GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Urbee – хибриден автомобил, създаден изцяло с 3-D печат

October 1, 2011

Считате, че хибридите са автомобилите на бъдещето? А как ви се струва хибриден автомобил, който е отпечатан в буквалния смисъл на думата? Stratasys и Kor Ecologic неотдавна обединиха усилията си, за да създадат Urbee, първият в света автомобил, който изцяло е създаден чрез 3-D печат (чрез отпечатване на слоеве от материал върху предишния слой, докато се появи окончателния продукт) и още някои допълнителни производствени операции.

3-D -печат е технология, която е използвана и преди. Например Boeing я използва за производството на определени части за своите самолети. Компанията Bespoke Innovations използва 3-D печат за производството на външната част на анатомични протези за медицината. Но Urbee е първият изцяло 3-D отпечатан продукт с помощта на триизмерните принтери  Dimension 3D Printers и Fortus 3D Production Systems на Stratsys.

Urbee е изключително ефективен автомобил. Той участва в изданието за 2010 на X-Prize Competition, изминава  85 километра с един литър бензин на магистрала и над 40 километра в градски условия.  Може да се използва както бензин, така и етанол.  Засега няма никаква информация дали   Urbee ще влезе в масов опроизводство, но беше показан преди дни от  Stratasys на SEMA Show в Лас Вегас.

Дали това е началото на революция в автомобилостроенето е рано да се каже. Но при този нов процес не е необходимо да се изработват специални инструменти за  машинната обработка на частите и компонентите, както и самата машинна обработка, няма ръчен труд, което означава изключително ефикасна адаптивност при нужда от промени в дизайна.  Това са безспорни предимства пред традиционното автомобилостроене.

По материали от: fastcompany

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.

 1. mumintrol
  01 Oct 11
  11:48 pm

  Не се заяждам, но когато отпечатат лагери, сегменти и пружини – да се обадят :):):)

 2. Joro
  02 Oct 11
  8:38 am

  🙂
  Може и да може някои от тези – има втулкови лагери от сулфатен бронз… Нали сега нещата се правят с кратък живот? Метални неща се отпечатват от метални прахове със затапяне. Сегментите ще са въможни, пружините не знам – може да са от пластмаса.

 3. Tonchev
  02 Oct 11
  9:28 am

  3D печатът не е новост. Той уoобно се използва за композитни материали. Чрез този печаj могат да се направят доста автомобилни части на кола с ДВГ, Но за електрическа кола могат да се напарявт повече части от нея. И това има просто обяснение. Ел колата, по принцип, има в пъти по-малко части, от такава с ДВГ.
  И затова не е сложно да се направи на принципа „kit-car“

  вижте видео на тая тема
  http://www.eldrive.eu/

 4. Роза
  26 Oct 11
  4:09 pm

  Тази кола много ме радва , но едва ли ще видя някъде такава , а пък да не говорим да се повозя.

 5. […] Greentech-bg Share this:TwitterFacebookLike this:LikeOne blogger likes this post. This entry was posted in […]

 6. Атанас
  03 Dec 11
  5:54 pm

  Това е най-евтиният вариант засега http://www.youtube.com/watch?v=7zl0Q5XYeRo&feature=related и 50% намаление на разхода на гориво с 400лв. е революция.Това също е добро но скъпо http://www.youtube.com/watch?v=ewhLg0OoheA&feature=related
  Ел.колата е добра ако се продава до 10.000евро http://bnt.bg/bg/news/view/50175/ruski_hibriden_avtomobil_stava_vse_po_populjaren плюс фотоволтаици на покрива и преден капак.А това нещо http://www.greentech.bg/?p=19282 да е генератор за ток за ел.колата вместо да се напъват да задвижват кола с него. world.de/flashcms/autos/bg/bg_autos_popup.htm този ДВГ на фолсвагена 1л.на 100км. може да е просто динамо и акум.батерия може да е само ултракондензатори като буфери обиращи излишният ток от динамото при спиране и потегляне или се комбинират двете Li-on – ултракондензатори .

 7. Атанас
  03 Dec 11
  5:56 pm

  http://www.dw-world.de/flashcms/autos/bg/bg_autos_popup.htm този ДВГ на фолсвагена 1л.на 100км. може да е просто динамо

 8. Joro
  03 Dec 11
  7:02 pm

  Лековерен се Атанасе, ама нищо.

  Първият ти линк с табаков – т.нар Браун газ (нещо като червен живак и зелен хайвер) за да се получи изисква енергия /за електролизата/. Нея отде я земаш? Ай да не се връщаме във филма за водородната печка.
  Вторият линк – оня професор от ДПС не знам къв е специалист, обаче е ба ти наглото парче.. 1. Виж какво е направил – 1/ намерил е каталог на Конрад от 1999 г. после си е купил за стотина марки горивната клетка заедно с моделчето /сега тези китове са по-евтини/ и го патентова при нас туземците. Чувствай се горд – ти помагаш на хора като него да са това което са

 9. Атанас
  04 Dec 11
  5:54 pm

  Joro – енергията/за електролизата/ се взема от динамото на колата т.е.колата си върви на бензин а водорода е само “добавка“ към горивото.Бензина има формула С17Н18 и тези 18молекули водород “експлоадират“ в цилиндъра и движат буталата.Ето ти линк да четеш http://www.greentech.bg/?p=23539 как са го направили ВТУ „Т.Каблешков“ с ръководителят на екипа доц. Иван Петров ,и те ли са “измислят“??

 10. Tonchev
  05 Dec 11
  12:07 am

  Атанас – засега принципите на термодинамиката са все още валидни- Така че енергия от нищото няма да вземем. Но можем да вземем безплатна възобновяема енергия и да я трансформираме, в такава, каквато ни трябва – даже и за транспорт – виж видео за това

  http://novadrive.eu/?lang=bg

 11. Атанас
  05 Dec 11
  6:42 pm

  Тончев – всяка кола има динамо постоянно произвеждащо ток и този ток се използва за електролиза на водата за да се получи водород който постъпва в цилиндрите и обогатява горивната смес и това намалява разхода на гориво до 10% според ВТУ „Т.Каблешков“ с ръководителят на екипа доц. Иван Петров ,а според Мирчо Табаков до 50%.Иначе ако йо-мобила се продава до 9-10евро ще си купя http://bnt.bg/bg/news/view/50175/ruski_hibriden_avtomobil_stava_vse_po_populjaren защото първите 50-60км. се минават на ток и после се включва ГЕНЕРАТОР -ДВГ който произвежда ток за ел.моторите на ел.колата

 12. Tonchev
  05 Dec 11
  10:19 pm

  Атанас-е От нищо нещо не става. Колата, за да върви ѝ трябва постоянно свежа енергия, Освен в случаите на регенеративните спирачки

  Най-чисто е да се ползва слънцето
  Виж видео на

  http://greenclips.eu/bg/electric-cars/solar-e-car-solextra-tm/88/

 13. Атанас
  07 Dec 11
  8:51 pm

  Тончев – фактите са http://www.greentech.bg/?p=23539 как са го направили ВТУ „Т.Каблешков“ с ръководителят на екипа доц. Иван Петров и на същият принцип е това http://www.youtube.com/watch?v=7zl0Q5XYeRo&feature=related и 30-40% намаление на разхода на гориво с 400лв. е революция

 14. Tonchev
  08 Dec 11
  12:42 am

  Атанас-е Турбокомпресорът на всеки дизелов мотор може да даде икономия до 40%. Ако компресорите са електрически става много евтино – примерно 90 евро. Ако дизелов мотор има неелектрически турбокомпресор, то електрически може да го подпомага при ниски обороти например.

  Виж видео на една автомобилна система с интелигентно управляван двутурбинен електрически компресор по мой патент:

  http://greenclips.eu/bg/patented-vehicle-solutions/intelligent-biturbo-electric-supercharger/221/

 15. […] материали от: fastcompany, greentech-bg Share this:TwitterFacebookLike this:LikeBe the first to like this […]

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>