GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Хибридна покривна инсталация с рекордна ефективност

October 4, 2011

Турция не означава само сладникави сериали. Нов продукт на турската компания Solimpeks предлага уникално решение за домакинствата, които искат да разполагат със собствен източник на слънчева енергия. Компанията предлага хибридна инсталация, която обединява фотоволтаични панели с термо-модул, която генерира едновременно електричество и осигурява топла вода.

Термалният модул охлажда фотоволтаичните панели, с което освен че осигурява топла вода, оптимизира тяхната работа. Фотоволтаичните панели губят 0,5% от своята производителност за всеки градус, с който се повишава температурата им. При 10 градуса загряване се губят цели 5% от производителността на панелите.

Експериментите показват покачване на производителността на фотоволтаичните панели с 20% в сравнение с конвенционалните панели, както и топла вода с температура 60-70 градуса по Целзий. Хибридната инсталиция има две версии – PowerTherm, която е оптимизирана за производство на топла вода и РowerVolt, която е оптимизирана за производство на електричество.

Освен повишената производителност, системата има още едно голямо предимство – тя спестява площ, тъй като има комбинирано действие. Според изчисленията нуждата от електричество и топла вода на едно доматинство в Северна Европа могат да бъдат напълно задоволени от подобна комбинирана инсталация с площ от 25 кв.метра.

Solimpeks са изчислили още, че тяхната инсталация има много по-кратък срок за възвръщане на инвестицията от традиционните фотоволтаични системи, както и по-дълъг живот, тъй като високите температури се отразяват негативно върху продължителността на живота на фотоволтаиците.

Volther струва повече от една традиционна фотоволтаична инсталация, но съотношението цена/полза напълно компенсира по-голямата първоначална инвестиция.

По материали от: cleantechies

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: ВЕИ, енергия от слънце, фотоволтаични панели

 1. Атанас
  07 Nov 11
  8:12 pm

  Естествено че когенерация и много топла вода през лятото щото е престъпление лятото да загряваш вода с ток.

 2. Атанас
  14 Jan 12
  8:41 pm

  Ток и топла вода – кoгенерация от слънцето е супер и какво правят в БАН ,че не са направили българска разработка и да си е произвеждаме сами,ако е скъпо и това става http://greentech-bg.net/?p=3485 Дянков може би наистина трябваше да ги посъкрати малко след като немогат да направят поне това.

 3. Tonchev
  15 Jan 12
  1:02 am

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>