консумацията расте с ръста на цялата производителност на компютъра.
  Ако производителността на компютрите расте по-бързо, а енергийната консумация по-бавно, саво тогава енергийната ефективност расте. но не всички ковпюгри са така. Например има такива с две видео карти. По-силната се включва, само когато по-слабата не може да свърши работа. Това е един прост начин да се подобри енергийната ефективност. Но има и други, Но те са дълги за обяснение.

  Вижте поне два патента за това:

  http://worldwide.espacenet.com/publicationDetails/biblio?DB=EPODOC&II=14&adjacent=true&locale=en_EP&FT=D&date=20090921&CC=TW&NR=M365495U&KC=U

  http://worldwide.espacenet.com/publicationDetails/biblio?DB=EPODOC&II=12&adjacent=true&locale=en_EP&FT=D&date=20110825&CC=US&NR=2011204837A1&KC=A1

 3. Tomasz
  21 Sep 11
  1:46 am

  Ако сравняваме конфигурации от един и същ клас, бих казал 36~60 месеца за удвояване на производителността при същата консумацията (изключвам конфигурациите пригодени за игра).

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>