GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

„The Story of Broke“ – Annie Leonard (video)

December 3, 2011

„The Story of Broke“ призовава правителствените разходи да се насочат към инвестиции в чисти технологии – възобновима енергия, безопасни химикили и материали, безотпадни технологии – които могат да създадат повече работни места и по-здравословна среда на живот. „Време е да бъде построена наново „Американската мечта“ – казва Annie Leonard – “ И нека този път я построим по-добре!“

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.

 1. Хубаво казано, но сметките и са грешни. САЩ имат 2 трилиона бюджетен дефицит. Дори и да закрият цялата армия и премахнат всички субсидии пак няма да балансират бюджета. Цялото население е разглезено на висок стандарт на живот подуржан от кредитни карти и държавно харчене на пари взети от Китай.

 2. Joro
  12 Dec 11
  4:32 pm

  А ние като имаме сравнително нисък бюджетен дефицит в сравнение с доста EU страни?

 3. Ние с нисък дефицит можем да мислим по темата правилно ли се харчат парите ни на данакоплатци. Струва ли си милярди за Цанков Камък или е по-добре соларни и вятърни паркове. Държавите с дефицит трябва да мислят над въпроса как да го намалят под 3% независимо дали е еко или не, защото хиперинфлацията сме я живяли в България. Тогава е най-еко защото никой няма пари за бензин, но няма и за храна. Цялото клипче е в нео либерален стил. Имаме нужда държавата да прави правилните неща, да взима правилните решения и т.н. но това никога няма да стане. Истината е в Капитализма – не е перфектен но се саморегулира.

 4. Tonchev
  13 Dec 11
  3:45 pm

  .за монополите и олигополите е лошо да се ползват ВЕИ, защото те са безплатни и неизчерпаеми. И като такива, за тях далаверата е слаба. За да е силна – налагат преференциални изкупни цени за тока от тях, които ние всички плащаме, а техните инвестиции са супер печеливши..

  А истинтата е, че себостоойността на тока от вятър и слънце е вече конкурентноспособна на тока от горивните технологии. А най-ниска е за тока от хидрокинетика
  Вижте как с видео

  http://greenclips.eu/bg/category/hydrokinetic-power/

 5. Ангел
  14 Dec 11
  5:30 pm

  Това са глупости. Бих бил много благодарен ако някой господин покаже действителен пример за финансов разчет според който енергията произведена от ВЕИ има дори само себестойност под продажните цени от ЕРП-тата. На тончев още преди година му казах че ако покаже един такъв вариант ще си купя такава централа за лична употреба.
  Така че каквото и да говорят пропагандаторите на „зелени“ технологии, си остава факт че субсидирането на зелената енергия само затруднява и без това тежкото финансово положение на държавите.

 6. Tonchev
  14 Dec 11
  5:57 pm

  Ангел-е
  Тук не е място да показвам проекти и разчети.Тук показвам снимки и клипчета, за да гледате как се правят такива работи

  http://tonchev.net

 7. Ангел
  14 Dec 11
  7:16 pm

  Тончев, след като твърдиш нещо, трябва да го докажеш. Аз неведнъж съм правил и показвал тук финансови разчети показващи еднозначно точно обратното, при това като съм ползвал данни точно от твоите книги.

 8. Tonchev
  15 Dec 11
  12:22 am

  Ангел-е
  Не съм против твоите разчети. Но пак казваме че тук не е място за проекти и разчети.Тук показвам тематично свързани снимки и клипчета, за да гледате и да се учите, ако искате.

  http://tonchev.net

 9. Ангел
  17 Dec 11
  5:32 pm

  Аха, значи когато ще се хвалим колко сме велики можем да пускаме всякакви клипчета, но когато опира в действителност до доказване дали пусканото тук е истина или лъжа, не било тук мястото да се коментират. На какво поведение ти прилича това? :)))

 10. Tonchev
  17 Dec 11
  10:09 pm

  Коментирам темата и показвам факти – такива са правилата.
  Отклонението е спам.
  Всичко, което показвам са видеофакти, а ако някой си мисли, че съм велик, то това си е негова работа.
  Придържай се и ти към темата и фактите. Оценките за хората, (кой какъв е са клюки) също са извън темата и са спам..

  Напомням темата „The Story of Broke“ призовава правителствените разходи да се насочат към инвестиции в чисти технологии – възобновима енергия ….“

  Виж снимки, клипове … по темата по мои разработки
  http://drivetek.eu/

  ,

 11. 1. Малко правителства имат парите да инвестират в каквото и да е било в тази криза.
  2. Смятам, че енергията от ВЕИ все още е по-скъпа от традиционната от въглища но не много. Разликата е че едната технология е на стотици години и няма на каде много да се подобрява а ВЕИ има иновации всеки ден, които намаляват цената и повишават производителноста. След 2, 3, 4 годни най-вероятно ще се конкурират реално.
  3. Тончев е прав че е много подъл номер на правителствата да фиксират супер високи изкупни цени, под предтекст че се стимулира ВЕИ. Така само хората с връзки изграждат реални инсталации и изкарват милиони на гърба на всички нас.
  4, Ето ви еда сметка. Според Наносолар цената за изграчдане на соларна електроцентрала е 2$ на ват, което е по-малко от 2.1$ на ват за ТЕЦ. а ТЕЦ-а има нужда от въглища за да работи, а соларната електроцентрала само слънце. Има много проблеми с баланса на произвеждания ток през деня и ноща, но поне като инвестиция за изграждане е поевтино.
  5. Всички тези спорове могат да се решат с пазарни принципи. Борса за ВЕИ мощности, където държавата да заяви че иска по 100 мегавата нови ВЕИ годишно в в съответните часови зони и фирмите сами да наддават с по-ниски цени. Същото може да се направи и с традиционните електроцентрали, но там проблема е политически. от 20 години правителствата ползват АЕЦ козлодуи не като работещ бизнес, а като социален лост за смъкване на цените на бедните българи. Същото се правеше и с Кремиковци и БДЖ вижте до къде го докараха. Време е за промяна, Жалко че ГЕРБ нямат смелоста да я направят.

 12. Tonchev
  18 Dec 11
  8:14 pm

  никога токът от АЕЦ не може да бъде евтин. Това е илюзия. Ние плащаме непряко (например, 1 000 000 000 лева за Белене, без грам ток от там) за този ток многократно повече, без да ни е в сметките за тока, където пише за зелена енергия, което е чиста манипулация.. И като ги спрат АЕЦ стотици поколения ще плащат за това, но без да имат ток от АЕЦ.
  Сега енергийните престъпници в целия свят печелят за сметка на загубите на бъдещите поколения. Решен ли е проблемът с Чернобил, а с Фукушима ??

  А екорешенията са известни, но от тях по-малко и по-трудно се печели, но не и у нас.

  ето ги решенията с видео
  http://greenclips.eu

 13. Angel
  01 Jan 12
  3:59 pm

  Тончев наистина ни писна от твоите манипулации. Моля спести си мнението за аец, всички тук го знаем. Ако ще е за печалба хорат акато теб най-много печелят от ВЕИ, реално като процент печалба големите производители независимо дали са атомни или топлоцентрали печелят с порядък по-малко от колкото лакомниците построили вятърни паркове или фотоволтаични централи.

 14. Tonchev
  02 Jan 12
  3:06 pm

  никога токът от АЕЦ не може да бъде евтин. Това е илюзия.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>