GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Шотландската компания SSE се оттегля от ядрен консорциум и се концентрира върху ВЕИ

September 23, 2011

Scottish and Southern Energy (SSE) днес обяви, че се оттегля от сделката за изграждане на нова ядрена електроцентрала в Шотландия. Енергийната компания оттегля своя 25% дял в NuGeneration Ltd (NuGen), където участва с още две компании – GDF Suez и Iberdrola. NuGen възнамеряваше да изгради нова ядрена централа край Sellafield, West Cumbria. SSE, която никога досега не е имала ядрен бизнес, възнамерява да се концентрира върху своите проекти за възобновима енергия.

Alistair Phillips-Davies, директор в SSE, каза: „Ние винаги сме били предпазливи по отношение на финансовите и други въпроси, свързани с развитието на ядрената енергетика. NuGen ще трябва да осигури много милиарди паунди до 2015 за своя ядрен проект, което ще ангажира огромни финансови и експерттни ресурси оттук нататък за всеки участник в консорциума.“

Антиядрените движения посрещат със задоволствто решението на SSE.
John Wilson, заместник-председател на Комисията по енергетика в Парламента на Шотландия, определи този ход на компанията като още едно доказателство, че изграждането на ядрени централи е останало в миналото. Според него, оттеглянето на SSE е в съзвучие с намеренията на шотландското правителство за развитие на ВЕИ и оттеглянето на страната от ядрената енергетика.

По материали от: bbc

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: АЕЦ, ВЕИ, енергия от ВЕИ, ядрена енергетика

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>