GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

“Анаконда” генерира енергия от вълните

July 14, 2008

Морските и океанските вълни притежават достатъчно енергия за да осигурят 2 трилиона вата електричество. Това е изчислено от службата за Energy Efficiency and Renewable Energy към Енергийния департамент на САЩ. Но за да се конвертира тази енергия са нужни херкулесовски усилия.

Ново съоръжение, което може да направи решителна крачка в тази посока, е конструирано от базираната във Великобритания Checkmate SeaEnergy . Наречено много находчиво „Анаконда”, то представлява дълга каучукова тръба, пълна с вода и затворена в двата си края. В момента има действащ един малък прототип, но евентуално за промишлени нужди модулите ще бъдат с дължина около 200 метра и диаметър 7. С подобни размери всеки отделен модул ще генерира 1 мегават електроенергия на стойност от около 12 цента на kWh.

Едномегаватовата „Анаконда“, изработена от 110 тона каучук, ще бъде по-лека и по-евтина в сравнение с всички други съоръжения за добив на енергия от морските вълни. Професорът от Университета в Southampton John Chaplin, който участва в тестовете на прототипа, казва също, че „Анаконда” има като предимство простотата на конструкцията, характеризираща се с малко движещи се части, което означава много лесна поддръжка. Тъй като основният материал, от който е изработена, е каучук, „Анакондата” ще може да издържа на всякакви външни условия. Въпреки, че все още не е правен тест в реални условия, Chaplin е убеден, че тяхното „интуитивно убеждение, че съоръжението ще издържи на големите вълни, ще се потвърди”.

„Анаконда” плува хоризонтално точно под повърхността на водата, в единия си край е прикрепена към дъното. Тя посреща вълните с единия си край и има монтирана турбина на срещуположния. Когато насрещните вълни достигат челно тръбата, се образува деформация, която се движи по протежението ѝ със същата скорост, с която се движат вълните. Деформацията става все по-голяма с приближаването към турбината и я задвижва с максимална мощност.

В момента се тества прототип с диаметър 25 сантиметра и дължина един метър. „За момента се потвърждава това, което е теоретично предсказано” – казва Chaplin.

Roger Bedard от неправителствения Electric Power Research Institute казва, че въпреки че технологията е в начален стадий на развитие, може да се очаква в следващите години половината от нужното за САЩ електричество /250 тераватчаса/ да се генерира от енергията на морските вълни, почти толкова, колкото се добива от ВЕЦ-ве в момента.

Конкуренция в сектора за добив на електричество от вълните реално има – някои от съществуващите технологии вече са комерсиализирани. Шотландската Pelamis Wave Power’s „потопи” във водите край Orkney своята инсталация още през 2004 г. и доставя добитата електроенергия на електропреносната мрежа. Край бреговете на Португалия през октомври 2007 бяха пуснати в експлоатация нови 3 съоръжения на Pelamis от 750 киловата всяко . Същевременно по различни проекти работят Finavera Renewables от Vancouver,шотландската AWS Ocean Energy и Ocean Power Technologies от Pennington, NJ.

Ние също вече сме представяли различни разработки – изключително ефективната приливно-хидравлична технология на израелската компания S.D.E. ; тестваната край бреговете на Тасмания Biowave ; най-голямата до момента турбина, потопена във водите на Северна Ирландия от Marine Current Turbines

По материали от: Тechnology review


Credit: Engineering and Physical Sciences Research Council, UK

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: ocean power, алтернативна енергия, алтернативни енергийни източници, възобновима енергия, генератори, електричество, иновативен дизайн, хидравлика, чиста енергия

 1. […] “Анаконда” генерира енергия от вълните (0) […]

 2. […] “Анаконда” генерира енергия от вълните (1) […]

 3. Боян Манчев
  19 Oct 09
  12:28 am

  В постовете досега не съм намирал за какво време точно се добива въпросната енергия, а ми е необходимо, и нямам нужното време, за да откривам отговора. Бихте ли се погрижила завбъдеще да присъства съответната информация?
  Не остава нищо друго освен да благодаря предварително.

 4. Севдалина Пеева
  19 Oct 09
  9:07 am

  Боян Манчев, тук става въпрос за мощност. Когато съоръжението работи съответното количество часове се получава количеството енергия – теоретично при 1 MW мощност за един час добитата енергия е 1 MWh = 1000 киловатчаса. Това е теоретично, но все още става въпрос за тестове и симулации, така че по-точна информация никъде не можах да намеря.

 5. Боян Манчев
  19 Oct 09
  9:48 am

  По-удобно ми е да използвам неучтивата форма на общуване. Та извинявай! Определено не се заяждам – само не разбирам споменатите мощности за какъв период от време се добиват, а наистина ще ми е много полезно да знам със сигурност поне предвижданите времеви стойности за единица от мощността.

 6. Севдалина Пеева
  19 Oct 09
  10:50 am

  100 евро и курсовата ти работа е готова, мой човек. За утре ли я искаш?

 7. Боян Манчев
  19 Oct 09
  10:12 pm

  :)) Не е курсова работа – от 27.06.09 мъча сите псевдодиректори на дирекции към сите или поне повечето министерства, до които можах да се добера, с много по-градивната и състоятелна идея да се осигури адекватен архитектурен конкурс на тема музей-център за изкуство в София. Проектът на победителя да се изпълни в сграда, можеща да поеме тази функция и по възможност сграда-културна ценност за страната, а не в искрения „билетен център“, който е избран в момента от поредната кохорта.

  Опитвам се да ги убедя (почти сам съм, забележи) колко полезен би бил за цялата страна един подобен конкурс. Сред множеството депозирани текстове в различните институции има и една моя концепция за такава сграда. Нужната ми информация би я направило още по-издържана.

  А всъщност е повече от препоръчително да се включиш и ти в инициативата, понеже както знаем, една птичка Пролет не прави и поради тази причина вече четвърти месец се чудят разните му псевдослужителчета как да ми бият шута. Кохортата е здрава и ще се реализира нещо, за което липсващото вече общество в държавата ще плаща неусетно (несъзнавано) после дълги години.

  Малко бяхме, а доколокото мога да преценя, за момента съм останал май само аз.

  http://bgpetition.com/za6to_pak/view.html
  имейл: boyan7man4ev@yahoo.com
  мобилен: 0898 891150

 8. Боян Манчев
  20 Oct 09
  9:19 am

  Погледнете какво постнах в един от блоговете на WhATA:

  Боян Манчев (19 октомври)

  Напишете, моля ви, колко квадратни метра е площта на Захарна фабрика. От 27.06.09 до момента какво ли не съм направил за адаптирането на сградата ѝ към музей-център за изкуство, но абсолютно никой (с изключение на Мартин Ряшев, разбира се, чиято активност по въпроса не е особено похвална, но поне я има) не иска и пръстчето си да мръдне, та барем в гнусното подобие на държава, в което живеем, да се случи най-сетне нещо свястно. Натискат всички инфантилните си задничета по лъскавите офисчета на шефовете си, спомагат за появата по улиците на още унижения за всеки архитект, кефят се на обилните си заплатки и живеят в пълна изолация, водейки “активния” си обществен животец.

  Разберете ме поне вие, моля ви!
  Докато всеки помага на жалкото съществуване да продължава, ТО СЪВСЕМ ЕСТЕСТВЕНО ЩЕ СИ ПРОДЪЛЖАВА, ама това е жалко…..нали?! Няма да ви занимавам с подробности около псевдообщественото обсъждане на Бойкокадиновото антитворчество.

  Важното в случая е ОДОБРЕНИЕТО на пошлия му проект от Европейското икономическо пространство преди всичко в лицето на Норвегия. Ще си имаме най-големия билетен център на градския транспорт в цяла Европа! Ура!…..А на портите му ще пише: “Музей на съвременноТО изкуство София”! Каква чудесна метафора – разказхме им играта на европейците ПАК………от Таджикистан (Байганьовата)!!

  Бях около 8-9 (изпуснах им бройката вече, повярвайте ми) път в Министерство на културата, където бях изпратен след посещение на АОП. В министерството съм депозирал около 10 текста…..Бях и три пъти в Министерски съвет, а там г-жица Анна Иванчева (секретарката на Бойко Борисов) обеща да уреди лична среща с министъра на културата Вежди Рашидов…Тогава ѝ повярвах….Последно бях в Министерство на финансите, а после в Норвежкото посолство…..В България свястните хора са кът..

  имейл : boyan7man4ev@yahoo.com
  мобилен : 0898 891150

 9. Боян Манчев
  20 Oct 09
  9:24 am

  И пак да питам – там, където енергията е въвеждана в мощност се има предвид, че мощността се добива за един час, нали?

 10. Севдалина Пеева
  20 Oct 09
  10:25 am

  Мощността си е мощност – ако е 1 мегават, то за един час количеството енергия, която ще произведе съответната инсталация е примерно 1 мегават час.
  Представи си един електроуред с мощност 1 киловат – ако работи 1 час ще изконсумира 1 киловатчас електричество, ако работи 10 часа – ще изхарчи 10 киловатчаса.
  В единия случай имащ мощност на генериране, в другия на харчене.

 11. Боян Манчев
  20 Oct 09
  10:30 am

  Ясно. Благодаря!

 12. Боян Манчев
  20 Oct 09
  11:01 am

  ,

 13. Tonchev
  05 Mar 10
  12:06 pm

  Анакондата реверсивно ползва бионична технология на водна змия. Тя не улавя, и съответно, не преобразува всичката вълнова енергия на водата, която я заобикаля.

  В мой патент също използвам бионичен модел, но на комбинация от водна змия и много риби (перки на риби) Той е много по-производителен, просто защото преоразува повече водна енерегия

  Вижте му видеото на
  http://www.youtube.com/profile?user=miscbeep#p/u/60/6tWbtYt5m2c

 14. Tonchev
  05 Mar 10
  12:11 pm

  „Пеламис“ е техноогия, която прилича на моята. Но и тя има същия недостатък като на „Анаконда“ – не улавя енергията на преминаващата вода около нея
  Този недостатък е избегнат в мой патент от 2008 г.

  Вижте го на долния линк

  http://www.youtube.com/profile?user=miscbeep#p/u/60/6tWbtYt5m2c

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>