GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

65% от японците предпочитат да ползват по-малко електричество

September 23, 2011


(AP Photo/Koji Sasahara)

65% от японците предпочитат да ползват по-малко електричество и да понижат стандарта си на живот, но да бъдат затворени ядрените реактори в страната, съгласно представително проучване на влиятелния японски Mainichi Shimbun. В проучването не са включени граждани от най-засегнатите от ядрената криза префектури – Iwate, Miyagi и Fukushima.

60% от респондентите искат да бъдат спрени веднага най-опасните реактори. Най-голям дял от отговорилите, че желаят замразяване на ядрената енергетика в страната, попада във възрастовата група 20-40 години.

Само 6% от анкетираните считат, че съществуващите ядрени реактори трябва да продължат да работят и е възможно да продължи строителството на нови.

Междувременно във Франция беше погребан работникът, загинал при аварията в завода за преработка на ядрени отпадъци в Marcoule. Въпреки уверенията на компанията EDF и френското правителство, жителите на района са изключително подозрителни спрямо уверенията, че става въпрос за индустриален, а не ядрен инцидент.

Причината за това е, че районът на експлодиралата пещ е бил незабавно отцепен от военните, а местните пожарникари и полиция не са били допуснати да вземат участие в аварийната операция. Вместо това там са действали специални части от Nuclear-Radiological-Chemical-Bacteriological (NRBC). В същото време тялото на починалия работник, 51-годишния José Marín,е престояло 48 часа в хангара, не е било предоставено за аутопсия и е предадено на семейството в затворен ковчег с радиационна защита.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: АЕЦ, ядрена енергетика

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>