GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Лампа с часовников механизъм

July 12, 2008

Младото дизайнерско студио от Швейцария Postfossil предлага нещо наистина интересно – лампа с часовников механизъм. Неслучайно са отличени с награда на salone satellite 2008 през април в Милано.
Тяхната First light reading lamp се навива като часовник и е снабдена със зъбни колела и махало. Когато ви е нужна светлина за четене, просто издърпвате махалото – като при часовниците с кукувички и го правите толкова често, колкото е нужно.Тази идея освен изключително практична, носи и послание, като напомня за нашата наркотична зависимост от енергия.

Както отбелязват от Inhabitat „като дизайн лампата би се вписала в интериор на филм от Stanley Kubrick от 70-те. В нашият свят, програмиран и изпълнен с микрочипове, да се наблюдава как работи механиката е истински омагьосващо. Дали след време нашите домове ще бъдат пълни с подобни кинематични устройства и ще напомнят швейцарски часовници с кукувички? Трябва просто да изчакаме следващите проекти на Postfossil”.

Аз лично много харесах и друг продукт на студиото – преносимата нощна лампа „good night eileen” на дизайнерката Christine Birkhoven.

Концепцията илюстрира находчиво вечния принцип, че „всичко ново е добре забравено старо”. Вдъхновена е от старите газени/маслени лампи, които се пренасяли в дома там, където са нужни в дадения момент. Това определя и използването на керамика за изработване на тялото. Преносимата част се зарежда от базата чрез магнитна индукция, а светлината се генерира чрез модерната и икономична LED технология.

По материали от: Inhabitat

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативни енергийни източници, безжичен пренос на електричество, възобновима енергия, генератори, енергия за дома, зелен дом, зелен офис, иновативен дизайн, осветление, Технологии за дома, чиста енергия

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>