GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Еко-опаковка за паста за зъби

September 25, 2011

Поне веднъж всеки ден вероятно ви прави впечатление, колко неефикасна и неудобна е традиционната опаковка на пастата за зъби. Пластмасовите туби не позволяват да използвате цялото количество и ще се изненадате колко пари в крайна сметка изхвърляте с всяка използвана паста. Никой не си прави труда да отвори опаковката и да използва оставащото в нея количество, така че просто я изхвърляме в кошчето.

Ако опаковката SavePaste на дизайнерите Sang Min Yu и Wong Sang Lee се наложи на пазара, то вече никой не би изхлърлял неизползвано количество паста за зъби в боклука. Това просто и брилянтно решение позволява да се изцеди всяка капка от тубата. Но и има и нещо още по-важно – подобен дизайн би съкратил драматично материалите за опаковка, разходите за транспорт и количеството отпадъци.

В момента всички пасти за зъби се опаковат в картонени кутийки, които се изхвърлят моментално, щом пастата пристигне от щанда в банята. SavePaste-дизайнът не изисква външна опаковка. Това означава, че в транспортните контейнери могат да се съберат много повече туби, като по-този начин се съкращават разходите за транспорт и произтичащото от това замърсяване от транспортни емисии.

Тубата SavePaste позволява да се използва цялото количество паста за зъби в нея, без специални усилия за изтискване или разрязване на тубата. След което просто я изхвърляте за рециклиране. Просто и екологично! Освен това не виждам никакви причини подобни опаковки да не бъдат използвани за ред други продукти като слънцезащитни кремове и друга козметика.

Най-важното за навлизането в масова употреба на всеки нов дизайн е той да бъде максимално близък до вече добре познатото старо.  Така потребителите няма да срещнат сериозни проблеми при използването му.  SavePaste изглежда малко по-различно, но в действителност не би затруднила никого. Следователно може да се очаква по щандовете в недалечно бъдеще.

По материали от: gajitz

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: зелен дизайн, иновативни решения, креативност, отпадъци

 1. Joro
  26 Sep 11
  9:02 am

  Оригинално!

 2. Tonchev
  26 Sep 11
  11:00 am

  да наистина това са хитри и несложни решения. Но друг е въпросът какво мислят дизайнерите на паралелепипедните картонени опаковки.

  И най-важното – цената за потребителя. А масовите машини не са за триъгълни опаковки.

  От друга страна, на потребителя, (като купува нещо с две опаковки) подсъзнателно му се внушава, че това е скъпо. А всъщност тези пасти, кремове … са страшо евтини по себестойност. Във всички случаи опаковките им са със съиземерими цени..

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>