GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Енергията от вятъра по-евтина от енергията от газ до 2016 година

November 22, 2011

Цената на електроенергията от вятърни ферми на сушата ще се понижи с 12% през следващите 5 години благодарение на по-ниските цени на оборудването и подобрената ефективност, прогнозира ново изследване на Bloomberg New Energy Finance, публикувано по-рано този месец. Най-добрите вятърни ферми в момента произвеждат енергия на цената на въглищните, газовите и ядрените централи; през 2016 това ще важи за всяка средностатистическа вятърна ферма.

Според анализаторите на Bloomberg New Energy Finance вятърните турбини имат 7% понижение в цената за всяко удвояване на инсталирания капацитет, поради съществени икономии от мащаба при производството и подобряване на ефективността по цялата верига от доставчици. Глобалната цена на вятърните турбини е спаднала реално от 2 милиона евро на мегават през 1984 година до по-малко от 0,880 милиона EUR през първата половина на 2011 година. През 1984 инсталираният в света капацитет е бил едва 0.3GW, докато в края на тази година се очаква да достигне над 240GW.

В същото време произведеното електричество, като процент от мощността на вятърната турбина – т.нар. фактор на капацитета – също стабилно нараства. Причините за това са налагането на по-мощни вятърни генератори, с по-голяма височина, по-добра аеродинамика, по-добри контролери и скоростни кутии, подобрена ефективност на електрогенериране. Всички тези подобрения са довели до повишаване на капацитетния фактор на вятърните турбини с 13% за последните 27 години до 34%.

Разходите по поддръжката и управлението на вятърните паркове също са се понижили – от 50 евро на мегаватчас през осемдесетте години на миналия век до 11 евро на мегаватчас в момента, поради натрупания опит от операторите и по-доброто качество на турбините. Като резултат всеки мегават инсталирана вятърна мощност през 80-те години средно е генерирал 1,800MWh годишно; един мегават инсталирана мощност днес ще генерира 2,900MWh годишно – едно изключително впечатляващо развитие за сектора на вятърната енергетика.

Сумирането на тези фактори води до това, че цените на вятърната енергия (без субсидиите) са паднали от UR 200/MWh до EUR 52/MWh, което е само със 6 евро повече от средната цена на мегаватчас от газовите централи през 2011 година. Ако се включи и цената на въглеродните емисии от изгарянето на двете цени вече ще бъдат напълно конкурентни помежду си.

Поради сериозното предлагане на оборудване и нарастващата конкуренция между производителите на оборудване за вятърни централи се очаква цените на вятърните генератори да продължат да спадат през следващите 5 години. В същото време дизайнерите продължават да проектират все по-високи кули и все по-дълги перки, с които да се улавя повече енергия дори в локации с по-ниска скорост на вятъра. Това ще допринася за допълнително увеличаване на капацитетния фактор на вятърните турбини. Тези два фактора ще свалят цената на електроенергията от вятърни ферми на сушата още по посока на изравняване с цените на електроенергията от конвенционалните централи, изгарящи изкопаеми горива. До 2016 година цените на инсталиран капацитет се очаква да паднат до 0,8 милиона на мегават мощност. Ако междувременно се покачи цената на газта, то енергията от вятъра ще стане по-евтина даже и преди 2016 година.

Justin Wu, водеща анализатор в Bloomberg New Energy Finance, казва: „Енергията от вятъра се възприема като екологична, но скъпа и непостоянна. Това обаче е вече старомодно схващане – в най-добрите локации това вече в момента не е вярно, там енергията от вятъра вече е напълно конкурентна. Това ще се случи и с всяка средностатистическа вятърна ферма през 2016 година.“

“Tова е отражение на един дългосрочен процес на понижаване на цените на зелената енергия, в резултат на дългогодишната упорита работа на десетки хиляди изследователи, инженери, проектанти и техници. Този процес няма да спре. През следващите няколко години развитият свят ще стане реалност вятърната енергия да е по-евтина от енергията от газ, както и електричеството от покривните фотоволтаични панели да е по-евтино от дневната тарифа на електроразпределителните компании. Добавете очаквания напредък в областта на съхранение на енергия, светодиодното осветление, управление на консумацията и т.н. – и ние вече игра по съвсем нови правила.“- допълва Wu.

По материали от: Bloomberg New Energy Finance

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, вятърни генератори, енергия от ВЕИ, енергия от вятъра

 1. VODOROD25
  08 Dec 11
  10:58 am

  Това може би е така, както се твърди в статията, но само там, където вятърът
  духа постоянно, достатъчно силно и почти 24 часа в денонощието. Но такива
  места по света няма. Затова и капацитетния фактор е едва 34 процента. А колко
  би бил средният капацитетен фактор на тези пропелери у нас, тук в България?
  А и турбините на пропелерите са много шумни. Има и други видове вятърни
  турбини (генератори) с по-висок коефициент на усвояване на вятърната енергия, достигащ до 62 %, почти безшумни , не толкова масивни и следователно не
  толкова скъпи, макар и по-маломощни. И навярно има места в България, където
  да бъдат монтирани и да работят ефективно и надеждно.

 2. Вихрен Запрянов
  16 Jul 12
  12:56 pm

  Прочетете кратката книжка на Вихрен Запрянов и Веселина Даскалова – „За да не отива енергията на вятъра „На вятъра“ тук: http://goo.gl/dtRdP

 3. Tonchev
  18 Jul 12
  12:37 am

  Eнергията от ветроцентралите винаги е била конкуретноспособна. Очевидно е, че с безплатен енергиен ресурс винаги си конкурентен. Но интересите в този бизнес и държавните лобита измислиха субсидши и преференции ,за да печелят повече.

  Локалните тихи ветрогенератори са решение, което още ще свали крайната цена на ветроенергията, защото ще се редуцират разоходите за централизираната енергетика и акумулацията
  Вижте видео на новоизобретена вятърна турбина за ниски ветроскрости на
  http://tonchev.net/bg/category/wind-energy/

 4. Tonchev
  18 Jul 12
  12:41 am

  вятърната енергия в населени места ще е приемлива при тихи турбини, а енергоакумулацията ще реши въпроса с безплатно зареждане на коли с електротяга в интелигентни мрежи
  А и по пътищата – вижте как на
  http://tonchev.net/bg/smart-grid/how-to-augment-solar-pv-generation-by-flat-mirrored-reflectors/421/

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>