GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Стартира строителството на соларни централи в Силистренско и Ловешко

November 19, 2011

Снимка: Георги Кожухаров

Американската компания AES Solar ще изгради група от 7 фотоволтаични електроцентрали с обща инсталирана мощност от 20.6 мегавата в близост до Силистра. Изграждането на парка ще бъде финансирано с 48 млн. евро от Societe Generale Експресбанк. Това съобщиха от централата на банката в сряда.

„Успяхме да създадем подходящ модел за предоставяне на проектно финансиране в различни сектори на икономиката“ – казва Мария Русева, изпълнителен директор на Societe Generale Експресбанк – “ Това ни дава възможност да бъдем полезни и в рамките на стратегията на Европейския съюз за производството на енергия от възобновяеми източници.“

Първата от електроцентралите на AES Solar с мощност 3.8 мегавата е вече в експлоатация от началото на тази година. Останалите 16.8 мегавата са в процес на изграждане и ще бъдат завършени до май догодина.

През 2009 г. AES откри вятърен енергиен парк край Каварна на стойност 270 млн. евро. Той е съвместен проект между компанията и българско-германската фирма Geo Power. Очаква се вятърният парк да достигне капацитет на производство на енергия от алтернативни източници до 330 МW. Паркът е с 52 турбини, всяка с капацитет от 3 МW, и може да произвежда до 340 GWh електроенергия на година. В рамките на проекта бяха разкрити 20 нови работни места.

AES, която инвестира основно в алтернативни и конвенционални източници на енергия, е вложила над 1.5 млрд. евро в България, което ѝ печели и водещата позиция на инвеститор у нас.

Източник: capital.bg

Фотоволтаична електроцентрала за 50 млн. лв. ще бъде изградена върху 500 декара общинска земя край град Летница, област Ловеч. Инвеститор в проекта е южнокорейският гигант Samsung, най-големият производител на електроника в света. Изпълнител на инициативата е немската фирма „Шнайдер“. Слънчевата централа ще е с номинална мощност от 14,5 мегавата. Очаква се строителството ѝ да започне до дни и трябва да приключи за 8 месеца. В него ще бъдат наети с договори 50 местни жители. Немски екип вече е приключил геодезичните изследвания на терена, научи наш екип. Информацията бе потвърдена от кмета на община Летница д-р Красимир Джонев.
Според него към соларния парк ще бъдат изградени три нови електродалекопровода.

До 40 нови работни места ще осигури той на района. „Обектът е висотехнологичен!“, коментира лаконично д-р Джонев въпроса дали слънчевата централа ще премахне безработицата в общината.

Източник: trud.bg

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: ВЕИ, енергия от ВЕИ, енергия от слънце, фотоволтаични централи

 1. alarmabg
  19 Nov 11
  7:07 pm

  Честно казано с 40 работни места едва ли ще намалее безработицата дори и в град като Летница.Нека да не забравяме че основният приоритет за прехраната там са кражбите, за това не е лошо да се обмисли охраната и наблюдението особено в по тъмната част на денонощието.

 2. mumintrol
  20 Nov 11
  11:33 pm

  Така, а сега кажете този соларен парк с колко ще ми вдигне сметката за ток?

 3. Драгомир
  25 Nov 11
  11:13 am

  Защо се правят такива соларни паркове? В смисъл тези с огледала не са ли икономически по-изгодни и с доста по-дълга експлоатация.
  Освен това огледалните соларни паркове имат това предимство, че част от частите може да се произвежда в България (защото не са толкова високо технологични като технология).

 4. Joro
  26 Nov 11
  1:24 am

  Ок, но какво правим при дифузна (облачно време) светлина?

 5. Ender
  28 Nov 11
  1:15 pm

  Защо продължавате в сайт за еко технологии да пускате статии за технологии които нямат много общо с екологията ?
  Имате си глави на раменете гледали сте техническите показатели на соларните панели и прекрасно знаете че не са екологични. Ако е за да има по някоя и друга статика, ок, явно сайта няма за цел да популяризира нищо друго освен самия себе си.

 6. Tonchev
  28 Nov 11
  11:22 pm

  Целогодишно и евтино и природосъобразно се прави ток само от хидрокинетика. Нито слънцето, нито вятъра са постоянни.

  Вижте как работи хидрокинетика на снимик и видео
  http://tonchev.net

 7. Ангел
  03 Dec 11
  8:08 am

  Ха честито. Пък след година батбойко ще ни говори как трябвало да се повиши цената на тока щото предните не си били мръднали пръста да реформират енергийната система на България…

 8. Joro
  03 Dec 11
  4:25 pm

  И май ще опрем до възобновяемите източници, а? 🙂

 9. VODOROD25
  03 Dec 11
  6:49 pm

  Американската компания ‘SUNGRY“ , развиваща концентриращи фотоволтаични технологии в САЩ прогнозира в близко бъдеще 5 цента едрова продажна цена
  ( с включена печалба) на подаваното към мрежата електричество. Не-много
  по-високи са и прогнозните цени на другите над 20 американски фирми, развиващи там концентриращи фотоволтаични технологии.
  Какво правиме ние тук в България? Накъде отиваме…?!
  ….Е да, както винаги, ние българите ядем се едни други.
  Основната цел на всеки производител на зелена енергия е да я произведе евтино.

 10. VODOROD25
  03 Dec 11
  6:58 pm

  И то да я произведе толкова евтино, че да не товари сънародниците си.

 11. Ангел
  05 Dec 11
  11:27 pm

  Те всички прогнозират… Когато трябва да продават акции или панели. НО реалностите казват малко по-различни цифри. И няма как да е иначе, законите на физиката не могат да се заобиколят. Няма как със скъпа технология да събираш малко енергия и енергията да излиза евтина. Просто енергийните потоци идващи от слънцето са бедни и трябва да се инсталират прекалено големи мощности за производството на единица енергия.

 12. VODOROD25
  06 Dec 11
  1:15 am

  Ангеле, технологията, която „SUNGRI“ разработва е същата, която е разработвана и у нас, от нашия човек Емил Минев. Позаинтересувай се. С тази разлика,че американците имат пари да я разработят докрай, а нашите пари отиват за всичко
  друго, само не и за наука и развитието дори и на най-върховите технологии.
  Сам виждаш как учените от БАН са анатемосвани от финансовия министър Дянков.
  При тази технология наречена „Xtreme concentrated photovoltaics (XCPV) слънчевата
  енергия се концентрира до 2000 пъти с много по-евтина оптика в сравнение с
  обикновените фотоволтаици, светлината се разделя спектрално на топла и студена и чак тогава се подава към специални фотоволтаични клетки. Като цяло
  технологията излиза доста по-евтино, изгодно и ефективно от сега строените
  фотоволтаични централи у нас. Виж и моя канал „VODOROD25“ в You Tube

 13. Tonchev
  06 Dec 11
  11:25 am

  Ангеле, по принцип са прав. Вярно е, че високата концентрация води до по-големи енергийни загуби и по-скъпи съоръжения , в сраванние с ниската или нулевата концентрация. Евтините плоски рфлектори увеличават електропроизводството от фотоволтаиците, без за да ангажират допълнителна площ. Подобни малки системи могат да се правят лесно и евтино, даже и в гаражни условия.

  http://greenclips.eu/bg/category/solar-energy/

 14. VODOROD25
  07 Dec 11
  11:14 am

  Тончев, твърдиш че нито слънцето, нито вятърът са постоянни и си прав. Но
  водата в реките много ли е постоянна? Аз съм израснал на река. Реките са
  като жив организъм. Река Огоста всяка пролет, когато се топяха снеговете по Балкана менеше своето русло в коритото си (преди построяването на язовира),
  ту отляво, ту отдясно или по средата. И сега пак е така, но не чак толкова.
  Реките отнасят брегове, на друго место натрупват нови и така…Да не се окаже твоята хидрокинетична турбина изхвърлена на брега и наполовина затрупана от пясък, камъни , тиня ,чакъл и клони още на следващата година след монтажа?
  И където и да я направиш, мощността и трябва да бъде такава, че като я
  свържеш с жици и стълбове да не получиш безумно скъп ток.

 15. Ангел
  07 Dec 11
  8:09 pm

  И двамата бъркате фундаментално. Фотоволтаиците са скъпа технология, която произвежда малко енергия. Дори и с концентратори положението не се променя много. Целта е като използваш беден енергиен източник да ползваш и евтини технологии за производството на енергия. А такива са термосоларните инсталации. Там няма никакви фотоволтаици. Има евтини огледала евтини топлообменници и най-обикновени парни турбини които последния път като проверих имаха двойно по-висока ефективност на преобразуване на енергията от най-ефективните експериментални фотоволтаици. Точно това е подхода който трябва да се използва при събиране на енергия от бедните енергийни потоци осигурявани от слънцето. Не претендирам че трябва да е точно парна турбина, важно е ниската концентрация да се събира от евтини технологични решения а едва когато енергията е концентрирана да се използват високо технологични решения.
  А допълнителна екстра на термосоларните инсталации е че акумулират енергията чрез евтини и ефективни технологии преди тя да е конвертирана в електричество. Нещо което никой фотоволтаик никога няма да може да направи. Така че там е бъдещето, а не в идиотските фотоволтаици произвеждащи малко енергия точно тогава когато най-малко се ползва.

 16. Tonchev
  08 Dec 11
  12:19 am

  Приливите и отливите, както и океанските течения, носят на порядъци повече енергия от всички реки заедно. Затова хидрокинетиката е най-перспективният най-екологичният и най-евтиният енергоресурс. И тъкмо затова не се ползва, засега.

  Виж повече на http://novawatt.eu/bg.html

 17. Tonchev
  08 Dec 11
  12:33 am

  Слънчевият когенератор е най-ефективната слънчева енергийна машина. Даже и за това имам два патента. Виж снимки и видео

  http://starton.biz/category/solar-energy/co-generation/

  А термопомпата е най-ефективната топло/студопроизвеждаща машина
  Имам и с нея патенти

  Виж снимки и видео

  http://starton.biz/solar-energy/energy-efficient-buildings/22/

 18. VODOROD25
  08 Dec 11
  12:58 pm

  А то в Черно море, че и в Средиземно, че и на много други места по света
  едни приливи и отливи……дали са най-евтиният енергоресурс, няма да споря,
  но дори и да е така, не е това причината да не се разработват масово по света
  подобни централи.

 19. VODOROD25
  08 Dec 11
  2:33 pm

  Към момента ефективността на най-ефективните експериментални многослойни фотоволтаични модули (клетки) достига 42-43%. Към тях се подава предварително концентрирана от лещи , огледала или фиброоптични влакна слънчева енергия.В някои от разработваните концентриращи PV технологии се получава като отпадък (който може вече да не се счита за такъв) високо потенциална топлинна енергия с температура до 350 градуса по целзий. Използването на този втори енергиен ресурс на системата може да осигури една обща ефективност от около 75%,така че да надмине значително ефективността и на най-добрите до момента термални соларни централи, с които аз съм отлично запознат. А ти Ангеле по-малко пиши, а повече чети и гледай и като четеш, чети по-внимателно. За ефективността на соларните топлинни централи можеш да
  отвориш в интернет „NREL Subcontractor Report – October 2003- Assessment of
  Parabolic Trough and Power Tower Solar Technology…“ На Запад тези технологии
  са вече високо технологизирани. Там това е цяла високопроизводителна индустрия, произвеждаща необходимите за тази енергетика компоненти и продукти с перфектни качества.

 20. dmtk
  08 Dec 11
  2:38 pm

  @15
  Ангел
  07 Dec 11
  8:09 pm

  И двамата бъркате фундаментално. Фотоволтаиците са скъпа технология, която произвежда малко енергия. Дори и с концентратори положението не се променя много
  ====
  Това вече не е вярно. В момента например в Италия под Рим, а особено о. Сицилия, най-евтино е да си сложиш фотоволтаична система на покрива, т.е. да избегнеш купуването на ток от мрежата.

 21. Tonchev
  08 Dec 11
  5:20 pm

  да Ангеле –
  Не само сега, а винаги слънчевите технологии са били най-евтини и най-природосъобразни, а АЕЦ най-скъпи и най-опасни.

  виж видеопримери с нови слънчевите технологии
  http://solar-plus.eu/

 22. Tonchev
  08 Dec 11
  5:32 pm

  Vodorode – разбрахме че в Огокта има по-големи приливи отколкото в Черно и Средиземно море. Но не забравяй, че едно океанско течение (Гълфстирийм) топли половин континент откакто свят светува и същият този океан редовно рприлива и отлива целогодишно, откакто свят светува. Но тази енергия все още не се ползва за полезни нужди на хората – това е то огровният, неизчерпаем и евтин ресурс, а не от Огоста и Черно море-

  виж как практически може да се „хваща“ този ресурс – видео и снимки

  http://www.hydrotjet.eu/bg.html

 23. Ангел
  08 Dec 11
  6:55 pm

  До „VODOROD25“
  Да чел съм за тази технология още преди години. Но това са експериментални установки за които до сега не съм попадал на данни да могат да издържат 40-50 години експлоатация само с дребни ремонти и без подмяна на цялата система. А това че вкарваш в една машина две отделни системи за производство на енергия не я превръща в по-ефективна. Този подход просто ти увеличава инвестициите за производство.
  От друга страна е наистина малоумен подход да се разчита масово на производство на енергия което е тотално неконтролируемо и произвежда енергия точно тогава когато тя не е нужна. За това и възобновяемите енергийни източници могат д абъдат използвани в изключително ограничен мащаб и всяка инсталирана енергийна мощност трябва да си има запасна топлоцентрала която да я покрива когато тя не работи. Точно този недостатък отсъства в термосоларните инсталации с топлинни акумулатори.

 24. Ангел
  08 Dec 11
  7:00 pm

  Тончев, слънчевите технологии в миналото са били на нивото на топлене на варел с вода за лятна баня. От тогава не са се променили много като ефективност. От това следва елементарния извод че просто са си достигнали максимума на използваемост на тази технология и че те просто повече не могат. Бъдещето е в ядрената енергетика, защото не фотоволтаиците ще ни закарат на марс. СОларните технологии нямат потенциала да бъдат нещо повече от модни играчки без особена полза ако говорим за фотоволтаици или максимум запасни производствени мощности ако ще говорим за термосоларните.

 25. Ангел
  08 Dec 11
  7:05 pm

  dmtk
  08 Dec 11
  2:38 pm

  Стига си писал щуротии. Няма място на света в което фоотоволтаиците да произвеждат енергия със себестойност под тази на конвенционалните технологии. Това че навсякъде ги субсидират като луди за да си угодят на някои невменяеми политици или за да може някой като теб да му хрумне че е изгодно и да си купи фотоволтаик е друг въпрос. Аз още преди повече от година му казах на Тончев че ако ми предложи покривна централа която да ми произвежда ток само на себестойността на този който купувам от ЕРП-тата, не по-евтин, веднага я купувам. Но като чуят за реално приложение всички пропагандатори на зелените централи веднага се покриват в дън земя или в най-добрия случай сменят темата, или дори казват че да им искаш реално приложение на идеите било спамене.

 26. Tonchev
  08 Dec 11
  8:12 pm

  Ангел и другите –
  не забравяте, че само допреди около век 99% от хората са били 100% на възобновяеми енергии, а сега повече от 2 милиарда нямат ток, или имат на режим.
  Такива са фактите.
  Както и фактът, че измислените преференциални цени за тока от ТЕЦ у нас са по-високи от тези за тока от ВЕЦ.
  Както и фактът, че изкупната цена за тока от фотоволтаиците сега у нас е два пъти по-голяма от същата в неслънчева Германия !!!!.

  Както и фактът, че в Южна Италия, токът от фотоволтаици е с конкурентно цена на този от контакта, доставян от енергото им (ENI).

  Токът от фотоволтаиците е с конкурентноспособна цена на този от повечето конвенционални ЕЦ, а себестойността на тока от хидрокинетичните централи е най-ниска и затова те не се ползват

  вижте как може да става това на видео
  http://www.hydrokinetics.com/

 27. VODOROD25
  11 Dec 11
  4:16 pm

  Ангеле, нещо не загреваш (на твоя коментар 23), тук става въпрос за
  когенеративна система, при която високотемпературната топлинна
  енергия я получаваш като отпадна такава, без да е необходимо да
  заделяш пари (инвестиции) за нова колекторна система (които като
  абсолютна стойност са над половината от общата инвестиция за една
  термосоларна централа). Що се отнася до обикновените фотоволтаици,
  засега не съм техен привърженик и затова разработвам системи, при които
  се използва предварително средно и високо концентриране на светлинната
  енергия със сравнително евтини концентратори и носещи евтини високоточни следящи системи. Разгледай : „ЕКОПОЛИС- Дневен ред 21 век“ и „OKMARON
  TECHNOLOGIES“ на Емил Минев и др. Е, малко са се поизхвърлили с цената на
  електроенергията (според мен поне 4-5 пъти тук за България), но не обръщай внимание на това, разгледай технологията, тя е наша, БЪЛГАРСКА.

 28. Ангел
  11 Dec 11
  4:57 pm

  Мисля че ти нещо не загряваш какво имам предвид. Ако някога си учил физика ще знаеш че КПД-то на топлинните машини зависи предимно от температурната разлика. Ниско и средно потенциалните отпадни топлини които би поличил чрез когенерация може да са подходящи за много неща, но за ефективно производство на електроенергия не са. Да попадал съм на много варианти за когенерация, но всичко те страдат от същия недостатък че е фотоволтаиците са им като камък на шията и не позволяват да си разгърнат истинския потенциал.
  ПС. След като се интересуваш от материята би ли проверил колко е живота на високоефективните фотоволтаици работещи с концентратори?

 29. Tonchev
  11 Dec 11
  5:57 pm

  Ангеле, в горният пост пишеш вярно за ефективността на топлинните машини. Vodorod не отчита това при когенерацията със слънчеви концентратори и фотоволтаици.
  Но при когенерацията с фотоволтаици без концентрация , водата например, служи не само за охладител и топлопреносител, но и за филтър на топлинните лъчи на слънцето, които силно намаляват производителността на фотоволтаиците.

  Виж мои соларни разработки (и патентовани) и безконцентраторен слънчев когенератор
  http://solar-plus.eu

 30. VODOROD25
  11 Dec 11
  7:06 pm

  Тази така наречена „отпадна“ топлинна енергия е високопотенциална – носена
  е от топлоносител с температура около 320-350 гр. по целзий и е получена
  след фокусировката на горещия (топлия) спектър на слънчевите лъчи в концентраторната глава (за сравнение-парата, въртяща турбините на атомната ни централа е 250 градуса). „Отпадъкът“+ е повече от половината от общата енергия носена от слънчевите лъчи. Другата част от енергията на слънчевите лъчи се състои от студения спектър, който именно се подава към многослойната фотоволтаична клетка, без да я загрява и скъсява живота и, но това бъдещето ще покаже. Преди години са правени оранжерии на няколко етажа с такова разделяне на светлината, при които е достигнат добив на 74т. домати от декар. Топлият светлинен спектър е отделен за да не прегори растенията. За съжаление при производството на домати не е важен само добива,
  по-важен е вкуса. Май ти, Ангеле има какво още много да учиш и по всичко личи,
  че за разлика от мен и Тончев имаш много време за това.
  Моля,четете по-внимателно коментарите ми.

 31. Ангел
  11 Dec 11
  11:27 pm

  Тончев точно тази твоя разработка съм я чел още преди години и мисля че има логика, но не ми е в областта да смятам точно колко.

  @VODOROD25
  става въпрос за това че за някои наистина ефективни топлинни машини се търси температурна разлика от порядъка на 7-800 градуса. Извинявай за недоразумението. Но ти в бързането си да ми посочиш грешките в терминологията не се замисли какво искам да кажа. За да поддържаш температурата на фотоволтаичния елемент достатъчно ниска ти понижаваш ефективността на топлообменната система. А повярвай ми като на химик, когато работиш със стопилки (или още повече когато работиш със топлинни акумулатори използващи стопилки) температурата има значение. А ако не ползваш топлинни акумулатори за къв чеп ти е соларна централа която работи добре по няколко часа в денонощието а точно когато най-много е нужна енергия, тя не работи въобще? Извини ме за езика, но това е положението. Радетелите на зелената енергия твърде леко приемат неконтролируемостта на енергопроизводството от техните модни технологии.

  И да прав си има много какво да уча. Но за разлика от някои хора си го признавам.
  Но за времето не си прав. „зелената енергия“ ми е само хоби. Изследователските ми интереси са в съвсем друга област.

 32. VODOROD25
  12 Dec 11
  10:42 pm

  Ангеле, …това за времето… просто ти намеквам, че навярно си доста по-млад
  от мен и Тончев, а с него (времето) идват и знанията.
  Поздрави и успех във всички твои начинания!
  инж. Николай Л. Ангелов

 33. VODOROD25
  24 Dec 11
  2:39 pm

  Относно изграждането на вятърния парк съм „ЗА“. На възраженията на еколозите:
  Ротацията на перките на вятърните турбини може да бъде спирана денем в
  краткия период на миграция на прелетните птици, чиито път е точно там, където
  са пропелерите и с цел да се намали до минимум фатална за птиците среща с
  перките на пропелерите. По отношение на шума и бученето, явно този вид
  вятърни генератори не трябва да се изграждат в непосредствена близост до населени места. По света се произвеждат и други видове вятърни генератори,
  които са с по-висок коефициент на полезно действие, достигащ до 62%, почти безшумни и не така масивни, следователно и по-евтини. Вятърни генератори от
  този втори тип (с ниско разположение) или подобни (включително и по наши патенти и технологии) са изключително подходящи за разполагане по билото на нашата Стара Планина, там където вятърният ресурс е повече от достатъчен дори и в близост до земната повърхност.

 34. VODOROD25
  24 Dec 11
  4:42 pm

  По отношение на слънчевата фотоволтаична електроцентрала.
  Престъпление е върху най-слънчевите (с най-много директно слънцегреене) територии на България да се разполагат стационарни централи, изградени с
  обикновени фотоволтаици. В случай, че върху предвидените там територии
  бъдат изградени концентриращи фотоволтаични централи с двуосно следене
  на слънцето (каквито са примерно предлаганите такива на фирмата Sol Focus),
  то от единица покрита площ ще може да бъде извадено до над три пъти повече
  електроенергия годишно и при по-ниска стойност на инвестицията, въпреки
  двуосното следене.
  Според мен правителството трябва да възложи на БАН, някоя фирма или НЕК изграждане и поне едногодишна експериментална експлоатация на такава слънчева концентрираща фотоволтаична централа, след което да бъде преценен размера на субсидията, ако се наложи да има такъв. И това трябва
  да бъде направено, защото се очаква стойността на електроенергията от концентриращите фотоволтаици да е със значително по-ниска себестойност
  от тази, произвеждана от обикновените фотоволтаици.От което следва, че тази електроенергия ще е и по-конкурентна. Също така, биха се заделили по-малко
  средства от държавния бюджет за тези субсидии. В момента, за да бъде
  напълнен този бюджет, една част от българския народ е изстисквана като
  лимон, извивана е като мокра кърпа и положението е труднопоносимо…а икономиката е разбита, разпокъсана е и боксува.

 35. Tonchev
  26 Dec 11
  11:20 am

  така е водороде,
  Но народът не иска да се информира, че има стоитици милинои неусвоени евра по програма Конкурентноспособност. Вместо това – пие и гледа чалга, мач и т.н.

  Няма как да вземеш 90% субсидия, ако не си я поискаш. И точно за ВЕИ, енергийна ефективност и икономични автомобили са преференциите. Не е нужно да чащ„каш държавата да дава, защото тя няма да даде, особено сега. Но европейските програми дават предостатъчно

  виж как става това на
  http://www.b2b.bg/90.html

 36. Angel
  01 Jan 12
  3:55 pm

  Каквото и да си говорим, престъпление е да се разполагат каквито и да е енергопроизвеждащи мощности на потенциално обработваеми площи. Не знам дали някой разбра, но населението на земята вече стана 7 милиарда. Ток може и да се прави по много по-ефикасни начини (например АЕЦ) но до момента науката не е измислила заместител на слънчевата светлина при производството на храна.

  Тончев хайде стига си се излагал бе човек, не се ли сети да провериш че мярката за стартиращи иновативни производства е спряна в момента? И да не говорим че с 90 000 ВЕИ проект ще стартира на кукуво лято. Там си трябват стотици хиляди инвестиция за да може малко от малко да печели проекта. С тия 90 000 я си изкара собственика една минимална заплата я не си изкара. Но на теб ще ти кихне комисионна нали? 😉

 37. Tonchev
  02 Jan 12
  2:14 pm

  Angele – както обиктовено си заблуден
  Ето виж на сайта на Агенцията ЯСНО пише кои програми са отворени

  http://www.ibsme.org/module4.php?menu_id=45

 38. VODOROD25
  11 Jan 12
  11:58 am

  Ангеле, съгласен съм с теб с това, че не е много редно да се разполагат енергийни мощности върху потенциално обработваеми площи. Но каква вина имат много народи, включително и българският, за неконтролируемата раждаемост в много държави. Преди около 50 години населението на Земята нямаше 3 милиарда.По население България беше колкото и сега. И това, че сме били по-малко жители на Земята не ни е пречело да живеем весело и щастливо, сити и доволни.Аз смятам, че много народи, които поддържат една нормална раждаемост, не биха искали да бъдат притеснявани от други като нигерийци, индуси, китайци и още такива, които не контролират своята раждаемост. Все пак всички народи имат право на съществуване. Знаеш ли за последната китайска
  инвазия в България. Знаеш ли, че китайци искат да обработват във Видинско
  обработваеми площи и селскостопанската продукция да си я изпращат в Китай.
  Мъчно ми е (тъжно) да пиша по-натам за последствията от всичко това и за една
  такава политика, ако нашето правителство сключи някакъв договор с китайците.
  С горното искам да ти подчертая, че в случая китайците хич не ги е грижа за
  съдбата на българския народ, а ти си прави изводи за отношението между
  народите, когато става въпрос за прехрана и оцеляване. Мъчно ми е, защото
  по ред вътрешни причини българите сега сме най-бързо стопяващата се нация
  в света и ме дразни факта, че външни сили волно или неволно искат да ускорят този процес, мислейки единствено само за себе си.
  Нека всяка държава разполага с територията си както намери за добре.

 39. Tonchev
  11 Jan 12
  2:09 pm

  Водата е много повече от сушата. Затова фотоволтаици на вода даже ще отнемат част от топлината в прегретите вече водни басейни.
  виж видео пример за комбинация на фотоволтаици с хидрокинетика и за Дунав, даже

  http://greenclips.eu/bg/hydrokinetic-power/3d-jet-rotors-with-diagonal-blades/123/

 40. VODOROD25
  11 Jan 12
  7:09 pm

  Да така е – върху водна повърхност на спокойни водоеми могат да бъдат изградени много видове слънчеви централи за електричество и водород.
  Вижте и коментирайте една такава предлагана от мен възможност и сравнителния анализ, който съм напрвил на следния линк за сваляне в PDF формат:

  https://rapidshare.com/files/4278231710/Sravnitelen_Analiz_2011.pdf

 41. Joro
  11 Jan 12
  10:11 pm

  То май се и прави, но за разлика от Тончев, не следя къде какво в тази сфера. Май засега фермите за водорасли за биогориво са по-переспективни и със сигурност ще са по-опростени от фотоволтаици

 42. Tonchev
  11 Jan 12
  10:34 pm

  вижте един нов БГ патент за производство на водород …

  http://worldwide.espacenet.com/publicationDetails/biblio?DB=EPODOC&II=0&ND=3&adjacent=true&locale=en_EP&FT=D&date=20070531&CC=BG&NR=109359A&KC=A

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>